Luxusszálloda lesz, de a brand még hiányzik

Az északi Klotild Palota felújítása után a déli palota sorsa is jó kezekbe került. A török tulajdonban levő ingatlan felújítása napokon belül elkezdődik és 2018-ban megnyílik a Klotild Palota déli szárnya is. A tulajdonosok szándéka, hogy nem csak szállodai vendégekre építenek, a létesítményben az egykori Belvárosi Kávéház helyén ismét kávéház üzemel majd és Budapest első igazi török étterme is helyet kap.

2018 tavaszán nyílik

Az 19. század végén, angol neobarokk stílusban épült Klotild Paloták déli szárnyának teljes felújítása, 156 szobás ötcsillagos luxusszálloda, Spa és tetőtéri Sky Bar kialakítása, a legutóbb kaszinóként használt régi Belvárosi Kávéház felújítása, a Duna utcai oldalon eredeti látványkonyhás török étterem mind a 10 milliárd forintos beruházás részét képezik.

{youtube|id=_rYphrmQi5E|width=550}

Az Özyer csoport első városi szállodája

A beruházás volumenét és fontosságát jelzi, hogy az InterContinentál szállodában tartott pénteki sajtótájékoztatón részt vett a Budapestre akkreditált török, illetve Magyarország ankarai nagykövete is, valamint megjelent személyesen a tulajdonos, Süleyman Özyer is. A tájékoztatón Mete Bülent ügyvezető kiemelte, hogy az Özyer csoportnak ez lesz az első városi szállodai beruházása, eddig főként családi resort jellegű szállodákat épített, elsősorban Törökországban. A cég 1948-ban alakult egy egyszemélyes cégként, ma Törökországban több mint 6000 szállodai szobával rendelkezik. A cégcsoportnak a szállodai befektetéseken kívül a média, az energiaipar és más területeken is vannak érdekeltségei.

Török -magyar baráti kapcsolatok

Az Özyer csoport tevékenysége azonban nem csak az üzletről, hanem a török-magyar baráti kapcsolatok erősítéséről is szól, a csoport aktivitása a társadalmi tevékenységekre is kiterjed. A csoport támogatta annak a testvérvárosi kapcsolatnak a megteremtését, mely Hévíz és a cégcsoport székhelyét jelentő Fethiye városa, a Földközi-tenger egyik gyöngyszeme között jött létre.

Kiemelt jelentőségű beruházás

A budapesti fejlesztésnek további lendületet adott, hogy a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette a beruházást. Ezzel a kormány határozott lépést tett, hogy a török-magyar gazdasági kapcsolatok elősegítése érdekében a kereskedelem dinamikus fejlődése mellett a befektetések is növekedjenek, és ez a projekt ennek egyik 'zászlóshajója' lehet.

Az épület kalandos története

Az épület kalandos történetét részletesen Kemény Péter, a projekt műszaki vezetője mutatta be. A 19. század végi épületben sokáig 1000-2000 négyzetméter közötti lakások voltak. Itt működött egykor a legendás Belvárosi Kávéház, mely később kaszinóként üzemelt. A II. világháborúban az épület megsérült, kisebb javítások ugyan történtek, de felújítására nem került sor, életveszélyes állapota miatt 2012-ben kiürítették és azóta is zárva van. Az épület 89 százalékát 2014-ben a nemzetközileg is jelentős törökországi szállodalánc-tulajdonos Özyer Csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. vásárolta meg nyílt pályázaton az V. kerületi önkormányzattól, 2,15 milliárd forintért. Néhány héttel ezelőtt, a kisebbségi tulajdonrészt is nyílt pályázaton értékesítette a Fővárosi Önkormányzat, így ez 540 millió forintos vételáron került az Özyer csoport tulajdonába. Az építkezés várható költsége 6,5 milliárd forint, így a beruházás értéke közel 10 milliárd forint.

Magyar tervezők és kivitelezők

A tulajdonos, bár jelentős építőipari céggel is rendelkezik Törökországban, kizárólag magyar résztvevőkkel, magyar vállalkozók közreműködésével kívánja megvalósítani a projektet. A tervező kiválasztása pályázat útján történt, nyolc pályázó közül a tervezést a Puhl és Dajka Építész iroda nyerte el, a projektmenedzsment feladatokat pedig a Céh Zrt. végzi.

A torony rendkívül rossz állapotban van

A műszaki vezető építész szemmel hozzátette, hogy a 11.000 m2-es épület alapjai jók, a legrosszabb állapotban a gyönyörű palota tornya van, ezért részben ennek visszabontása szükséges. A teljes felújítás a műemlékvédelmi szempontok szigorú figyelembevételével történik. Mivel sikerült megtalálni a korabeli terveket, így a homlokzaton minden ezek szerint készülhet el. Az épület belső részében is, amit csak lehet eredeti tervek szerint rekonstruálnak majd. Ennek megfelelően kerülnek kialakításra a nyílászárók, portálok, belső berendezések is, a színes üvegfestések, a gipszstukkók, a márványlépcső és a kovácsoltvas kapu is.

Tágas szobák, török gasztronómia

Eredeti burkolattal készül el a Ferenciek tere felé elhelyezkedő egykori Belvárosi Kávéház is. A szobák méreteiket tekintve meglehetősen tágasak lesznek, a legkisebb alapterületű szoba is 30 négyzetméteres lesz, és mintegy felét foglalják az ingatlan teljes alapterületének. A reprezentatív lobby majd a középső passzázsról, a látványkonyhás török étterem pedig a Duna utca felől lesz majd megközelíthető. A török étterem egyúttal kuriózum is lesz, hiszen a sok török street food mellett végre egy igazi török vendéglátóhely is lesz a városban, mely az autentikus török gasztronómiát méltón képviseli majd. Lesznek konferenciatermek is, mintegy 375 m2-en, a vendéglátás alapterülete 945 m2, a Tetőkert és a Sky bar további 263 m2-t foglal majd el.

Első minősített zöld hotel

Különlegesség, hogy a szálloda nem csak funkciójában és megjelenésében lesz korszerű, de ez lesz az első minősített zöld hotel Magyarországon, melyet nemzetközi tanúsítvány is igazol majd.

A brand-et még keresik

A szállodát üzemeltető brand-et még mindig keresik, azonban Kemény Péter elárulta, hogy olyan szállodai brandet szeretnének választani, mely Magyarországon még nincs jelen.

Komoly forgalmi terhelés

Kemény Péter hozzátette, hogy az építkezés komoly terhelést jelent majd a környékre, hiszen egy sáv egészen biztosan el lesz zárva a forgalom elöl, de a gyalogos forgalom is korlátozott lesz.

Csak a közvetlen környéken 3 luxusszálloda lesz egymás mellett (a Klotild paloták és a Párizsi Udvar) és akkor még nem is említettük a kerület további 3 készülő szállodáját. Ezek a beruházások összességében 800 luxus színvonalú szállodai szobát jelentenek majd Budapestnek. Ez a dunaparti szállodákkal együtt mintegy 1800 luxus szállodai szobát jelent a környéken. Szerkesztőségünk kérdésére, hogy hogyan fog megférni ennyi luxusszálloda egymás mellett hozzátette, hogy Budapest turizmusa jó irányba fejlődik, a trendek kedvezőek a szállodaiparnak. „A legjobbnak kell lennünk, egyedi belsőt és szolgáltatást kell adnunk!”- nyilatkozta a projekt műszaki vezetője.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.