hirdetés
hirdetés

Augsburg fesztivállal ünnepelte a világörökségi címet

Az UNESCO világörökségi bizottság 43. üIésén Bakuban az Augsburgi vízmenedzsment-rendszernek is megítélte a világörökségi címet, aminek örömére július 20-án nagy vízi fesztivált rendeztek az augsburgi belvárosban.

hirdetés

Kurt Gribl főpolgármester szerint: „az Augsburgi vízmenedzsment-rendszer világörökségi kitűntetésével az UNESCO egy páratlan kincset ismert el, amelynek a város alapítása óta otthont ad. Hiszen Augsburg fekvése a Lech és a Wertach folyók találkozásánál nem véletlen, hanem stratégiailag átgondolt helyszín. A város gazdasági és kulturális fejlődését nem utolsó sorban a két folyónak, illetve a városliget gazdag ivóvízkészletének köszönheti. A Lech vízi erejét évszázadokon keresztül innovatív módon használták a malmok és az emelőrendszerek üzemeltetésére. Augsburg kézművessége virágzott és gazdagságot hozott a városnak – egyebek mellett azért is, mert az okosan kigondolt csatornarendszernek hála itt adott volt a jó higiénia és kiváló ivóvíz állt a polgárok rendelkezésére. Az emberi feltalálókészség, az úttörő mérnöki tudomány és a nagyszerű kútművészet együttese alkotja a vízmenedzsment-rendszer sikerének alapját, amely Augsburgban nyolc évszázadon át töretlenül átélhető – mind a mai napig.”

„Az Augsburgi vízmenedzsment rendszer összekötő kapocsként fogja össze a város számos kulturális műemlékét. A vízgazdaság emlékei Európa legrégebbi víztornyaitól a művészettörténetileg jelentős kutakon át egészen az ipari kultúra műemlékeiig vagy a volt olimpiaterület kenuszakaszáig érnek. – mondta Thomas Weitzel kulturális referens Bakuban. – Az augsburgi világörökségi pályázat 22 elemének együttese technikatörténeti és kultúrtörténeti jelentősége miatt igazán egyéni esetet alkot: minden elem szoros kapcsolatban áll a vízépítészet technológiai újításaival, a vízerő fenntartható használásával és az ivó-, illetve a haszonvíz forrásokat kímélő elhatárolásával. Az UNESCO-cím számunkra egyet jelent azzal a kötelességgel, hogy a kitűntetett műemlékeket mintaszerűen fenntartsuk. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy a világörökségi címmel egy közvetítési küldetést is kaptunk, amely szerint tovább kell adnunk és meg kell osztanunk a közösséggel a létfontosságú forrás, a víz fenntartható felhasználásának módját.”

Götz Beck, az Augsburg Tourismus ügyvezetője így nyilatkozott: „Az UNESCO világörökségi helyszínek turisztikailag nagyon fontosak. Az Augsburgi vízmenedzsmentrendszer kitűntetése kiváló lehetőség, hogy izgalmas impulzusokkal gazdagítsuk Augsburg turisztikai fejlődését a nemzeti és a nemzetközi szinten egyaránt.”

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai