Neves nemzetközi életműdíj egy magyar borásznak

A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták a tokaji borászlegenda, id. Szepsy István munkásságát Németországban.

2019. november elején újabbkomoly elismerésben részesült a mádi borász, Szepsy István, akinek családja a 16. századtól készít borokat Tokaj-Hegyalján. A Walter Scheel Medal-t gondozó egyesület elnöke, Dr. Christoph Wirtz adta át a kitüntetést hazánk legismertebb borászának a németországi Bonnban, a Villa Hammerschmidt impozáns épületében, a Német Szövetségi Köztársaság egykori rezidenciáján. A díjjal Szepsy István előtt tisztelegnek, akinek, ahogy fogalmaznak:„hozzájárulása rendkívüli a Tokaji Borvidék folyamatos fejlődéséért”. Ahogy a díj átadása kapcsán írják: „Az Ön megújító ereje és a minőség melletti elkötelezettsége, röviden: a világ egyik legjelentősebb borvidékének feltámadásában való formáló szerepéért szeretnénk elismerésünket kinyilvánítani.”

Az életmű-díjként is értelmezhető Walter Scheel Érem az európai kulturális örökség letéteményeseinek járó elismerés, amelyet évente olyan szaktekintélyeknek ítél oda a Walter Scheel Szövetség, akik a gasztronómia, a vendéglátás és a borászat területén alkottakkiemelkedőt és munkásságukkal hozzájárulnak Európa sokszínű, évezredes értékeinek megőrzéséhez, közvetítéséhez. A korábbi díjazottak sorában van Angelo Gaja, Hugh Johnson, Georg Riedel és Pierre-Emmanuel Taittinger is.

A 2013-ban Les Seigneurs du Vin (A Bor Urai) címmel kitüntetett Szepsy István ezen újabb elismerését, a Walter Scheel Érmet fia, ifj. Szepsy István vette át édesapja nevében a november 8-án megrendezett díjátadó ünnepségen, aki az elismeréskapcsánazalábbiakat fogalmazta meg: „Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Abban hiszünk, hogy a borvidékünk természeti adottságai szőlő és bortermelési szempontból rendkívüliek, és Tokaj a nagyon szűk elitnek a tagja lehet újra. Jelenleg a tudás és ízlés fejlesztése zajlik ésminden elismerés, amit édesapám, a családi márka kap, az megerősíti, hogy az irány jó.”

A Magyar bor –Személyesen Szepsy Istvánnal készített kisfilmje:

{youtube|id=GRCCF7ttSP4}

Forrás: Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.