A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

Dani García sztárséf mindig is nyitott volt a különböző kultúrák ízeire, hiszen éttermeiben, a BiBo márkának koncepciója is a nemzetközi, valamint a helyi ízek találkozására épül. Ezért, amikor látogatást tett a budai Fény utcai piacon, és ott egy lángost kóstolt, meg is született az ötlet a fejében, hogy ő ebből mit valósít meg budapesti egységében.

Meggyőződése, hogy

egy séf számára az inspiráció a legautentikusabb helyszíneken rejlik, ahol a termelőkkel és történeteikkel is megismerkedhet. Egy kreatív séf számára egy piac olyan, mint egy könyvtár: az emberekkel folytatott beszélgetések, a megannyi történet, hatás és inger ösztönzi a kreatív fantáziát, és utat nyit meglepő ízpárosításokhoz.

Dani Garcia
Dani Garcia

A spanyol séfet már korábban is nagyon érdekelték a magyar konyha alapanyagai, így nem meglepő, hogy új budapesti éttermének, a lenyűgöző panorámával rendelkező BiBo Budapestnek a konyhája is ötvözi a spanyol és magyar ízeket. Az étterem kínálatában olyan különleges fogások születtek, mint a gulyás croquette, a fürjtojással kínált kolbász brioche, vagy Patrícius Tokaji Aszú szósszal tálalt spicces galuska 

Nagyon pozitív benyomást tett rám a piac, amelyet Mautner Zsófival meglátogattunk. Különösen tetszett, hogy rengeteg helyi, kizárólag Magyarországon elérhető terméket fedezhettem fel, és olyan különleges emberekkel találkozhattam, akikből sugárzott, hogy tényleg kötődnek ahhoz a földhöz, amelyen gazdálkodnak

- mondta a piac látogatása után a sztárséf.

Ez a lángos nem olyan lángos, mint amit a balatoni strandokon megszokhattunk
Ez a lángos nem olyan lángos, mint amit a balatoni strandokon megszokhattunk
Fotó: BDPST Koncept

A piactúra zárásaként Dani García egy asztalon kóstolta össze a legizgalmasabbnak ítélt ínyencfalatokat, amelyek annyira megihlették, hogy egy új fogást dolgozott ki a budapesti BiBo számára.

A lángos már a legelső látogatásom alkalmával lenyűgözött – az egész elképzelés nagyon hasonlít a muntanarához, ami kvázi a pizza egy rokona: egy olajban sült tésztáról van szó. A Fény Utcai Piac egyik árusánál lángost kóstoltunk, a másik oldalról mangalica sonkákat és felvágottakat. Végül nem volt nehéz megtalálni a szinergiákat az egyik és a másik között

magyarázta Dani Garcia.

A spanyol mester tolmácsolásában a 00-ás olasz semolina lisztből, 48 órán át fermentált és olajban sült olasz pizzatészta, a montanara hideg formában érkezik, gazdag magyaros ízvilággal. A krémes házi tejföl és torma alapját füstölt mangalica combsonka és mustár egészíti ki, amelyet a csemegeuborka és a kapor tovább gazdagít. 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.