Bécs tőkeinjekcióval segíti a tradicionális cégeket

Az osztrák főváros céget alapított, hogy tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került tradicionális bécsi vállalatoknak; a támogatottak között van például a Frey Wille ékszerészet, az Adamol motorolaj- és kenőanyaggyártó, az ottakringi Café Ritter, amely 1907 óta üzemel vagy a Burgtheater híres, eredeti állapotában fennmaradt vendéglője, a Vestibül, amelyet Bécs egyik legjobb szakácsa vezet - tájékoztatta az osztrák főváros budapesti képviselete szerdán az MTI-t.

A célra 40 millió eurót (14,4 milliárd forintot) különítettek el, és eddig 250 munkahelyet mentettek meg. A város hét év után kiszáll a vállalkozásokból, ennek menetét és idejét már a szerződés aláírásakor rögzítik. A tájékoztatás szerint étterem, kávézó, ékszerkészítő, kenőanyaggyártó és elektronikai cég egyaránt megtalálható azon vállalkozások között, amelyekből az osztrák főváros nemrég részesedést vásárolt, hogy kisegítse őket a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdasági helyzetükből.

Egy-egy cég - alapos átvilágítás után - maximum 2 millió euró (720 millió forint) tőketámogatást kaphat, amely nem haladhatja meg a 20 százalékos tulajdoni hányadot. Megalapítása óta a "Stolz auf Wien" ("Büszke Bécsre") Beteiligungs GmbH nyolc bécsi cégbe társult be. A támogatásban fontos szempont, hogy a kérelmező tradicionális bécsi vállalkozás legyen, amely szerves része a bécsi identitásnak és jelentős számú munkavállalót foglalkoztasson.

Az osztrák főváros 20 millió eurós alaptőkével még tavaly alapította meg a "Stolz auf Wien" Beteiligungs GmbH-t. A Bécsi Gazdasági Kamara és számos pénzintézet pedig további 20 millió euróval szállt be. A segítségre szoruló vállalkozásoknak először elektronikus szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, majd átvilágítják őket. A harmadik fázisban neves könyvvizsgáló cégek ellenőrzik a jelentkezőket. Pozitív elbírálás esetén pedig a "Stolz auf Wien" Beteiligungs GmbH felügyelőbizottsága ajánlást fogalmaz meg a támogatásról az ügyvezetők számára, végül pedig kidolgozzák és megkötik a társulási szerződést.

Mivel Bécs segíteni és nem átvenni akarja ezeket a cégeket, már a szerződés aláírásakor pontosan rögzítik, hogy a város mikor, milyen lépésekkel száll majd ki a cégből. A támogatott vállalat tulajdonosának legkésőbb hét év után vissza kell vennie a részesedését - tájékoztatott a képviselet.

Forrás: MTI


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?