Nem gyógyír a nyári élénkülés a vendéglátóipar sebeire

Polarizálódott a magyarországi vendéglátóipar, míg az üdülőhelyeken tömve vannak az éttermek, addig a belvárosokban sokan zárva maradnak nyáron is - írja a Világgazdaság.

Megugrott a vendéglátás forgalma júniusban, a júliusi árbevétel pedig már megközelíti a 2019-es júliusit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból és az előzetes pénztárforgalmi kimutatásokból. A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésével júniusban 28,6 százalékkal nőtt a forgalom volumene, 36,3 százalékkal az árbevétele, és az utóbbi már csak 2,8 százalékkal marad el a válság előtti, 2019-es szinttől.

A statisztikai adatok szerint júniusban 130 milliárd forintos bevétellel lehetett számolni a szektorban, míg a 2019-es bevétel ugyanebben a hónapban 133 milliárd volt, tehát már közel a válság előtti szint. A várakozás szerint egyébként is kiemelkedő havi forgalomra lehet számítani, így júliusban és augusztusban is.

Azonban hiába a korábbi évhez képest jobb kasszaadatok, a piaci szereplők még mindig borúlátók, főleg a bizonytalan ősz és a járvány várható negyedik hulláma miatt. A vendéglátók legnagyobb része továbbra is a létfenntartásért küzd  – húzta alá a VG-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. A vendéglátóipar rendkívül polarizált – mutatott rá –, míg a mostani adatokat valószínűleg a nyaralóhelyek húzzák fel, ahol valóban nagy a forgalom, addig a belvárosi éttermek többsége be van zárva, hiszen a külföldi turisták száma még mindig a töredéke a válság előtti évekének.

Elfogytak a tartalékok, sok étterem-tulajdonosnak el kellett adnia az autóit, vagy jelzálogot kellett felvennie a házára, hogy nyitva maradhasson, de egy esetleges újabb teljes zárás esetén már végleg becsődölhet. A vendéglátásban ráadásul óriási a munkaerőhiány, az alapanyagárak pedig az egekbe ugrottak. Ennek ellenére csak 5–15 százalékkal mertek emelni jó néhány étteremben, nehogy elriasszák a vendégeket.

Az MVI elnöke szerint a vendéglátók most abban bíznak, hogy ha kitör a negyedik hullám, akkor sem rendelnek el teljes zárást, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – szigorított maszkhasználat mellett – mehetnek étterembe. Ha ugyanis a hidegebb hónapokban bezárnak a teraszok, a belső terekbe pedig nem mehet senki, akkor az tényleg a szektor nagy részének végét okozhatja.

Forrás: Világgazdaság


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.