hirdetés

Luxusvilágú lazulós hely nyílt a Vár alján

Megnyílt a Felix Kitchen&Bar a tavaly átadott Ybl Budai Kreatív Házzal szimbiózisban a Várkert Bazárral szemközt. És ha valakinek elsőre nem ugrik be, melyik épületről van szó, annyit segíthetünk, volt itt már korábban kaszinó, kávézó, zenés-táncos mulató, szivattyútelep, sőt, kazánház.

hirdetés

Új versenytársat kaptak a fővárosi prémium éttermek: a napokban megnyitott a Felix Kitchen&Bar, egészen különleges koncepciót és topgasztrot kínálva.  Az új topgasztrohely névválasztásának oka: Felix volt Ybl Miklós fiának a keresztneve.

Alig néhány napja várja vendégeit a teljesen átalakított, és elegánsan szellős, gyönyörű dizájnnal berendezett új vendéglátóhely, amely a 2018 tavaszán átadott Ybl Budai Kreatív Ház gasztronómiai párjaként egészíti ki a legendás Ybl Vízház épületét.

Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített, eredetileg neoreneszánsz stílusban épült minipalota már számos funkciót betöltött csaknem másfél évszázados fennállása során, bár tény, a vendéglátó funkció kisebb megszakításokkal végigkísérte a ház életét. Legutóbb kávézóként nyitott újra, azonban a patinás helyszín megérdemli, hogy végre megkapják az épülethez méltó gasztronómiai megújulást is a sokat látott falak, ezt a Felix biztosítja mostantól, mondta el a megnyitó során Németh Gergely üzletvezető.

Majd Kaiser Kata, a ház kultúrális menedzsere körbekísérte a vendégeket a különleges méretű és adottságú épületben, ahol nyilván nem kis kihívást jelentett, hogy a pincei részben például, az egykori szenescsarnok helyén kiállítótermet rendeztek be, ahol mindig egy sztár kortárs hazai vagy ázsiai művész alkotásai bárki által megtekinthetők, vagy hogy a galériában, az egykor lakrésznek kialakított területen olyan szalont alakítottak ki, Kovásznai szalon néven, amelyre bátran jelenthetjük ki: Budapest egyik legfényűzőbb vendégfogadóhelye jött ezzel létre.

Kovács Árpád, a ház séfje
Kovács Árpád, a ház séfje

A tavaly óta működő Ybl Budai Kreatív Ház és az új étterem célja, hogy a kultúra és a gasztronómiai kiegészítse egymást az épületben és mivel a kiállítótér az ázsiai művészeteknek is helyet ad, ez a konyha irányzat visszaköszön az étlapon is. A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett az ázsiai alapanyagok is szerepet kapnak Kovács Árpád séf által összeállított étlap fogásaiban. Árpád már számos hazai topétteremben dolgozott: a 21 Magyar Étterem, a La Perle Noire, a Pierrot, a Vár: a Speiz konyhájából is kóstolhattuk kreációit. 

Porter house steak
Porter house steak

Az étlapon a sea food kreációk és a steakek dominálnak, de hangsúlyt kapnak az ún. raw fogások is, amelyek olyan minőségi nyers alapanyagok, melyek nem feltétlenül igényelnek hőkezelést és natúr formában is ízletesek maradnak. A séf elmondása szerint az elsődleges és legfontosabb számára, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozzanak, amelyek beszerzésére egy komoly, több mint 20 beszállítóval dolgozó hálózatot építettek ki és ha kell, akkor a világ másik végére is elmennek a legjobb hozzávalókért. Ennek köszönhetően az étlapon olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a Kamcsatkai rák, amely egyedülálló hazánkban, vagy az itthon eddig csak a Nobuban kóstolható Miyazaki hátszín, de rendelhetünk a japán konyhában használt yuzus ponzuval elkészített libamájat, illetve prémium minőségű steakeket is, melyeket számos mártással és körettel tudunk kombinálni.

Az aranygaluska Felix módra mindent visz
Az aranygaluska Felix módra mindent visz

A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, már az első hét után a vendégek kedvence a Budapesten egyedülálló kétszemélyesnek hirdetett, de brutál adag aranygaluska. Akik pedig extrémebb kihívásra vágynak, azoknak ott van a popcorn krémes répa fagylalttal desszertként.

A gasztronómiai kínálathoz a város egyedülállóan sokszínű bárja is illeszkedik, melyben már most több, mint 400 különböző spirit és csaknem 320 féle bor kapható – és a kínálat még bővítés alatt áll... A hazai borok mellett a külföldi tételek is szerepet kapnak, ráadásul olyan régiók borait is megkóstolhatjuk, melyek Magyarországon kevésbé ismertek, mint például Oregon, Central Otago vagy Priorat. Az étterem hosszútávú célja, hogy idővel a legjobb magyar és külföldi tételekből 5-6 évjáratra visszamenőleg is lehessen válogatni.

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Felix sajtóanyag, Fotók. Szemdeff L. / Stiglincz G.)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai