Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Május 16-18. között ismét kürtőskalács illattal telik meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, ugyanis érkezik a tavasz egyik legjobban várt gasztrofesztiválja, az 5. Kürtőskalács Vigalom.

A fesztivál fontos célja, hogy a több mint 250 éves múltra visszatekintő kürtőskalácsot – amely ma már hivatalosan is hungarikum – eredeti formájában népszerűsítse, miközben azt is megmutatja, hogyan lehet ötvözni a hagyományokat a mai gasztrotrendekkel.

„A háromnapos rendezvényen 6 különböző helyen várjuk a kürtőskalács-kedvelőket a Biodóm melletti területen. Most is minden méretben, formában, mennyiségben sülnek majd a kürtőskalácsok, ahogy azt megszokhatták a vendégeink, kizárólag faszénparázson” - kezdi András Tünde, a Kürtőskalács Vigalom megálmodója.


Fotó: Vitéz Kürtőskalács

Kürtőskalács minden mennyiségben és ízvilágban

Az 5. Kürtőskalács Vigalom 3 fő témára épül: lesz az abszolút klasszikus, hagyományos kürtőskalács – természetesen különleges ízekben is – ebbe a vonalba illeszkedik a kürtőskalácsok vegán változatban kínáló Ízbombák standja, a glutén, tej- és tojásmentes kürtőskalács sütöde, illetve az igazi élményért idén is megnyílik a Csináld Magad műhely, ahol most is bárki saját kezűleg sütheti meg kürtőskalácsát.

A második téma: az elmúlt évek egyik legnagyobb közönségkedvence, a KÜRTŐSBON (új „formátöltött kürtőskalács) különféle ízvariációkban kerül elkészítésre, ez esetben már különböző krémek kerülnek a tésztába, de ugyanolyan hagyományos formában sütjük meg és tálalják, míg a harmadik a népszerű Kürtős Fondü vonal, ahol a szintén hagyományosan sütött kürtőskalácsot felszeletelve, különböző a mártogatósokkal, toppingokkal dobják fel, figyelve annak kulturált fogyaszhatóságára is  – folytatja András Tünde, melyet szintén nem csak a Kürtős Fondüldében, hanem az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kínálatában is ott lesz, az egyedi kürtőskalácsból készült desszertkülönlegességei mellett is.


Fotó: Vitéz Kürtőskalács

Az 5. Kürtőskalács Vigalmon a kürtőskalács-élmény mellett most is a családi programok kerülnek fókuszba: mesemondók, bábszínház, kézműves foglalkozások, arcfestés várja majd a kisebbeket, de lesznek érdekes állatokkal kapcsolatos ismeretterjesztő programok és változatos zenei kínálat szórakoztatja majd a kürtőskalács-kedvelőket.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.