A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

Dani García sztárséf mindig is nyitott volt a különböző kultúrák ízeire, hiszen éttermeiben, a BiBo márkának koncepciója is a nemzetközi, valamint a helyi ízek találkozására épül. Ezért, amikor látogatást tett a budai Fény utcai piacon, és ott egy lángost kóstolt, meg is született az ötlet a fejében, hogy ő ebből mit valósít meg budapesti egységében.

Meggyőződése, hogy

egy séf számára az inspiráció a legautentikusabb helyszíneken rejlik, ahol a termelőkkel és történeteikkel is megismerkedhet. Egy kreatív séf számára egy piac olyan, mint egy könyvtár: az emberekkel folytatott beszélgetések, a megannyi történet, hatás és inger ösztönzi a kreatív fantáziát, és utat nyit meglepő ízpárosításokhoz.

Dani Garcia
Dani Garcia

A spanyol séfet már korábban is nagyon érdekelték a magyar konyha alapanyagai, így nem meglepő, hogy új budapesti éttermének, a lenyűgöző panorámával rendelkező BiBo Budapestnek a konyhája is ötvözi a spanyol és magyar ízeket. Az étterem kínálatában olyan különleges fogások születtek, mint a gulyás croquette, a fürjtojással kínált kolbász brioche, vagy Patrícius Tokaji Aszú szósszal tálalt spicces galuska 

Nagyon pozitív benyomást tett rám a piac, amelyet Mautner Zsófival meglátogattunk. Különösen tetszett, hogy rengeteg helyi, kizárólag Magyarországon elérhető terméket fedezhettem fel, és olyan különleges emberekkel találkozhattam, akikből sugárzott, hogy tényleg kötődnek ahhoz a földhöz, amelyen gazdálkodnak

- mondta a piac látogatása után a sztárséf.

Ez a lángos nem olyan lángos, mint amit a balatoni strandokon megszokhattunk
Ez a lángos nem olyan lángos, mint amit a balatoni strandokon megszokhattunk
Fotó: BDPST Koncept

A piactúra zárásaként Dani García egy asztalon kóstolta össze a legizgalmasabbnak ítélt ínyencfalatokat, amelyek annyira megihlették, hogy egy új fogást dolgozott ki a budapesti BiBo számára.

A lángos már a legelső látogatásom alkalmával lenyűgözött – az egész elképzelés nagyon hasonlít a muntanarához, ami kvázi a pizza egy rokona: egy olajban sült tésztáról van szó. A Fény Utcai Piac egyik árusánál lángost kóstoltunk, a másik oldalról mangalica sonkákat és felvágottakat. Végül nem volt nehéz megtalálni a szinergiákat az egyik és a másik között

magyarázta Dani Garcia.

A spanyol mester tolmácsolásában a 00-ás olasz semolina lisztből, 48 órán át fermentált és olajban sült olasz pizzatészta, a montanara hideg formában érkezik, gazdag magyaros ízvilággal. A krémes házi tejföl és torma alapját füstölt mangalica combsonka és mustár egészíti ki, amelyet a csemegeuborka és a kapor tovább gazdagít. 


Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.
Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán

Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán 

A napi 24 órában üzemelő Auchan GO üzletbe egy applikációval lehet bemenni, és ezen keresztül lehet fizetni a vásárlás végén.
Csókaszőlő, laska, piros bakator

Csókaszőlő, laska, piros bakator 

Régi magyar szőlőfajták kóstolója egy budai gimnáziumban.
Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai

Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai 

Budapest szívében, a patinás Centrál Kávéházban, április 10-én különleges esemény részesei lehettünk.
Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában

Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában 

A Burger King újabb egységgel bővítette hazai hálózatát.
Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál

Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál 

Több, mint 80 kiállító, mentes húsvéti készülődés, vegán sonka és húsvéti kalács- április 12-én és 13-án.
Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.