Nincs elég bajuk a spanyoloknak, még ez is...

Olajbogyójárvány sújtja Spanyolországot az új koronavírus mellett.

Súlyos eurómilliárdokban mérhető a kár, amit az olívaültetvényekben okoz egy növényi betegség terjedése a mediterrán országokban. Veszélybe kerültek a spanyolországi termőterületek, de Olaszországban és Görögországban is gondot okoz a nevű baktérium. Európai szinten a kár elérheti a 20 milliárd eurót.

Magyarországon több gyümölcsfa ellensége a kórokozó, egyik alfaja a szőlőt is megtámadja. A fás növényekben gátolja a víz és a tápanyag áramlását. Az edénynyalábokat adó sejtekben gyorsan szétterjedve blokkolja a szállítószövetekben a nedvek mozgását, így a leveleken a kiszáradást mutató elbarnulás jelentkezik.

Európában jelenleg az egyik legpusztítóbb növényi kórokozóként emlegetik a Xylella fastidiosát. Az olajfák mellett kimutatták mandulán, leanderen és további 18 növényt támadhat meg a baktérium. Veszélyeztetett a cseresznye, az őszibarack, a szilva és dísznövények is veszélyeztetettek.

A kórokozó az amerikai kontinensen őshonos. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították. Olaszországban 1 millió olajfa pusztulását okozta 2013-ban a pauca alfaj egy törzse, ami feltehetően fertőzött leander növényekkel került Itáliába. Hamar átterjedt az ottani leanderekre, és kimutatták mandulán, illetve más gyümölcsfákon is. Franciaországban a multiplex alfajt azonosították 2015-ben dísznövényeken, először Korzikán majd a kontinensen is. Németországban a cseh határ közelében 2016-ban egy leanderből vett mintából a fastidiosa alfajt határozták meg, amely többek között a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce betegséget okozza.

2020-ban elsősorban a spanyolországi és a görögországi olívaültetvényekben okoz hatalmas károkat a baktérium, de az olaszországi olívagazdaságokat is jelentős kár éri. A fás ültetvények esetében nem csak az adott évi termés kiesése miatt keletkezik hatalmas anyagi kár, hanem az ültetvény pusztulása miatt is. A Xylella fastidiosa megölheti a fákat, és új gyümölcsfák telepítése esetén hosszú évekig eltart, amíg ismét jó termésnek örülhetnek a gazdák.

Az olívaolaj fontos alapanyaga a mediterrán konyhának, előállítása a dél-európai országok GDP-jében és foglalkoztatásában is jelentős szerepű.

Forrás: Euronews


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.