Drágulnak a tengerentúli járatok

Különösen az Európába és Ázsiába tartó járatok drágultak. Az árnövekedést az alacsonyabb kínálat, a magas üzemanyagköltségek (amelyek különösen a hosszú távú utakat érintik) és az élénk kereslet kombinációja okozza. Ez utóbbira jellemző, hogy a Delta Air Lines a múlt hónapban hírül adta, miszerint nemzetközi járatait már 75 százalékban lefoglalták a nyárra - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.  

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ázsiai repülőjegyek ára jelenleg 60 százalékkal magasabb, mint a világjárvány előtti időszakban, míg egy Európába tartó járaton való foglalás ára 24 százalékkal magasabb az azonos időszakhoz képest – idézi a Travel and Leisure a Hopper turisztikai app jelentését. Eszerint a nemzetközi utazókat sokk éri az idén: „a nemzetközi útvonalakon tapasztalható megugró kereslet és csekélyebb kínálat az elmúlt öt év legmagasabb szintjére emelte a repülőjegyek árát.”

Az áremelkedés, bár némileg kisebb mértékben, érezhető az Egyesült Államokon belül is.

A szállodák is emelték a szobaárakat
Ha belföldi utazásról van szó, a járatok átlagosan 285 dollárba (jelenlegi árfolyamon mintegy 96 ezer forintba) kerülnek jegyenként. Bár ez 15 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, a 2019. áprilisinál viszont 1,4 százalékos magasabb. Ezek a tarifák is várhatóan emelkedni fognak, a közeljövőben, és júniusban tetőznek, átlagosan 328 dollárra.

A turistáknak mélyen kell a zsebükbe nyúlni, ha nyaralni akarnak. Nemcsak a légiközlekedésben kell erre számítaniuk, az amerikai szállodák szintén drágábbak – átlagosan 29 százalékkal – 2022 áprilisához képest. Akik pedig extra szolgáltatásokat szeretnének – mint például házi kedvenceiket magukkal vinni – még többet kell fizetniük, éjszakánként 30-50 százalékkal.

Jó hír viszont, hogy a jelentés szerint az autóbérlés idén nyáron várhatóan olcsóbb lesz, 21 százalékkal, 2022-höz képest. Az autóbérlés átlagosan napi 38 dollárba kerül most, a benzinárak pedig körülbelül 10 százalékkal alacsonyabbak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva!

London, Róma, Párizs és Dublin a kedvenc úti cél
Az Amerikai Autószövetség (AAA) jelentése szerint, azoknak, akik a tengerentúlon szeretnének vakációzni, nyugalomra és tiszta fejre van szükségük, főleg, amikor meglátják a számlát.

Márpedig az Egyesült Államokból érkező nemzetközi utazások száma több mint 200 százalékkal nőtt, és a tengerentúli úti célokra irányuló jegyárak is közel 30 százalékkal ugrottak meg 2022 óta. Az USA-ból induló nemzetközi utazások legfőbb célpontja London, amely iránti kereslet 350 százalékkal nőtt, majd utána Róma, Párizs és Dublin következik.

Csak jövő nyárra fogunk visszatérni a megszokott kihasználtsághoz és a normál utaslétszámhoz – mondta a United Airlines vezérigazgatója.

Bár az árak megugrottak, a hozzáértők és türelmes netböngészők továbbra is találhatnak kedvező ajánlatokat a nyári utazásaikra, főleg, ha megelégednek a fapados légitársaságokkal.

Azért lehet spórolni is
Az olyan webhelyek, mint a Hopper és a Going, folyamatosan nyomon követik az árakat, és e-mailt küldhetnek, ha kedvezményes ajánlatra bukkannak.

Azok a nemzetközi utazók, akik a hét közepén (általában szerdán) repülnek, jelentős összeget takaríthatnak meg, főleg, ha hosszabb távú utakra indulnak, mivel a repülőjegyek átlagosan 70 dollárral (körülbelül 9 százalékkal) olcsóbbak a hétvégieknél – hívta fel a figyelmet Hayley Berg, a Hopper vezető közgazdásza.

Természetesen a jegy lefoglalásának ideje is jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyit a fizetünk. Az Egyesült Államokból Európába tartó járatokra a legjobb, ha legalább egy hónappal a várható indulás előtt foglal helyet.

Nem mindegy, melyik reptérre érkezünk
Az is takarékos megoldás lehet, ha nem egy világváros fő repülőterén landol a gép, például a londoni Gatwicken vagy a párizsi Orlyn, ezzel is lehet spórolni.

Példa az előnyös vételre: az USA-ból Európába tartó fapados és hosszú távú fuvarozó, a French Bee úgynevezett fapados naptárral rendelkezik, amely megmutatja, hogy New Yorkból a párizsi Orly-ra 182 dollárért is utazhatnak az Újvilágból, miközben az átlagos költség 334 dollár – szintén egy útra.

A fapados légitársaságok azért is előnyösek lehetnek nagy csoportok vagy családok számára, mivel a megvásárolt jegyek szintjét, besorolását kombinálni tudják. "Míg a szülők lefoglalhatják a normál, mindenre kiterjedő jegykínálatot, amely feladott poggyászt is tartalmaz, a gyerekek extra kiadását megspórolhatják azzal, hogy olyan jegyet foglalnak, amely nem tartalmaz extrákat, és onnan építkezik" – mondta a French Bee ügyvezető igazgatója.

Fellendülőben a szállodahajózás
Az AAA-jelentés arra is rávilágít, hogy a sétahajózás jelentős fellendülésen ment keresztül a világjárvány után. A nemzetközi célállomásokról induló szállodahajó-utak száma idén 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az európai folyami hajóutak pedig különösen elszaporodtak.

Az Emerald Cruises elmondta a Travel and Leisure-nek, hogy a portugál Douro folyón a legtöbb hajó már előre megtelt, így nemrégiben lépéseket tettek a szezon meghosszabbítására.

Elek Lenke

Privátbankár.hu


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.