Luxusvilágú lazulós hely nyílt a Vár alján

Megnyílt a Felix Kitchen&Bar a tavaly átadott Ybl Budai Kreatív Házzal szimbiózisban a Várkert Bazárral szemközt. És ha valakinek elsőre nem ugrik be, melyik épületről van szó, annyit segíthetünk, volt itt már korábban kaszinó, kávézó, zenés-táncos mulató, szivattyútelep, sőt, kazánház.

Új versenytársat kaptak a fővárosi prémium éttermek: a napokban megnyitott a Felix Kitchen&Bar, egészen különleges koncepciót és topgasztrot kínálva.  Az új topgasztrohely névválasztásának oka: Felix volt Ybl Miklós fiának a keresztneve.

Alig néhány napja várja vendégeit a teljesen átalakított, és elegánsan szellős, gyönyörű dizájnnal berendezett új vendéglátóhely, amely a 2018 tavaszán átadott Ybl Budai Kreatív Ház gasztronómiai párjaként egészíti ki a legendás Ybl Vízház épületét.

Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített, eredetileg neoreneszánsz stílusban épült minipalota már számos funkciót betöltött csaknem másfél évszázados fennállása során, bár tény, a vendéglátó funkció kisebb megszakításokkal végigkísérte a ház életét. Legutóbb kávézóként nyitott újra, azonban a patinás helyszín megérdemli, hogy végre megkapják az épülethez méltó gasztronómiai megújulást is a sokat látott falak, ezt a Felix biztosítja mostantól, mondta el a megnyitó során Németh Gergely üzletvezető.

Majd Kaiser Kata, a ház kultúrális menedzsere körbekísérte a vendégeket a különleges méretű és adottságú épületben, ahol nyilván nem kis kihívást jelentett, hogy a pincei részben például, az egykori szenescsarnok helyén kiállítótermet rendeztek be, ahol mindig egy sztár kortárs hazai vagy ázsiai művész alkotásai bárki által megtekinthetők, vagy hogy a galériában, az egykor lakrésznek kialakított területen olyan szalont alakítottak ki, Kovásznai szalon néven, amelyre bátran jelenthetjük ki: Budapest egyik legfényűzőbb vendégfogadóhelye jött ezzel létre.

A tavaly óta működő Ybl Budai Kreatív Ház és az új étterem célja, hogy a kultúra és a gasztronómiai kiegészítse egymást az épületben és mivel a kiállítótér az ázsiai művészeteknek is helyet ad, ez a konyha irányzat visszaköszön az étlapon is. A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett az ázsiai alapanyagok is szerepet kapnak Kovács Árpád séf által összeállított étlap fogásaiban. Árpád már számos hazai topétteremben dolgozott: a 21 Magyar Étterem, a La Perle Noire, a Pierrot, a Vár: a Speiz konyhájából is kóstolhattuk kreációit. 

Az étlapon a sea food kreációk és a steakek dominálnak, de hangsúlyt kapnak az ún. raw fogások is, amelyek olyan minőségi nyers alapanyagok, melyek nem feltétlenül igényelnek hőkezelést és natúr formában is ízletesek maradnak. A séf elmondása szerint az elsődleges és legfontosabb számára, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozzanak, amelyek beszerzésére egy komoly, több mint 20 beszállítóval dolgozó hálózatot építettek ki és ha kell, akkor a világ másik végére is elmennek a legjobb hozzávalókért. Ennek köszönhetően az étlapon olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a Kamcsatkai rák, amely egyedülálló hazánkban, vagy az itthon eddig csak a Nobuban kóstolható Miyazaki hátszín, de rendelhetünk a japán konyhában használt yuzus ponzuval elkészített libamájat, illetve prémium minőségű steakeket is, melyeket számos mártással és körettel tudunk kombinálni.

A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, már az első hét után a vendégek kedvence a Budapesten egyedülálló kétszemélyesnek hirdetett, de brutál adag aranygaluska. Akik pedig extrémebb kihívásra vágynak, azoknak ott van a popcorn krémes répa fagylalttal desszertként.

A gasztronómiai kínálathoz a város egyedülállóan sokszínű bárja is illeszkedik, melyben már most több, mint 400 különböző spirit és csaknem 320 féle bor kapható – és a kínálat még bővítés alatt áll... A hazai borok mellett a külföldi tételek is szerepet kapnak, ráadásul olyan régiók borait is megkóstolhatjuk, melyek Magyarországon kevésbé ismertek, mint például Oregon, Central Otago vagy Priorat. Az étterem hosszútávú célja, hogy idővel a legjobb magyar és külföldi tételekből 5-6 évjáratra visszamenőleg is lehessen válogatni.

 

 

Forrás: Felix sajtóanyag

Forrás: Fotók. Szemdeff L. / Stiglincz G.


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?