Schnitta Sámuel nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1962–65-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve, amelyet a szakmában egyszerűen csak Schnittaként ismernek, és a Pincérek „Bibliájaként” is emlegetik. Több generáció tanulói nőttek fel a Schnittán. Az Étlapszerkesztés című szakkönyve szintén jelentős.
Az esemény a Grand Hotel Budapest Margitszigeti Szálloda Széchenyi éttermében zajlott, ahol a bejárat mellett találhatják meg az emléktáblát. Köszöntőt mondott Török István János a Schnitta MÉK Egyesület elnöke, az eseményt méltatta Kiss Imre az MKVM igazgatója és Krivács Andrács, az MNGSZ elnöke. Számos hazai szakember, volt tanítvány, az egyesület tagjai tisztelték meg az avatóünnepséget, és emlékeztek meg méltó módon Schnitta Sámuelről.
2018. Schnitta emlékév lesz, amikor a Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum segítségével egy időszaki kiállítás fogja bemutatni Schnitta Sámuel munkásságát.
Forrás: Vendég & Hotel