Ádámnak szurkolhatunk az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Szeptember 11-én kezdődik az Ifjúsági Szakács világbajnokság, melynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Hazánkat Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa képviseli.

A METRO Gaszto Akadémián óriási a készülődés, ugyanis 3 nap múlva kezdődik az Ifjúsági Szakács Világbajnokság, melynek idén Budapest ad otthont. A versenyről a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaság magyarországi szervezetének elnöke, Novák Iván Péter, valamint a verseny technikai szervezője Kovács Lázár tartottak sajtótájékoztatót.

Novák Iván Péter elmondta, hogy 2015 februárjában született meg a döntés a verseny helyszínéről, amikor Dr. David Terault, a Világszervezet Igazgatótanácsának tagja, az Ifjúsági Szakács Világbajnokság Bizottság és a zsűri elnöke, a kanadai Chaine Egyesület elnöke Budapesten járt és a METRO Gasztro Akadémiát a világverseny megrendezésére ideális helyszínnek tartotta. Itt ugyanis biztosítva van a verseny szervezéséhez szükséges valamennyi feltétel, a modern főzőhelyeken túl a különtermek, a zsűriszoba, a menüíró szoba valamint várakozó helység áll a versenyzők rendelkezésére.

A most 25 éves magyarországi egyesület a szeptember 11-én sorra kerülő Világbajnokság megrendezését megtiszteltetésnek és egyúttal eddigi eredményei elismerésének tekinti. Óriási érdem, hogy a 12 tagú nemzetközi zsűriben ezúttal három magyar séf is felkérést kapott, Ádám Csaba az Olimpia étteremből, Barka Áron a Continental Hotel Budapest valamint Bicsár Attila az Alabárdos étteremből. A verseny technikai igazgatójának pedig Kovács Siklósi Lázárt kérte fel az egyesület -tette hozzá Novák Iván Péter elnök. Idén mindemellett rekordszámú, mintegy 170 fős  külföldi delegáció érkezik a rangos eseményre, akik a magyarországi egyesület által szervezett 6 illetve 8 napos szakmai programon vesznek részt. A vendégek, versenyzők, zsűritagok és hozzátartozók 22 országból érkeznek és több budapesti szállodában, köztük a Hiltonban, Kempinskiben, a Continental Hotel Budapestben, a Four Seasonsben, a versenyzők pedig kivétel nélkül a Flamenco Hotelben szálnak meg. Az esemény összességében több mint 1000 vendégéjszakát és nagy nemzetközi médiavisszhangot generál a magyar turizmusnak.

A verseny részleteiről Kovács Siklósi Lázár technikai igazgató számolt be, aki elsőként megemlítette, hogy nagy lehetőség ez az esemény a rendező országnak is, hiszen ilyenkor kicsit jobban megmutathatja magát. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott "meglepetés kosár" (Black Box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt egy 3 fogásos menüsort (előétel, főétel, desszert) 4 fő részére. A versenyen  2 csoport van, az egyik egyik egység délelőtt, a másik délután versenyzik. A versenyzők először megkapják az un. Black Boxot, mely a verseny során kizárólagosan használható alapanyagokat tartalmazza. Ezútán a versenyzők a recept szobában megírják a recepteket, majd nekikezdhetnek az ételek készítésének. A receptek angol nyelvre történő fordításában külön fordító szakemberek működnek közre. Az ételek felszolgálásában valamint a verseny előkészítésében pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola 19 ifjú tanulója segít a verseny szervezőinek.

A verseny programjáról a Vendég & Hotelnek Kovács Siklósi Lázár azt árulta el, hogy a szakmai programok és  étteremlátogatások mellett igyekeznek minél többet megmutatni Magyarországból is. Így a vendégek programjában a Nagycsarnok és a Parlament látogatáson túl éppúgy megtalálható a romkocsmatúra, a Lázár Lovasparkos kirándulás vagy a folklór program is. A verseny egyik legizgalmasabb eseményének a szeptember 12-i eredményhirdetés és a mintegy 250 fős gálavacsora ígérkezik a Hilton Budapest szállóban, ahol a verseny ételeinek kóstolása mellett új tagok avatása is történik majd a nemzetközi egyesület életében.

Barka Áron, a Continental Hotel Budapest séfje, egyúttal a 3 tagú "Konyhai zsűri" egyik jeles tagja, a Vendég &Hotel kérdésére elmondta, hogy azért is várja izgatottan az  eseményt, mert bár "Kóstoló zsűriben" már szerepelt korábban, de "Konyhaiban" ez lesz az első alkalom, hogy részt vesz. A feladata ezúttal nem a kóstolás, hanem elsősorban a konyhai munkafolyamatok, azaz tisztítás, előkészítés, rendszerezés, a tiszta munka, az alapanyagok gazdaságos felhasználásának figyelemmel kísérése és megítélése. Ez a szerepkör azért is kihívás számára, mert ezekre a folyamatokra fontosságuk ellenére csak az utóbbi időben helyeződött nagyobb hangsúly a szakmai körökben illetve a nemzetközi versenyeken.

A helyszínen a Magyarországot képviselő Mede Ádám gyakorol, aki éppen különféle falatkákat és mini süteményeket készített. Ádám, akit a Vendég&Hotel a felkészüléséről kérdezett, elárulta, hogy mindössze csak 1,5 éve dolgozik az Onyxban, azonban egy nagyon jó csapatra talált. Az eredményhirdetés óta eltelt 3-4 hónap intenzív felkészüléssel telt, melyben főnökei, a már korábban dobogós helyezést elért Szulló Szabina és Széll Tamás valamint az egész Gerbeaud ház támogatta. Rengeteg alapanyagot próbáltak ki és a megfogalmazott kritikákon keresztül sok új tapasztalatra tett szert. Kedvenc alapanyaga a sertés- és a marhahús, de úgy érzi bármiből szívesen főzne, azaz felkészülten vág neki a nemzetközi versenynek és reméli sikerül majd érmet szereznie.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a fővárosi marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.