Titkos kert nyitása Budán

Ahol még a legkínzóbb kérdésre is fény derül: miért éppen  "aMajomhoz" névvel illették?

Nehéz időszakon van túl a hazai vendéglátás, többek közt ezért is igazi felüdülés a Városmajor összefüggő zöld lombjai között felfedezni a  két hete megnyitott titkos kertet, ahol estére megtelnek az asztalok körüli székek, és olyan a hangulat, a családos miliő, mintha a covid sosem zilálta volna szét az életünket. aMajomhoz névre keresztelt udvar nem kisebb küldetéssel indult, minthogy minden este izgalmas zenei- és kultúrprogramokkal pezsdítse fel Budát.

Árnyas kert Budán

És ez már csak azért is dícséretre méltó, hiszen az utóbbi években a kulturális, gasztronómiai és zenei események többnyire a város másik oldalán, Pesten valósultak meg, viszont mi sem bizonyítja jobban a budai programok létjogosultságát, mint a nemrégiben próba jelleggel megnyitott kerthelyiség.

Miközben egy tökéletes négysajtos pizzát falatozgatunk és hozzá jéghideg fröccsöt gurítunk le, naná, hogy feltesszük az első kérdést: Értjük, hogy titkos kert, meg Buda eljövetele, és az itteni programok, lazulós helyek létjogosultsága, na de miért pont "aMajomhoz" nevet kapta ez a fákkal és food truck-okkal körülölelt kerthelyiség?

Érkezik is a válasz a hely pr-jáért felelős cég nevében Steiner Biankától, miközben a szomszédos, palánkokkal elbástyázott épületsorra mutat: ez volt régen, ősidőkben (még nagyanyáink sem emlékezhetnek rá, oly rég) "aMajomhoz elnevezésű ismert budai kocsma (mellette istállóval), és mivel a hely jelenlegi tulajdonosainak feltett szándéka, hogy nemcsak a kertet népeseítik be mostantól, hanem véges időn belül rendbe hozatják az örökségvédelem alatt álló romos épületet, így majd az is szervesen kapcsolódik a szórakoztatóegységbe.

Lazulós találkozóhely, fesztiválvonulattal

Az örökségvédelem alatt álló épületegyüttest is felölelő udvar rekonstrukciója különben, tudjuk meg, idén kezdődött volna, azonban a vírus átírta a terveket, a felszabadult kertet viszont – az összefogás égisze alatt– olyan ismert vendéglátó egységekkel töltötték fel és alakították ki három hét alatt, amelyeknek a korábbi fesztiválszezonokban meghatározó szerepük volt.

A tulajdonosok nem titkolt célkitűzése, hogy a kert egyfajta közösségi és kulturális találkozóhelyként működjön, és kicsiben teret adjon az idén mindenütt elmaradt fesztiváloknak vagy eseményeknek. Ennek érdekében minden este élőzenével várják a vendégeket, napi szinten lehetőséget adva így a különböző zenei műfajok előadóinak. Programok és fesztiválok tekintetében a Paloznaki Jazzpiknik is jelen lesz majd, de a későbbiekben olyan nosztalgikus estéket is megidéznek, mint a MokkaCukka, vagy a Süss fel nap.

Amellett, hogy Divinonak köszönhetően kizárólag fiatal, magyar borászatok tételeit kínálják, a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével közös együttműködés által olyan tematikus bor és pezsgőkóstolókat is terveznek, mint Hernyák Tamás, etyeki borász első pezsgőjének bemutatója. 

Vidéki és belvárosi éttermek a foodtruckokban

Nem csak kultúrprogramok, hanem gasztrovonalon is hétről-hétre újabb és újabb meglepetéssel készülnek a szervezők. A kovásszal kelesztett pizzáiról, fatüzeléses kemencéjéről, és izgalmas feltéteiről már jól ismert Blitz Pizza truckja és a Burger Market kézműves burgerei mellé a közeljövőben vidéki és belvárosi éttermek is helyet kapnak a kertben. Tervben van vegetáriánus vonal bővítése és olyan nevekkel találkozhat a közönség nemsokára, mint a például a Pomodoro, a MazelTov, sőt, vidéki nagykedvenceink is felbukkannak majd egy-egy hétvége erejéig.

Forrás: Socially / Turizmus Online

Forrás: Fotó:Kiss Bálint / Socially


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.