Változóban az európai prémium borok piaca

Az amerikai piac meghatározó szereplője az európai borászatoknak. Az Egyesült Államok jelentős mennyiségben vásárol prémium kategóriás borokat és pezsgőket, a fogyasztók pedig hajlandóak 40-50 dollárt is kiadni egy palack champagne-ért. Ha azonban az amerikai adminisztráció valóban bevezeti a  bejelentett 20 százalékos extra vámot az európai borokra és pezsgőkre, az drasztikus visszaesést idézhet elő az exportban.

Az európai prémium borpiac jelentős átalakulás előtt áll, mivel az Egyesült Államok vámintézkedései komoly csapást mérhetnek a szektorra, mondta Andrejszki Richárd, a Chef Market tulajdonosa, és hozzátette: Donald Trump gazdasági és külkereskedelmi stratégiája különösen érzékenyen érintheti a champagne és más prémium borok piacát.

Egy 2025 februári jelentés alapján a francia bor- és szeszesital-export több szempontból is visszaesett az elmúlt időszakban. Bár az exportált mennyiség – például a Champagne szempontjából mintegy 174 millió karton (12 üveges csomagolásban) – alig változott, jelentős volt az árbevétel csökkenése. 2024-ben az exportbevétel például 15,6 milliárd euróra esett vissza, míg az általános visszaesés mértéke a francia piacokon körülbelül 4%-os csökkenést mutatott az elmúlt időszakban. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a prémium termékek esetében az árcsökkenés és a fogyasztói kereslet érzékenysége hozzájárult a trendhez.

Champagne és a vörösbor piaca már most gyengül

A champagne piaca már az elmúlt évben is visszaesett: 2024-ben 8 százalékkal csökkent az eladások száma. A vörösborok esetében pedig még drámaibb a helyzet, különösen Bordeaux-ban, ahol a kereslet csökkenése miatt egyes szőlőültetvényeket teljesen kivágnak.


Fotó: Chef Market

Bár az elmúlt 10 év adatai azt mutatják, hogy Champagne-ban a szőlőültetvények összterülete gyakorlatilag változatlan maradt – ez a régió szigorú szabályozási rendszerének és a minőség megőrzésére fókuszáló termelési modellnek köszönhető. Itt a hatóságok nem a terület csökkentését, hanem a hozam korlátozását alkalmazzák, hogy elkerüljék a túltermelést. Például a közelmúltban a Champagne termelők egy dinamikus beavatkozással a 2024-es szezonra a limitet 11,400 kg/ha-ról 10,000 kg/ha-ra csökkentették – ez körülbelül 12–17 százalékos hozamcsökkentést jelent, de nem a szőlőültetvények tényleges kivágását.


Más borvidékeken viszont a helyzet eltérő.

Olyan régiókban – például egyes olasz, spanyol vagy francia területeken (mint a Bordeaux vagy a Languedoc) – a piac és a modernizáció hatására gyakran előfordul, hogy a gazdasági és agronómiai kihívások (például a túltermelés elleni intézkedések, az ökológiai átszerveződések vagy a klímaváltozás adaptációs stratégiái) nem csak a hozamokra, hanem időnként a szőlőültetvények területére is hatással vannak. Ilyen esetekben 5–10 százalékos (vagy annál is magasabb) területcsökkentés történik és a termelők tudatosan átalakítják ültetvényeiket a fenntarthatóbb, minőségre fókuszáló struktúrák kialakítása érdekében.

A piaci visszaesés mögött több tényező áll.

Egyrészt a fogyasztói szokások változnak: egyre többen választanak olcsóbb alternatívákat, például proseccót vagy más habzóborokat. Másrészt a gazdasági helyzet is szerepet játszik, hiszen a fogyasztók spórolni próbálnak, és az alkoholfogyasztás is átalakul.

Árcsökkenés a piacon – mi várható a jövőben?

A szakértő szerint az európai borpiac jövője nagymértékben attól függ, hogy az Egyesült Államok végül mennyire keményen lépteti életbe a vámintézkedéseit: “Általában az szokott lenni, hogy Trump kirakja a fegyvert az asztalra, de utána mindig visszarakja a zsebébe. Ha a vámok kivetését valóban meglépik, akkor az európai bortermelés egy borzasztó nehéz helyzettel találja szembe magát. Ha az európai borok és a pezsgők árai az amerikai piacon drasztikusan megemelkednek, az jelentősen csökkentheti az európai borászatok bevételeit, és akár a szektor szerkezetét is átalakíthatja.”

Andrejszki Richárd
Andrejszki Richárd
Fotó: Chef Market

A jelenlegi gazdasági és kereskedelmi folyamatok miatt több champagne-ház is már most kénytelen csökkenteni árait, hogy versenyképes maradjon. 


„A jelenlegi gazdasági és kereskedelmi folyamatok miatt több champagne-ház is már most kénytelen csökkenteni árait, hogy versenyképes maradjon és ez a tendencia várhatóan fokozódni fog a közeljövőben.”

– mondta Andrejszki. „Ők az első fecskék, de biztosak lehetünk benne, hogy a többiek követik majd a példájukat.”

 


Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.