Carbonara maraton Itáliában

A különleges alkalom egyben emléket állít annak is, hogy pontosan 71 évvel ezelőtt, 1954-ben jelent meg először nyomtatásban a spaghetti alla carbonara receptje Olaszországban, a La Cucina Italiana magazin hasábjain.

Az idei Carbonara-napon gasztronómiai események egész maratonja zajlott Olaszországban és a világ számos pontján, amelynek során számos étteremben lehetett megkósolni e tésztaételt.

A kezdeményezést 2017 óta az Italian Food Union és a Nemzetközi Tésztaszövetség (IPO) szervezi, és mára a világ legnagyobb „spagetti közösségi eseményévé” nőtte ki magát – tavaly több mint egymillió posztot tettek közzé a témában, adta hírül a wantedinrome.com.

Mint írják, annak ellenére, hogy a carbonara eredete körül még mindig sok a vita, egyes elméletek szerint a neve a carbonari-hoz, azaz a szénégetőkhöz köthető, mivel a fekete bors a szénporra emlékeztet. De van egy másik elmélet is: e szerint  az étel a második világháború idején amerikai katonák által került Rómába.


Fotó: Depositphotos

Mindenesetre az étel első írásos említése 1950-re datálható, amikor a La Stampa cikke szerint egy római vendéglős amerikai tiszteket látott vendégül, akik a „spagetti carbonara” után érdeklődtek. 1951-ben már egy olasz filmben is megjelenik szóban a fogás, 1952-ben a Római vakáció című film forgatása során maga Gregory Peck is szerelembe esik az étellel.

Ezt követően bukkan fel recept formájában – akkor még egy chicagói étterem ajánlásaként, egy amerikai gasztronómiai kalauzban.

Az igazi áttörést az 1954-es recept hozta meg, mely a La Cucina Italiana magazinban jelent meg – bár a mai szemmel nézve szokatlan összetevőkkel: fokhagymával, Gruyère sajttal és pancettával. A receptet a New York Times is átvette, és az olasz turisztikai hivatal népszerűsítette külföldön.

Azóta a recept többször változott, míg végül 1966-ban, Carlo Santi és Rosino Brera Il grande libro di cucina című művében formálódott meg a ma is ismert klasszikus változat.


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.