Minden harmadik magyar havonta ünnepel

Minden harmadik magyar (34%) legalább havonta ünnepel, 42 százalékuk azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 1 hónapban volt alkalma ünneplésre - a Diageo Celebration Index felmérése szerint. A kitöltők leginkább családtagjaikkal (84%), illetve barátokkal (37 %) ünnepelnek.

Jó hír a vendéglátósoknak, hogy a megkérdezettek több mint fele a buli szervezést, 47%-uk az étteremlátogatást jelölte meg az ünneplés módjaként, de jelentős azok száma (42%), akik otthon relaxálva teszik ezt legszívesebben.

Minden harmadik magyar legalább havonta leginkább családtagjaival, barátaival ünnepel főként olyan klasszikus alkalmakat, mint születésnap, évforduló, karácsony vagy húsvét – derült ki a Diageo Celebration Index reprezentatív kutatásából, amelyet Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata az Ipsos-szal közösen készített. A Magyarországon, Csehországban és Romániában elvégzett felmérés arra kereste a választ, hogy mennyire értékeljük a mindennapi örömöket, mikor és hogyan ünnepelünk. Az ünneplés gyakoriságában Magyarország végzett az élen, az apró sikerek megünneplését pedig leginkább Romániában tartják fontosnak.

A kutatásban résztvevők válaszai alapján elmondható, hogy összességében inkább boldognak tartjuk magunkat, továbbra is szeretünk és van alkalmunk ünnepelni. Ez mindenképp pozitív eredmény, de bizony van hova fejlődni: a magyarok mindössze 37%-a tartja magát igazán boldognak és csupán minden ötödik (22%) ember gondolja úgy, hogy a mindennapi apróságokat is ünnepelni kell. A három ország között a románok tartják magukat a legboldogabbnak (48%-a) és 52%-uk gondolja azt, hogy a kis dolgok is érdemesek az ünneplésre.

A reprezentatív kutatás szerint a magyarok 34%-ának legalább havonta egyszer alkalma adódik ünneplésre, ebből 14 %-nak havonta többször is, ami elég ahhoz, hogy ünneplés gyakoriságában megelőzzük mindkét kutatásban résztvevő országot, a csehek között a havonta többször ünneplők aránya csak 11%, a románok esetében is kevesebb (13 %), de a havi és éves gyakoriság esetében is pár százalékkal vezetünk. Kevésbe pozitív, hogy a jelentős többségnek (60%) azonban csak évente, vagy évente párszor nyílik lehetősége az ünneplésre. Az ünneplés gyakorisága az életkor előrehaladtával csökken – míg a fiatal felnőttek több mint fele (58%) legalább havonta egyszer megünnepel valamit, addig a 60 év felettiek már csak 15%-ának van alkalma ilyen rendszerességgel ünnepelni, és közöttük is magas (9%) azok aránya, akiknek a múlt évben egyáltalán nem volt alkalmuk ünneplésre.

 

 

A fiatalok aktívabb életvitelüknek köszönhetően sokkal inkább ünneplik az élet nagyobb eseményeit például a házasságot, érettségit, előléptetést, mint az idősebb generációk. A nők jellemzően rendszeresebben ünnepelik meg a legkülönfélébb alkalmakat, mint férfi társaik, körükben nagyobb igény mutatkozik az apró, mindennapi eredmények, örömök megélésére, megünneplésére is.

A bulizás és étteremben étkezés a legnépszerűbb választás, ha ünneplésről van szó - a megkérdezettek magyarok közel fele ünnepel ily módokon, de sokan vannak azok is, akik az otthoni relaxációt választják ünneplés gyanánt. Bulit szervezni a csehek szeretnek leginkább, míg az otthon relaxálás a románok esetében megelőzi az éttermi étkezést.

A válaszadók legszívesebben a család és barátok körben kerítenek sort ünneplésre. A fiatal felnőtteknek a barátok, míg az idősebb generációknak a család a fontosabb az ilyen alkalmak során. Az értékesebb tárgyi ajándékok mellett a nyaralással és élményekkel történő ünneplés is egyre népszerűbb, ha az ajándékozásról van szó. A kutatásból kiderül az is, hogy a fiatalok és a nők szívesebben ajándékoznak kézzel készített ajándékokkal is.

Összességében a magyar válaszadók számára a közvetlen család, a nyugodt légkör, és a finom ételek a legfontosabb hozzávalói a tökéletes ünneplésnek, de a minőségi italok is sokak számára fontos elemei ennek. A család mindhárom országban első, de a cseh és román kitöltőknél a finom ételek szerepelnek a második helyen és a csehek esetében a harmadik helyet pedig a barátok töltik be, ha az ünneplés kulcselemeiről van szó.

 

Forrás: Store Insider


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?