Zene nélkül mit ér a vendégtér?

Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.

2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására, cserébe pedig jogdíjat fizetett a zenei alkotóknak. Az összes kifizetett szerzői jogdíj 27 százaléka – 2,5 milliárd forint – származott a háttérgépzenéből. Nem mindegy azonban, hogy mi szól és hogyan, milyen hangerővel például, hívta fel a figyelmet dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus szakértője. Majd azt is elmondta, a jól megválasztott háttérzene pozitívan hat az üzlet forgalmára, árbevételére és a munkavállalói elégedettségre is. Februártól a zene tudatosabb használatában segíti a vállalkozókat az Artisjus Zenével jobb! programja, tudtuk meg. 

Nem mindegy, hogyan

Kutatások szerint a zene 15 százalékkal növelheti a vendéglátóhelyen eltöltött időt, ezáltal 30 százalékkal növeli az impulzív rendelések számát és ezzel a bevételeket. További pozitívum, hogy a jól megválasztott zene hatására a vendégek rövidebbnek érzékelik a vendégtérben várakozással töltött időt. Zenei stílustól függetlenül tempóval is szabályozható az üzletmenet. Ha lassítunk, a vendégek több időt töltenek az étteremben. Ha gyorsítunk, azzal például egy sűrű ebédidőben fel lehet felpörgetni a rendelést és fogyasztást. Az sem mellékes, hogy alkalmazottak is gyorsabbak tempós háttérzenével.

Az alapzaj nem hoz vendéget, de a háttérzene igen

Ez az egyik meghívott beszélgetőtárs, Szabó Gergely véleményeként hangzott el, aki az immár öt egységgel büszkélkedő Bamba Marha burgerező egyik alapító-tulajdonosa. Aki elmondta, náluk az üzletvezetők dolga és felelőssége kiválasztani a megfelelő zenét a vendégtérben, és szerinte annyira számít a sikeres üzletmenethez a megfelelő háttérzene, hogy amikor új üzletet alakítanak ki, számításba veszik, milyen hangtechnikát használnak majd, hová teszik a hangfalakat, hogy ne legyen zavaró, hanem kellemes élményt jelentsen a hozzájuk érkezőknek és a konyhán dolgozóknak egyaránt. Szabó külön felhívta a figyelmet arra, nagyon vendégriasztó hatása lehet, amikor bent, a konyhán nem hallják az ott dolgozók a kinti zenét, emiatt ott mást hallgatnak, és a két zene ütközik a vendégtérben.

Zenével minden jobb

Mostantól a zene tudatosabb használatában segíti az induló vállalkozásokat a szerzői egyesület által indított Zenével jobb! program, hallhattuk az Artisjus szakértőjétől.  Ennek első állomása egy weboldal, ahol a zeneipari szakemberek többek között ötleteket adnak az üzlet zenei stílusának és repertoárjának kialakításához, bemutatják az aktuális zenei trendeket és gyakorlati tippeket kínálnak a zenelejátszó eszközökkel kapcsolatos kérdésekben is. A program célja továbbá az önkormányzati tájékoztatás erősítése országos szinten, hogy a friss vállalkozók már az első lépésnél, első kézből kaphassanak információt a háttérzenével és a szerzői jogdíjak befizetésével kapcsolatban.

 

 

 

 

 

Forrás: Artisjus


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?