Carbonara maraton Itáliában

A különleges alkalom egyben emléket állít annak is, hogy pontosan 71 évvel ezelőtt, 1954-ben jelent meg először nyomtatásban a spaghetti alla carbonara receptje Olaszországban, a La Cucina Italiana magazin hasábjain.

Az idei Carbonara-napon gasztronómiai események egész maratonja zajlott Olaszországban és a világ számos pontján, amelynek során számos étteremben lehetett megkósolni e tésztaételt.

A kezdeményezést 2017 óta az Italian Food Union és a Nemzetközi Tésztaszövetség (IPO) szervezi, és mára a világ legnagyobb „spagetti közösségi eseményévé” nőtte ki magát – tavaly több mint egymillió posztot tettek közzé a témában, adta hírül a wantedinrome.com.

Mint írják, annak ellenére, hogy a carbonara eredete körül még mindig sok a vita, egyes elméletek szerint a neve a carbonari-hoz, azaz a szénégetőkhöz köthető, mivel a fekete bors a szénporra emlékeztet. De van egy másik elmélet is: e szerint  az étel a második világháború idején amerikai katonák által került Rómába.


Fotó: Depositphotos

Mindenesetre az étel első írásos említése 1950-re datálható, amikor a La Stampa cikke szerint egy római vendéglős amerikai tiszteket látott vendégül, akik a „spagetti carbonara” után érdeklődtek. 1951-ben már egy olasz filmben is megjelenik szóban a fogás, 1952-ben a Római vakáció című film forgatása során maga Gregory Peck is szerelembe esik az étellel.

Ezt követően bukkan fel recept formájában – akkor még egy chicagói étterem ajánlásaként, egy amerikai gasztronómiai kalauzban.

Az igazi áttörést az 1954-es recept hozta meg, mely a La Cucina Italiana magazinban jelent meg – bár a mai szemmel nézve szokatlan összetevőkkel: fokhagymával, Gruyère sajttal és pancettával. A receptet a New York Times is átvette, és az olasz turisztikai hivatal népszerűsítette külföldön.

Azóta a recept többször változott, míg végül 1966-ban, Carlo Santi és Rosino Brera Il grande libro di cucina című művében formálódott meg a ma is ismert klasszikus változat.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.