Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Május 16-18. között ismét kürtőskalács illattal telik meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, ugyanis érkezik a tavasz egyik legjobban várt gasztrofesztiválja, az 5. Kürtőskalács Vigalom.

A fesztivál fontos célja, hogy a több mint 250 éves múltra visszatekintő kürtőskalácsot – amely ma már hivatalosan is hungarikum – eredeti formájában népszerűsítse, miközben azt is megmutatja, hogyan lehet ötvözni a hagyományokat a mai gasztrotrendekkel.

„A háromnapos rendezvényen 6 különböző helyen várjuk a kürtőskalács-kedvelőket a Biodóm melletti területen. Most is minden méretben, formában, mennyiségben sülnek majd a kürtőskalácsok, ahogy azt megszokhatták a vendégeink, kizárólag faszénparázson” - kezdi András Tünde, a Kürtőskalács Vigalom megálmodója.


Fotó: Vitéz Kürtőskalács

Kürtőskalács minden mennyiségben és ízvilágban

Az 5. Kürtőskalács Vigalom 3 fő témára épül: lesz az abszolút klasszikus, hagyományos kürtőskalács – természetesen különleges ízekben is – ebbe a vonalba illeszkedik a kürtőskalácsok vegán változatban kínáló Ízbombák standja, a glutén, tej- és tojásmentes kürtőskalács sütöde, illetve az igazi élményért idén is megnyílik a Csináld Magad műhely, ahol most is bárki saját kezűleg sütheti meg kürtőskalácsát.

A második téma: az elmúlt évek egyik legnagyobb közönségkedvence, a KÜRTŐSBON (új „formátöltött kürtőskalács) különféle ízvariációkban kerül elkészítésre, ez esetben már különböző krémek kerülnek a tésztába, de ugyanolyan hagyományos formában sütjük meg és tálalják, míg a harmadik a népszerű Kürtős Fondü vonal, ahol a szintén hagyományosan sütött kürtőskalácsot felszeletelve, különböző a mártogatósokkal, toppingokkal dobják fel, figyelve annak kulturált fogyaszhatóságára is  – folytatja András Tünde, melyet szintén nem csak a Kürtős Fondüldében, hanem az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kínálatában is ott lesz, az egyedi kürtőskalácsból készült desszertkülönlegességei mellett is.


Fotó: Vitéz Kürtőskalács

Az 5. Kürtőskalács Vigalmon a kürtőskalács-élmény mellett most is a családi programok kerülnek fókuszba: mesemondók, bábszínház, kézműves foglalkozások, arcfestés várja majd a kisebbeket, de lesznek érdekes állatokkal kapcsolatos ismeretterjesztő programok és változatos zenei kínálat szórakoztatja majd a kürtőskalács-kedvelőket.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.