hirdetés

Itt az Év Bortelmelője

Szőke Mátyás mátrai borász nyerte idén a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” címet. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről.

hirdetés

A díjról

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A verseny szabályzata alapján a legtöbb jelölést kapott borászok közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választották ki a 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét.

Nemzetközi hírnév a mátrai boroknak

„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.”- állítja Szőke Mátyás.

A szakember kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet kiválóságai

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

Hogyan zajlott a verseny?

A Magyar Bor Akadémia 27. alkalommal mozgósította a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg az Év Bortermelője díjra legérdemesebbeket. A több, mint 600 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését. Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, hogy több szempontot is figyelembe vehessen, amikor favoritjait kiválasztja. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.

A válogatott

A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az általában megszokott öt jelölt helyett idén eggyel több kiváló bortermelő vágott neki a megmérettetés utolsó körének: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).

Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke beszédében kiemelete, hogy külön érdekesség idén, hogy a hat jelöltből három a Balatoni borrégióból érkezett ráadásul második generációs jelöltek is vannak a borászok között, hiszen két korábbi Év Bortermelője (Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is a díj jelöltjei közé kerültek. A szavazatokról pedig elárulta, hogy igen egyenletesen oszlottak el a 6 borász között, mindenki kapott bőven szavazatot, tehát arra érdemes jelöltek voltak.

"Mindenhol a magyar bort képviseltem, nem csak a sajátunkat. Mátraalja még mindig a legnagyobb szőlőterület és a legkisebb hírnevű." Az esemény sajtótájékoztatóján a 2012-es Merlot bemutatásánál elmesélte, hogy a mai ízlés inkább a bársonyosabb kevésbé erős barikkolt ízvilág. Szőke Mátyás szerint a borvidéken két-három éve jönnek ki az új nevek, de nekik sokkal nehezebb lesz a piacra bekerülniük. A borász úgy véli, hogy a folyamatos minőséget nagyon nehéz biztosítani. Emellett örül neki, hogy végre lesz Mátraalján is Év borásza és bízik benne, hogy az új borászatok is előbb utóbb elnyerik méltó helyüket.

(forrás: Vendég&Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?

Kiadónk társoldalai