hirdetés

Felújítás alatt a gyulai Almásy kastély

A több mint kétmilliárd forintos támogatással megvalósuló beruházás a tervek szerint ősszel készül el.

hirdetés

A kastélyfelújítási projekt még 2012-ben Gyula Város Önkormányzata a "Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai" címmel  nyerte el a több mint kétmilliárd forintos támogatást. A kastély leendő komplex hasznosítása három fő pilléren nyugszik: múzeumi/látogatóközponti fejlesztés, közösségi terek kialakítása (kulturális rendezvénytér), kastélypark revitalizációja - olvasható a kastély weboldalán.

Fotó: Rosta Tibor, MTI
Fotó: Rosta Tibor, MTI

A kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésének egyik fő eleme az okostelefonos/visualguide-os vezetés, mely segítségével az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál - pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, a vasalószobában, az egykori szalonban stb. - számos odaillő adekvát információt, hiteles történetet, anekdotát és legendát követhetünk nyomon. A kiemelt terekben enteriőr-rekonstrukció valósul meg, és a tervek szerint a kastély története időszalagon, multitouch wall-on kerül bemutatásra.

A régészeti és falkutatások során feltárt konyha, valamint egyéb érdekességek bemutatása Időszakos kiállítótermek - egyben multifunkcionális kulturális rendezvényi terek is lesznek, mely lehetőséget ad vándorkiállítások fogadására is. Helyet kap az épületben egy turisztikai információs pont, gyermekmegőrző, játszóház és múzeumpedagógiai műhely is.  A kiállítóterekben és egyéb turisztikai hasznosításra kerülő helyiségekben modern technikai berendezések segítik majd a vendégeket a látottak élménnyé alakításában

. A helyi kézműves termékek bemutatkozására a kastély cukrászdájában, kávézójában valamint az ajándékboltban lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi elérhetőséggel az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.

2014 februárjában az ünnepélyes szerződés aláírást követően a terület átadásával megkezdődtek a kastély kivitelezési munkálatai, melyek még folyamatban vannak. .A belső terekben, a munkaterület átadással egy időben restaurátor szakemberek dolgoznak a teljes felület aprólékos tisztításán és rögzítésnt, hogy a történelmileg értékes festéseket megóvják, illetve részben bemutathatóvá tegyék. 

Fotó: Rosta Tibor, MTI
Fotó: Rosta Tibor, MTI

Turner József restaurátor a falat díszítő festés helyreállításán dolgozik a felújítás alatt álló gyulai Almásy-kastély egyik termében. 

(forrás: Vendég&Hotel Online / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele lehet-e a légiközlekedés újraindításának garanciája?

Kiadónk társoldalai