A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

Dani García sztárséf mindig is nyitott volt a különböző kultúrák ízeire, hiszen éttermeiben, a BiBo márkának koncepciója is a nemzetközi, valamint a helyi ízek találkozására épül. Ezért, amikor látogatást tett a budai Fény utcai piacon, és ott egy lángost kóstolt, meg is született az ötlet a fejében, hogy ő ebből mit valósít meg budapesti egységében.

Meggyőződése, hogy

egy séf számára az inspiráció a legautentikusabb helyszíneken rejlik, ahol a termelőkkel és történeteikkel is megismerkedhet. Egy kreatív séf számára egy piac olyan, mint egy könyvtár: az emberekkel folytatott beszélgetések, a megannyi történet, hatás és inger ösztönzi a kreatív fantáziát, és utat nyit meglepő ízpárosításokhoz.

Dani Garcia
Dani Garcia

A spanyol séfet már korábban is nagyon érdekelték a magyar konyha alapanyagai, így nem meglepő, hogy új budapesti éttermének, a lenyűgöző panorámával rendelkező BiBo Budapestnek a konyhája is ötvözi a spanyol és magyar ízeket. Az étterem kínálatában olyan különleges fogások születtek, mint a gulyás croquette, a fürjtojással kínált kolbász brioche, vagy Patrícius Tokaji Aszú szósszal tálalt spicces galuska 

Nagyon pozitív benyomást tett rám a piac, amelyet Mautner Zsófival meglátogattunk. Különösen tetszett, hogy rengeteg helyi, kizárólag Magyarországon elérhető terméket fedezhettem fel, és olyan különleges emberekkel találkozhattam, akikből sugárzott, hogy tényleg kötődnek ahhoz a földhöz, amelyen gazdálkodnak

- mondta a piac látogatása után a sztárséf.

Ez a lángos nem olyan lángos, mint amit a balatoni strandokon megszokhattunk
Ez a lángos nem olyan lángos, mint amit a balatoni strandokon megszokhattunk
Fotó: BDPST Koncept

A piactúra zárásaként Dani García egy asztalon kóstolta össze a legizgalmasabbnak ítélt ínyencfalatokat, amelyek annyira megihlették, hogy egy új fogást dolgozott ki a budapesti BiBo számára.

A lángos már a legelső látogatásom alkalmával lenyűgözött – az egész elképzelés nagyon hasonlít a muntanarához, ami kvázi a pizza egy rokona: egy olajban sült tésztáról van szó. A Fény Utcai Piac egyik árusánál lángost kóstoltunk, a másik oldalról mangalica sonkákat és felvágottakat. Végül nem volt nehéz megtalálni a szinergiákat az egyik és a másik között

magyarázta Dani Garcia.

A spanyol mester tolmácsolásában a 00-ás olasz semolina lisztből, 48 órán át fermentált és olajban sült olasz pizzatészta, a montanara hideg formában érkezik, gazdag magyaros ízvilággal. A krémes házi tejföl és torma alapját füstölt mangalica combsonka és mustár egészíti ki, amelyet a csemegeuborka és a kapor tovább gazdagít. 


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.