Vigyázzanak a csomagjaikra!

Ezúttal a szállodások! Rászáll a NAV azokra akik az adóelkerülés érdekében bontják szét az utazási szolgáltatást. 200 adatbányászt is bevetnek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dr. Antalóczy Györgyné, könyvvizsgáló, adószakértő, főiskolai docens mint minden évben az idén is fáradhatatlan szorgalommal és alapossággal gyűjtötte egy csokorba a következő évre vonatkozó adóügyi változásokat, hogy tájékoztassa a Magyar Szállodák és Étteremek Szövetségének tagjait az őszi közgyűlésen.

A jelen jogszabály szerint egy szállodai szakembernek 62 adónemet kell ismernie és helyesen alkalmazni. Elmondta, hogy ebben az évben megváltozott az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata, most már nem visszamenőleg ellenőriznek, hanem az aktuális jogkövető magatartást vizsgálják. Csak azoknál az adózóknál vizsgálódnak a múltra vonatkozóan is, amelyeknél adóelkerülés gyanúja merül fel. Az 1073 utazási irodából 270-et ellenőriztek az első félévben ezen elvek alapján és mindössze 5 iroda akadt fenn a rostán.

2019 első félévében a szociális hozzájárulási adó 19,5 százalékos, a második félévétől 17 százalékos lesz. A legkisebb cégek áfamentessége 8-ról 12 millióra nő 2019-ben. A szállodák tervezőit és a beruházókat érintheti, hogy jövőre megszűnik a kultúrális adó, informális nevén giccsadó, amelyet a homlokzatok és az utcakép magas minősége érdekében szedtek.

Eddig is sokat tudott spórolni az a szállodás, aki áttért a társasági adózásról a KIVA-ra, 2019-ben pedig tovább erősödhet az előny: a bevételi értékhatár 500 millióról 1 milliárdra emelkedik.

A magánszálláshely-kiadás rezsiköltségének adózását évek óta vita övezi. 2019-től azonban egyértelmű lesz a gyakorlat: a rezsi nem számít bele a jövedelem alapjába.

Antalóczyné saját kutatása szerint a szállodai szakmában a munkavállalóknak adott cafeteria juttatások aránya nem éri el a 20 százalékot. A szakember szerint azonban 2019-től érdemes lesz alkalmazni, mert most a bérbe beépítve a táppénz alapjául szolgál.

"A reggeli az 5 százalékos áfa hatálya alá esik, de ha pezsgős a bekészítés, az alkohol miatt a 27 százalékos áfa alkalmazandó rá. A kávé, ahol melegkonyhás ételkészítés is van 5, ahol nincs ott 27 százalékos áfavonzattal bír. A dobozos ice tea 27, a saját készítésű viszont csak 5 százalékos, és ugyanez vonatkozik a szódára is" - sorolta a szakember a kacifántos esettanulmányokat, majd felhívta a figyelmet a szálláshely-szolgáltatást érintő helyes adózásra.

Hiszen nem mindegy, hogy a szobát reggelivel kínáló félpanziós csomagot rendeli meg a vendég, vagy a szobát és külön a reggelit. Az előbbi esetében a teljes szolgáltatást, a szoba és a reggeli árát együttesen 18 százalékos áfa terheli, míg az utóbbinál a szoba árát 18 százalékos, a reggelijét pedig csak 5 százalékos áfa terheli. Ha a szolgáltató az elsőt reklámozza és azt rendeli meg a vendég, ő azonban a második eset szerint számláz, adóelkerülőnek tekinthető.

A jogász szakember hangsúlyozta, hogy 200, úgynevezett adatbányászt vettek fel a NAV-hoz, akiknek az a feladata, hogy utánanézzenek, vajon a szállásadó hirdetésében reklámozott szolgáltatás és a számlán szereplő szolgáltatás megegyezik-e. Ilyenkor a NAV a vendégeket is lekáderezi.

Forrás: Turizmus Online


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.