Csak skót whisky nevében szerepelhet a „Glen” szó

A hamburgi fellebbviteli bíróság egyik közelmúltbeli végzése szerint nem nevezheti Glen Buchenbachnak saját gyártású whiskyjét egy német szeszfőzde, mivel az nem skót whisky.

Egy kilenc éves pert lezáró, jogerős ítélet alapján nem hívhatja többé Glen Buchenbachnak házasítatlan malátawhiskyjét egy Waldhorn nevű, német szeszfőzde.

A vállalat ellen a Scotch Whisky Association (SWA) 2013-ban azért indított eljárást, mert ugyan a németországi termék címkéjén a származási ország félreérthetetlenül fel van tüntetve, a felperesek szerint a „Glen”* szócska a gyártás helyével kapcsolatban így is sokakat megtéveszthet.

Jóllehet, 2019-ben egy hamburgi törvényszék az SWA-nak egyszer már igazat adott abban, hogy az ital nevét meg kell változtatni, a Waldhorn fellebbezett a döntés ellen. A lepárló a lépést azzal indokolta, hogy bizonyos felmérések szerint kevés fogyasztó talál közvetlen kapcsolatot a „Glen” kifejezés és a skót whiskyk között.

Amint az az SWA honlapján 2022. január 20-án publikált egyik közleményből is kiderül, a szeszfőzde jogi erőfeszítései ellenére a hamburgi fellebbviteli bíróság végül is helyben hagyta a 2019-es határozatot.

„Az SWA mindig következetesen fellépett annak érdekében, hogy a globális piacainkon megakadályozza a skót származásra utaló jelzések használatát azokon a whiskyken, amelyek nem skót whiskyk – mondta Alan Park, a szervezet jogi ügyekért felelős igazgatója. – Mindez létfontosságú ahhoz, hogy Skócia nemzeti italát megvédjük, valamint elrettentő azok számára, akik kihasználják a skót whisky minőségének hírnevét, és potenciálisan félrevezetik a fogyasztókat. A Glen Buchenbach névvel szembeni érvelésünk a bíróságnak egyértelmű és meggyőző bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a »Glen« szó szorosan Skóciához és a skót whiskyhez kapcsolódik, és az egyetlen indok, amiért a »Glen« szót egy német whisky nevében érdemes lehet felhasználni, az a kifejezés világos kapcsolata a skót whiskyvel.”

 

* A „glen” magyarul „völgyet” jelent. A skót márkák neve azért tartalmazza olyan gyakran ezt a szót, mivel összetevőik általában különböző völgyekből származnak.

Forrás: Whiskey Raiders / Store Insider


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.