hirdetés

GREET Vienna: A törökök és a szerbek kerültek a figyelem középpontjába

Eredményesen zárult Ausztria legnagyobb ipari és kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó konferencia-networking rendezvénye.

hirdetés

20 ország több mint 400 ingatlanos szakembere találkozott

Az Euroviziós Dalfesztivál nagy forgataga sem tudta megakadályozni, hogy idén is 20 országból több mint négyszáz magasrangú résztvevő látogasson el a bécsi GREET VIENNA-ra (GREET: „Global Real Estate & Economy Talks“), mely immáron harmadszor került megrendezésre a Palais Niederösterreich-ben (1010 Wien, Herrengasse 13).

A GREET VIENNA résztvevői olyan cégek és szervezetek, amelyek ingatlanokkal különböző szempontból foglalkoznak: mint potenciális megbízók, beruházók, önkormányzatok ill. közérdekű intézmények projektfejlesztői, épitőipari cégek ill. kivitelezők, tervezőirodák, várostervezők és fejlesztők, természetesen befektetők, Facility Management specialisták, adó- és szakjogászi irodák. A magyar származású Sylvia Foissy ötlete, a GREET VIENNA 2013-ban valósult meg elöszőr és 2014-ben valamint 2015-ben eredményesen folytatódott. (Sylvia Foissy korábban a Real Vienna egyik szervezöje volt, amelyet 2012-ben a tulajdonos, “REED Exhibitions” megszüntetett.)

Erdogan Bayraktar, fotó: Christian Husar
Erdogan Bayraktar, fotó: Christian Husar

Pódiumbeszélgetés az európai gazdasági helyzet ingatlanokra való hatásáról

A GREET jól bevált koncepciója szerint a megnyitó és az azt követő pódiumbeszélgetés Európával foglalkozott. Idén Dr. Hannes Swoboda (korábban Bécs városa városfejlesztésért felelős tanácsosa, majd Európa Parlament-i képviselő és frakcióvezető) nyitotta meg előadásával a rendezvényt, amely az európai gazdasági helyzettel és annak kihatásairól az ingatlangazdaságra foglalkozott. Érdekes és információgazdag dialógus alakult ki Dr. Swoboda és a korábbi török városfejlesztési és környezetvédelmi miniszter Erdoğan Bayraktar között amelyet a megnyitó résztvevői nagy érdeklődéssel követtek. A volt miniszter török épitöipari cégek és ingatlanfejlesztők vezetőiböl álló delegáció élén látogatott el a GREET VIENNA-ra. Törökország mindig is az összekötő hid volt Europa és a Közel-Kelet között, amit a “Befektetések és befektetők Közel-Keleten és Közel-Keletről” panel résztvevöi is megerősitettek.

Dr. Hannes Swoboda, fotó: Christian Husar
Dr. Hannes Swoboda, fotó: Christian Husar

"Közel-Kelet Monacoja" - a Bahrain-i példa

A GREET VIENNA résztvevői számára a közel-keleti régió és Észak-Afrika piacai egyre érdekesebbek az ott folyó nagyvolumenű beruházások miatt is. Nagy sikere volt ezért Werner Braunöck-nek , a Narmo Capital Partnerének és befektetésekért felelős igazgatójának, akinek befektetésekkel foglalkozó cége a “Közel-Kelet Monacojának” is nevezett Bahrain-ban székel. Ö személyes tapasztalatait is megosztotta a régió majdhogynem elképzelhetetlen Luxus-épitményeiről, a bahraini magas életminőségről, az adómentességről és a betelepültekkel szembeni meglehetősen liberális bánásmódról.

A Közel-Keleten rendkívül fontosak a személyes kapcsolatok

Dr. Richard Schenz, mint az osztrák olajkonszern ÖMV korábbi vezérigazgatója, jelenleg az Arab-Osztrák Kereskedelmi Kamara elnöke is kiváló ismerője a régiónak. Értekezésében kifejtette, hogy az üzletek előkészítése a Közel-Keleten meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, ahol a személyes kapcsolatok felépitése nagyon fontos. Viszont ha siekerül kitartással a megfelelő partnereket megtalálni, a virágzó kapcsolatok is tartósak. Ammar Elfehaid a Kummer Investment & Advisory igazgatója megerősítette, mennyire fontos a kulturális kompetenciák szerepe az eredményes üzletek lekötésében.

 Szerbia most előnyös a befektetők részére

A GREET Vienna, mint az ipari- és kereskedelmi ingatlanok & befektetések nemzetközi networking-platformja eddig főleg a közép- kelet- és a délkelet-európai régióra, valamint Oroszországra, a szovjet utódállamokra és Törökországra fókuszált. A korábbi évekhez viszonyítva Oroszország most kisebb delegácóval volt jelen, viszont Szerbia annál inkább feltűnt az invesztoroknak és vállalkozóknak kínált üzleti lehetőségekkel, adókedvezményekkel.

A bolgár és román határ közelében lévő közép-szerbiai Zaječar Lounge-a előtt mindenki megállt, hiszen a GREET részvevői közül jóformán senki nem ismerte ezt a várost. Zaječar vezetői nagyon örültek a különös figyelemnek és lelkesen válaszoltak az érdeklődök kérdéseire, tájékoztató füzeteket, fontos információkat terjesztettek, amelyekből kiderült, hogy milyen előnyökre számithatnak a térségben befektetők: adókedvezmény, gyors ügyintézés, jó infrastruktúra és kb. 35 milló fogyasztó a régióban. Egy biztos: a GREET VIENNA látogatóinak Zaječar már nem “fehér folt” a térképen.

GREET Vienna megnyitó, fotó: Christian Husar
GREET Vienna megnyitó, fotó: Christian Husar

Fókuszban a nagyobb volumenú befektetések és innovációk

A különbözö előadások és podium-diszkussziók fókuszában idén is a nagyobb volumenű befektetések álltak, mint szállodák, bevásárló központok ill. áruházláncok, ipari parkok, logisztikai ingatlanok, lakótelepek és irodaházak, szociális épitmények, közöttük innovációs megoldások az idősebbek sokrétű igényeit kielégitő lakókomplexumokat illetően.

Divat lett a közösségi finanszírozás

De nagy sikere volt Dr. Reinhard Willfort (Managing Director, ISN - Innovation Service Network GmbH) “Crowdfunding” elöadásának is: a pénzügyi innovációnak számító “közösségi finanszirozás” most kezd elterjedni Európában és a kisebb vállalkozásoknak már Ausztriában is komoly sikereket eredményezett. A rendezvény első napja ( máj. 20.) az esti csillogó dijátadó ünnepséggel zárult. A Get-Togethers keretében ezúttal is a fenntartható ingatlan projekteket tüntetett ki az ÖGNI (Österreichische Gesellschaft für Nachhaltige Immobilienwirtschaft - Fenntartható Ingatlangazdálkodás Osztrák Társasága).További témakör volt a „healthvienna”, amelynek keretében az egészségügyi és szociális ingatlanok sajátosságairól volt szó.

Németországban terjeszkednek az osztrákok

A konferencia további csúcspontjai: “Németországba tartó osztrákok: egy nyelv, mégis nagy különbségek?” A panel keretében Daniel Riedl, az egyik legnagyobb osztrák ingatlanfejlesztő BUWOG CEO-ja elmondta, hogy az üzletük, valamint a munkatársaik 50 %- a már Németországban van, ahol továbbra is terjeszkednek a nagyvolumenű lakásépítések területén.

CEE Panel, fotó: Christian Husar
CEE Panel, fotó: Christian Husar

Nagy lehetőségek az akadálymentes lakások területén

Stefan Mayer a legnagyobb bajor társaságot - CaraVita - vezeti, amely az idősgondozás területén különbözö intézményeket fog össze. Elmondta, hogy Németországban jelenleg 2,8 millió azoknak a száma, akiknek a mozgási lehetőségeik korlátozottak és ezért különleges igényeik vannak. Eddig csak kb. 700.000 akadálymentes lakás áll rendelkezésre, tehát ebben a szegmensben nagy lehetőségek vannak az ingatlanfejlesztés területén.

Magyarországi jelenlét a konferencián

Magyarországról Dr. Német Miklós, Magyar Ingatlan-Gazdálkodók Szövetségnek fötitkára vett részt a GREET VIENNA-n, ahol a “CEE: Project developments and investments” panel keretében számolt be a magyarországi ingatlan fejlesztési és befektetési helyzetről. A DIRON http://www.diron.at/ egy magyar ékszerész, akiknek Bécsben is van üzlete és kiállitókként voltak jelen a rendezvényen. Finta Sándor, Budapest. főépítésze látogatóként volt jelen a Greet Vienna-n.

Dr. Klara Kotai-Szarka és Finta Sándor, fotó: Christian Husar
Dr. Klara Kotai-Szarka és Finta Sándor, fotó: Christian Husar

(forrás: Vendég & Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele lehet-e a légiközlekedés újraindításának garanciája?

Kiadónk társoldalai