Az európai prémium borpiac jelentős átalakulás előtt áll, mivel az Egyesült Államok vámintézkedései komoly csapást mérhetnek a szektorra, mondta Andrejszki Richárd, a Chef Market tulajdonosa, és hozzátette: Donald Trump gazdasági és külkereskedelmi stratégiája különösen érzékenyen érintheti a champagne és más prémium borok piacát.
Egy 2025 februári jelentés alapján a francia bor- és szeszesital-export több szempontból is visszaesett az elmúlt időszakban. Bár az exportált mennyiség – például a Champagne szempontjából mintegy 174 millió karton (12 üveges csomagolásban) – alig változott, jelentős volt az árbevétel csökkenése. 2024-ben az exportbevétel például 15,6 milliárd euróra esett vissza, míg az általános visszaesés mértéke a francia piacokon körülbelül 4%-os csökkenést mutatott az elmúlt időszakban. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a prémium termékek esetében az árcsökkenés és a fogyasztói kereslet érzékenysége hozzájárult a trendhez.
Champagne és a vörösbor piaca már most gyengül
A champagne piaca már az elmúlt évben is visszaesett: 2024-ben 8 százalékkal csökkent az eladások száma. A vörösborok esetében pedig még drámaibb a helyzet, különösen Bordeaux-ban, ahol a kereslet csökkenése miatt egyes szőlőültetvényeket teljesen kivágnak.
Fotó: Chef Market
Bár az elmúlt 10 év adatai azt mutatják, hogy Champagne-ban a szőlőültetvények összterülete gyakorlatilag változatlan maradt – ez a régió szigorú szabályozási rendszerének és a minőség megőrzésére fókuszáló termelési modellnek köszönhető. Itt a hatóságok nem a terület csökkentését, hanem a hozam korlátozását alkalmazzák, hogy elkerüljék a túltermelést. Például a közelmúltban a Champagne termelők egy dinamikus beavatkozással a 2024-es szezonra a limitet 11,400 kg/ha-ról 10,000 kg/ha-ra csökkentették – ez körülbelül 12–17 százalékos hozamcsökkentést jelent, de nem a szőlőültetvények tényleges kivágását.
Más borvidékeken viszont a helyzet eltérő.
Olyan régiókban – például egyes olasz, spanyol vagy francia területeken (mint a Bordeaux vagy a Languedoc) – a piac és a modernizáció hatására gyakran előfordul, hogy a gazdasági és agronómiai kihívások (például a túltermelés elleni intézkedések, az ökológiai átszerveződések vagy a klímaváltozás adaptációs stratégiái) nem csak a hozamokra, hanem időnként a szőlőültetvények területére is hatással vannak. Ilyen esetekben 5–10 százalékos (vagy annál is magasabb) területcsökkentés történik és a termelők tudatosan átalakítják ültetvényeiket a fenntarthatóbb, minőségre fókuszáló struktúrák kialakítása érdekében.
A piaci visszaesés mögött több tényező áll.
Egyrészt a fogyasztói szokások változnak: egyre többen választanak olcsóbb alternatívákat, például proseccót vagy más habzóborokat. Másrészt a gazdasági helyzet is szerepet játszik, hiszen a fogyasztók spórolni próbálnak, és az alkoholfogyasztás is átalakul.
Árcsökkenés a piacon – mi várható a jövőben?
A szakértő szerint az európai borpiac jövője nagymértékben attól függ, hogy az Egyesült Államok végül mennyire keményen lépteti életbe a vámintézkedéseit: “Általában az szokott lenni, hogy Trump kirakja a fegyvert az asztalra, de utána mindig visszarakja a zsebébe. Ha a vámok kivetését valóban meglépik, akkor az európai bortermelés egy borzasztó nehéz helyzettel találja szembe magát. Ha az európai borok és a pezsgők árai az amerikai piacon drasztikusan megemelkednek, az jelentősen csökkentheti az európai borászatok bevételeit, és akár a szektor szerkezetét is átalakíthatja.”
Fotó: Chef Market
A jelenlegi gazdasági és kereskedelmi folyamatok miatt több champagne-ház is már most kénytelen csökkenteni árait, hogy versenyképes maradjon.
„A jelenlegi gazdasági és kereskedelmi folyamatok miatt több champagne-ház is már most kénytelen csökkenteni árait, hogy versenyképes maradjon és ez a tendencia várhatóan fokozódni fog a közeljövőben.”
– mondta Andrejszki. „Ők az első fecskék, de biztosak lehetünk benne, hogy a többiek követik majd a példájukat.”