hirdetés

Megkerülhetetelen kulináris hely a Balaton felé

Megnyílt a Fiastyúk Udvarház Csór határában. A név tradícionális csárdát sejtet, de az étterem egy valódi meglepetés izgalmas konyhával Nagy Krisztián kreatív séf irányítása alatt.

hirdetés

A 8-as főút mellett a Sárréti Tájvédelmi Körzet szomszédságában álló épület régóta a Rostási-Szabó család tulajdona, de idén májusban nyitott meg étteremként a jogi és informatikusi pályáról "hazatért" Csilla és József munkája nyomán. A Csóron gyerekeskedő testvérpár a hagyományos gazdálkodásban gyökerező családi tradíciókat eleveníti fel:

"Az étterem és a kulináris élvezet nálunk a termőföldnél kezdődik. Kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagaink jelentős részét magunk termeljük az éttermet körülölelő biobirtokunkon. Akkor szedjük a zöldséget és a gyümölcsöt, amikor beérik, abból sütünk és főzünk, ami frissen terem. Nem önmagában az idényszerűségre törekszünk, méltányosak igyekszünk lenni az élővilággal és a munkavállalóinkkal egyaránt. A szőlő levét palackba zárjuk a Móri Borvidéken fekvő 17.500 szőlőtőkés, új telepítésű öko-ültetvényünkről. A borlapunkon 50 féle bort kínálunk, a saját birtokunkról pedig a móri borvidékre jellemző Ezerjót, illetve Rajnai Rizlinget és Traminit szüretelünk"- meséli az egyik tulajdonos, Rostási-Szabó Csilla, aki kollágáival egy pompás, fehér asztalos piknikkel várja a szőlőben a sajtóút résztvevőit olyan fogásokkal mint a kemencében sült házi vadkovászos kenyér, a füstölt malacpofa rilette, a diós, borsos, kukoricamorzsáskecskesajt válogatás és a zöldhagymás tokhal-körözött.

Rostási-Szabó Csilla
Rostási-Szabó Csilla

Piknik a szőlősben
Piknik a szőlősben

Összesen 11 hektáron gazdálkodik a Rostási-Szabó család Székesfehérvár közelében a legszigorúbb ökológiai előírásoknak megfelelően. A szőlőn kívül vannak dió, mandula és gyümölcsfáik, utóbbiak ellenálló, őshonos magyar fajtákból, bogyós gyümölcsösük, veteményes és fűszerkertjük, amelyet az Udvarház körül sétálva meg is lehet csodálni és őshonos magyar sárga tyúkok tojják számukra a biotojást, a francia bressi tyúkjaikból pedig finom fogások készülnek. A Fiastyúk alapelvei, hogy amit csak lehet, a saját ellenőrzött ökogazdaságukból szereznek be, a többi alapanyagból is igyekeznek helyi termelők élelmiszereit előnyben részesíteni vagy legfeljebb a Dunántúli régióból vásárolni, például tokhalat Keszthelyről és lazacpisztrángot Tapolcáról. A tulajdonos-üzemeltetők a „farm to table” – azaz a kertből az asztalra mozgalom hívei, és abban hisznek, hogy minél rövidebb ideig utazik az alapanyag annál inkább megőrzi beltartalmi értékét. Ennek érdekében a ház konyhája kíméletes konyhatechnológiákat alkalmaz. Ételeik a szezonalitáshoz igazodnak, így a menü szándékosan szűkös, gyakran változik, idény jellegű. Az étlap számos hagyományos magyar fogást tartalmaz újragondolt formában. Az udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől, a kóla is kézműves, madagaszkári kóladióból készült.

Magaságyások a biogazdaságban
Magaságyások a biogazdaságban

A hely ötlete a slow food jegyében fogant, nem egy ikszedik vendéglő kívánnak lenni Fehérvár vonzáskörzetében, hanem egy olyan hely, amely lehetőséget nyújt a kiszakadásra a rohanó hétköznapokban, ha csak pár órára is. Az étteremben és az ökogazdaságban összesen 35 embert foglalkoztató Rostási-Szabó családnak sikerült megnyernie kreatív séfként Nagy Krisztiánt, akinek nevéhez fűződik a csárdakoncepció felfrissítése, újragondolása a csopaki Víg Molnárban. Krisztián két szintén kiváló szakembert választott kollégaként: Krizsán Gábort, aki a veszprémi Chiantiban és a székesfehérvári Sufni Bistro-ban szerzett nevet és Jancsek Pétert, aki a móri Fogadó az Öreg Préshez konyhafőnöke volt sokáig.

Nagy Krisztián (jobbra) és Krizsán Gábor (balra) palatáblára tálalják az amuse bouche-t
Nagy Krisztián (jobbra) és Krizsán Gábor (balra) palatáblára tálalják az amuse bouche-t

A kreatív felfogásban készült, sokszor tradícionális ételek pazar vizuális élményt nyújtó tálalásban kerülnek az asztalra, ugyanakkor nagyon törekszik a hely arra, hogy a vendég ne feszengjen és egy sallangoktól, maníroktól mentes élményben legyen része. A hazai nassolási szokásokat ezzel együtt nem titkoltan forradalmastani szeretnék zöldségalapú desszertjeikkel.

Creme brulee zöldségből
Creme brulee zöldségből

Hamarosan degusztációs menüsorral is előrukkol a Fiastyúk, de addig is néhány ízelítő az étlapról: egészben sült marhastefánia dödöllével és pikáns zöldségraguval, céklás gersli-rizottó színes kerti répákkal, paszternák-creme brulee petrezselyemhabbal.

Céklás rizottó
Céklás rizottó

A rusztikus vidéki hangulatban berendezett udvarházban hamarosan meg is lehet majd szállni, nemsokára ugyanis 10 szobát alakítanak ki az épületben.

A Fiastyúk épülete zivatar után
A Fiastyúk épülete zivatar után

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Tervez-e valamilyen változtatást a továbbiakban, miután bejelentették, hogy márciustól elkezdik kiküldeni a koronavírus elleni védettségről szóló igazolást?

Kiadónk társoldalai