A politika és a terrorizmus nem állítja meg a turizmust!

42 éves fennállása óta először tartotta közgyűlését a MUISZ távol Magyarországtól. Bár a szövetség több országból is kapott meghívót választásuk az utóbbi időkben jelentős idegenforgalmi presztízsveszteséget elszenvedő Tunéziára esett. Az április 8-án, Sousse-ban lezajlott gyűlés segítségével is igyekszik a MUISZ növelni a nyaralást tervezők bizalmát Tunézia iránt.

Szimbolikus a helyszínválasztás: azon a 2015. júniusi pénteken Sousse-ban történt az a merénylet, mely Abdellatif Hammam, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatójának megfogalmazása szerint a „tunéziai turizmus elleni támadás volt”. A számok valóban visszaigazolták Hammam borúlátó értékelését, különösen a Tunéziát mai napig is tiltólistán tartó Egyesült Királyság esetében. Nem tudni, hogy a szigetország mikor nyilvánítja biztonságos desztinációvá az észak-afrikai országot, de milliós nagyságrendű vendégéjszakáik megcsappanása hatalmas érvágás egy olyan országban, ahol minden negyedik munkahely a turizmusban található. Nullára nem csökkent a britek száma: azt pletykálják errefelé, hogy német irodáknál befizetve, németországi indulással továbbra is érkeznek Tunéziába. A németek miatt annyiban fájhat a feje az idegenforgalmi hivatalnak, hogy közülük - mint azt Mohamed Ali Toumi, a Tunéziai Utazási Irodák Szövetségének elnöke elárulta - mintegy 1 millióan nem döntöttek még idei nyaralásukról. Ez fele annyi, mint amennyi turistát tavaly az ország elvesztett: a 2014-es közel 7 millió érkezés 5 millióra csökkent. A helyzetet Algéria mentette meg; szomszédék 2015-ben első helyen végeztek mind érkezés, mind pedig vendégéjszakák tekintetében - árulta el Abdellatif Hammam. Áttörést idén az oroszoktól remélnek: márciusban egy mega fam tripen elárasztották Tunéziát az orosz utazási irodások.

Szervusz vízibusz

Ami minket illet, szintén drámai a csökkenés. Tavaly a csúcsidőszaknak tekintett 2006-2007-es évek 50 ezer fölötti érkezésének alig tizedét, 5 911-et regisztrált a helyi statisztikai hivatal. Toumi és Hammam optimista: szerintük ez idén simán a duplájára nőhet az egyebek mellett a közgyűlés egyik kiemelt vendéglátója, a Kartago Tours chartereinek (is) köszönhetően. Idén a Kartago Tours és a Taurus programozza Tunéziát és indít charter járatokat. Az első gép várhatóan április 29-én száll fel. A menetrend szerinti forgalom továbbra is várat magára. Mohamed Ali Toumi kissé hiányosnak látja Magyarország és hazája légi összeköttetését. Az idegenforgalmi hivatal elnöke pedig arról tájékoztatott, hogy 2017-ben indulhat újra a Tunisz-Budapest járat. Addig csupán Bécsből és idén májustól Prágából repülhet az, aki nem charterhez kötné tunéziai kiruccanását. Természetesen utóbbi kissé távol esik tőlünk, de a bécsi indulás elérésére is rá kell szánnunk jó néhány órát. Hammam szerint a nagy előrelépést az egész évben bármikor egyénileg is elérhető desztináció felé a Nyitott Égbolt egyezmény Tunéziára történő kiterjesztése jelentheti. Addig is a biztonságot éberen őrző civil és egyenruhás rendőrök garantálják, akiknek egyelőre még egyértelmű és erőt demonstráló jelenléte az idegenforgalmi hivatal elnöke szerint idővel szinte észrevétlen lesz, de maradnak a háttérben. A közgyűlés napjai alatt a legkisebb fenyegetettség sem volt érezhető. Egy központtól távolabbi mellékutcában is bátran le lehetett ülni egy fekete kávéra, ahol pultos a Sousse-i bazár egyik ismertetőjegyévé vált „szervusz vízibusz” köszöntéssel csal mosolyt a vendég arcára. „A tunéziaiak kedvessége vonzza a magyarokat” - állapította meg a közgyűlés megnyitóján szintén megjelent Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország tunéziai nagykövete.

Egyre hatékonyabb és aktívabb

Amíg Tunéziában végképp megnyugszik a helyzet és helyreáll a rend, az érintett MUISZ-tagok dolgoznak a számok növelésén, a szövetség pedig azon, hogy tovább haladjon azon az úton, mely Erdei Bálint elnök szerint egyre hatékonyabbá és aktívabbá teszi a MUISZ-t. Elmondta, hogy véleményüket mind több kérdésben kérik ki az állami irányítás szereplői. Ilyenek egyebek mellett a Budapest márka, a Magyar Turizmus Zrt. külképviseleti koncepciójának kérdése vagy a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal megbeszélései. Erdei szerint sosem volt olyan jó kapcsolatuk szakállamtitkársággal, mint az utóbbi időkben. „Az már egy másik kérdés, hogy meddig terjed az államtitkárság mozgástere” - tette hozzá. Az eredeti tervek szerint Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár szintén részt vett volna a közgyűlésen, azonban a hivatalos indoklás szerint a turizmusirányítás nemrég kormányrendelettel is megtámogatott, április végéig levezénylendő átalakítása miatt le kellett mondania az utat. Az apparátussal való jó kapcsolatot kívánja ápolni a MUISZ idei sajtóvacsoráin. Vendégük lesz Szalay Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének  főtitkár-helyettese, illetve Budapest I. kerületének polgármestere, dr. Nagy Gábor Tamás is, akihez a Vár átalakításával kapcsolatban lenne az utazási irodáknak pár szakmai kérdése.

Takács Péter, a Budapest-Közép-Magyarország bizottság vezetője a Best Reisen nagy vihart kavart egyiptomi buszbalesetét követő per óta sokakat foglalkoztató felelősségbiztosításról tartott beszámolójából kiderült: továbbra sincs megoldás. Biztosítási alkusz bevonásával folynak az egyeztetések a kihíváshoz egyelőre kissé rugalmatlanul álló biztosítótársaságok és a szövetség között. A megfelelő biztosítási termék kidolgozásához vizsgálják a külföldi példákat, valamint felmérik a tagság igényeit is.

A MUISZ céljai közt szerepel a szövetség minél szélesebb körű megismertetése a hazai közvéleménnyel is. Ennek érdekében nem tagok is feliratkozhatnak hírlevelükre, facebook-kampányokat folytatnak, illetve online megújulásuk egy következő lépcsőjében a honlapjukra tévedő utazó desztinációt keresve listázhatja az adott országba utaztató tagokat.

A MUISZ tunéziai közgyűlésének rangját bizonyítja, hogy az esemény megnyitóján beszédet mondott Selma Elloumi Rekik turisztikai miniszter is. A miniszter kiemelte a turizmus, mint a béke iparágának fontosságát. Mohamed Ali Toum, a Tunéziai Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Abdellatif Hamam, Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatója és Szentgyörgyi Zoltán nagykövet mellett megjelent és köszöntötte a hazai sajtó képviselőivel együtt közel 80 fős közönséget Radhouane Ben Salah, a Tunéziai Szállodák Szövetségének elnöke is.

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?