Ádámnak szurkolhatunk az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Szeptember 11-én kezdődik az Ifjúsági Szakács világbajnokság, melynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Hazánkat Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa képviseli.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A METRO Gaszto Akadémián óriási a készülődés, ugyanis 3 nap múlva kezdődik az Ifjúsági Szakács Világbajnokság, melynek idén Budapest ad otthont. A versenyről a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaság magyarországi szervezetének elnöke, Novák Iván Péter, valamint a verseny technikai szervezője Kovács Lázár tartottak sajtótájékoztatót.

Novák Iván Péter elmondta, hogy 2015 februárjában született meg a döntés a verseny helyszínéről, amikor Dr. David Terault, a Világszervezet Igazgatótanácsának tagja, az Ifjúsági Szakács Világbajnokság Bizottság és a zsűri elnöke, a kanadai Chaine Egyesület elnöke Budapesten járt és a METRO Gasztro Akadémiát a világverseny megrendezésére ideális helyszínnek tartotta. Itt ugyanis biztosítva van a verseny szervezéséhez szükséges valamennyi feltétel, a modern főzőhelyeken túl a különtermek, a zsűriszoba, a menüíró szoba valamint várakozó helység áll a versenyzők rendelkezésére.

A most 25 éves magyarországi egyesület a szeptember 11-én sorra kerülő Világbajnokság megrendezését megtiszteltetésnek és egyúttal eddigi eredményei elismerésének tekinti. Óriási érdem, hogy a 12 tagú nemzetközi zsűriben ezúttal három magyar séf is felkérést kapott, Ádám Csaba az Olimpia étteremből, Barka Áron a Continental Hotel Budapest valamint Bicsár Attila az Alabárdos étteremből. A verseny technikai igazgatójának pedig Kovács Siklósi Lázárt kérte fel az egyesület -tette hozzá Novák Iván Péter elnök. Idén mindemellett rekordszámú, mintegy 170 fős  külföldi delegáció érkezik a rangos eseményre, akik a magyarországi egyesület által szervezett 6 illetve 8 napos szakmai programon vesznek részt. A vendégek, versenyzők, zsűritagok és hozzátartozók 22 országból érkeznek és több budapesti szállodában, köztük a Hiltonban, Kempinskiben, a Continental Hotel Budapestben, a Four Seasonsben, a versenyzők pedig kivétel nélkül a Flamenco Hotelben szálnak meg. Az esemény összességében több mint 1000 vendégéjszakát és nagy nemzetközi médiavisszhangot generál a magyar turizmusnak.

A verseny részleteiről Kovács Siklósi Lázár technikai igazgató számolt be, aki elsőként megemlítette, hogy nagy lehetőség ez az esemény a rendező országnak is, hiszen ilyenkor kicsit jobban megmutathatja magát. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott "meglepetés kosár" (Black Box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt egy 3 fogásos menüsort (előétel, főétel, desszert) 4 fő részére. A versenyen  2 csoport van, az egyik egyik egység délelőtt, a másik délután versenyzik. A versenyzők először megkapják az un. Black Boxot, mely a verseny során kizárólagosan használható alapanyagokat tartalmazza. Ezútán a versenyzők a recept szobában megírják a recepteket, majd nekikezdhetnek az ételek készítésének. A receptek angol nyelvre történő fordításában külön fordító szakemberek működnek közre. Az ételek felszolgálásában valamint a verseny előkészítésében pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola 19 ifjú tanulója segít a verseny szervezőinek.

A verseny programjáról a Vendég & Hotelnek Kovács Siklósi Lázár azt árulta el, hogy a szakmai programok és  étteremlátogatások mellett igyekeznek minél többet megmutatni Magyarországból is. Így a vendégek programjában a Nagycsarnok és a Parlament látogatáson túl éppúgy megtalálható a romkocsmatúra, a Lázár Lovasparkos kirándulás vagy a folklór program is. A verseny egyik legizgalmasabb eseményének a szeptember 12-i eredményhirdetés és a mintegy 250 fős gálavacsora ígérkezik a Hilton Budapest szállóban, ahol a verseny ételeinek kóstolása mellett új tagok avatása is történik majd a nemzetközi egyesület életében.

Barka Áron, a Continental Hotel Budapest séfje, egyúttal a 3 tagú "Konyhai zsűri" egyik jeles tagja, a Vendég &Hotel kérdésére elmondta, hogy azért is várja izgatottan az  eseményt, mert bár "Kóstoló zsűriben" már szerepelt korábban, de "Konyhaiban" ez lesz az első alkalom, hogy részt vesz. A feladata ezúttal nem a kóstolás, hanem elsősorban a konyhai munkafolyamatok, azaz tisztítás, előkészítés, rendszerezés, a tiszta munka, az alapanyagok gazdaságos felhasználásának figyelemmel kísérése és megítélése. Ez a szerepkör azért is kihívás számára, mert ezekre a folyamatokra fontosságuk ellenére csak az utóbbi időben helyeződött nagyobb hangsúly a szakmai körökben illetve a nemzetközi versenyeken.

A helyszínen a Magyarországot képviselő Mede Ádám gyakorol, aki éppen különféle falatkákat és mini süteményeket készített. Ádám, akit a Vendég&Hotel a felkészüléséről kérdezett, elárulta, hogy mindössze csak 1,5 éve dolgozik az Onyxban, azonban egy nagyon jó csapatra talált. Az eredményhirdetés óta eltelt 3-4 hónap intenzív felkészüléssel telt, melyben főnökei, a már korábban dobogós helyezést elért Szulló Szabina és Széll Tamás valamint az egész Gerbeaud ház támogatta. Rengeteg alapanyagot próbáltak ki és a megfogalmazott kritikákon keresztül sok új tapasztalatra tett szert. Kedvenc alapanyaga a sertés- és a marhahús, de úgy érzi bármiből szívesen főzne, azaz felkészülten vág neki a nemzetközi versenynek és reméli sikerül majd érmet szereznie.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.