hirdetés
hirdetés

Álom és valóság a bécsi Albertinában

Ritkán látható darabjaiból válogat az Albertina legújabb kiállítása: „Város és vidék. Álom és valóság között” címmel.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az augusztus 22-ig látható tárlaton öt évszázad mintegy 170 tájképét vonultatja fel a bécsi Albertina legújabb kiállítása. A kiállításon a látogatók nemcsak azt figyelhetik meg, miként változtak a tájképek az évszázadok során, de azt is, miként alakult át generációról generációra az emberek énképe.

Jakob Alt  Blick auf Wien von der Spinnerin am Kreuz, 1817  Aquarell, Deckfarben  Albertina, Wien
Jakob Alt Blick auf Wien von der Spinnerin am Kreuz, 1817 Aquarell, Deckfarben Albertina, Wien

A különleges utazás Albrecht Dürernél kezdődik, akinél a táj már nem háttérként szerepel, hanem a mű fő témája. A sort Bruegel, Rembrandt, a Holland aranykor és a reneszánsz városábrázolások folytatják. Utopisztikus tájképvázlatok, az iparosodás korának realisztikus, minden illúziót nélkülöző természetábrázolásai, Caspar David Friedrich festményei, melyek a tájképet és a vallást a magány, a halál és a megváltás allegóriájává olvasztják össze, Alfred Kubin rémlátomásai és Paul Klee álmodozásai a játékos természetről mind-mind részei az utazásnak.

Rembrandt Harmensz. van Rijn  Die ehemalige Kupfermühle auf der Weesperzijde, späte 1640er-Jahre  Feder und Pinsel in Braun  Albertina, Wien
Rembrandt Harmensz. van Rijn Die ehemalige Kupfermühle auf der Weesperzijde, späte 1640er-Jahre Feder und Pinsel in Braun Albertina, Wien

A kiállítás anyagát a romantika tájképfestészetének legjelentősebb művei és a 19. századi osztrák akvarellek – például Jakob és Rudolf von Alts – bécsi látképei teszik teljessé.

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai