Fókuszban a gyerekek a lackenhofi síterepen

Az alsó-ausztriai Lackenhof település Ötscher síterepén kiváló lehetőség kínálkozik arra, hogy a család legkisebb tagjai is elsajátítsák a síelés alapjait.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha egy családban gyerek születik, akkor a szülőknek általában egy időre legalább is részben fel kell hagyniuk a hobbijaikkal. Ha például addig hódoltak a téli sportok örömeinek, az első években általában két – ha nem is tökéletes, de mégis – lehetőségük marad: vagy otthon a nagyszülőkre bízzák a gyerkőcöt a síelés idejére, vagy az idősebb generáció tagjait is elcipelik magukkal a téli vakációra, hogy ők foglalják el a gyerekeket legalább egy rövid szülői síelés idejére. De – tapasztalatból is mondhatom – az igazi, mindenkinek kedvére való, a család aprajának-nagyjának teljes élményt kínáló sívakáció akkor jön el, ha már együtt csúszkálhat az egész család. Ennek pedig előfeltétele, hogy a gyerekek is elég magabiztos sítudásra tegyenek szert, aminek megszerzésére kiváló lehetőség van az ausztriai Lackenhof településről induló Ötscher síterepén, méghozzá magyar nyelven folyó oktatással.

Könnyen elérhető a hóbiztos síterep

Lackenhof Alsó-Ausztriában, az Ötscher hegy lábánál, gyönyörű, nyugodt természeti környezetben fekvő kis osztrák település, állandó lakóinak száma mindössze 280. Gyerekekkel való utazásnál nem utolsó szempont, hogy Hegyeshalomtól mindössze 260 km-re található (ebből 210 km autópálya a Bécs–St. Pölten–Ybbs útvonalon), tehát Budapestről mintegy 5 órai autózással kényelmesen elérhető. Az Ötscher hóbiztos terep, az utóbbi évek felmelegedése ellenére is a pályák december közepétől húsvétig sízhetők, de akár még tovább is. Most a szokatlanul hideg mikroklíma áldásos hatását a szezon kitolódása révén a síelők értékelhetik, azonban a második világháborúban Ausztria megszállása idején állítólag Hitler teszteltette itt a német légierő számára fejlesztett repülőgépmotorok téli körülmények közötti viselkedését – nyáron. Ehhez a téli hónapokban hatalmas tárolókban összegyűjtötték a havat, amelyet a kedvező körülmények között nyárig el tudtak raktározni, amikor is a vastag hóréteg felett, alacsony hőmérsékleten járatták bevizsgáláshoz a Luftwaffe vadászgépeihez szánt motormodelleket.

De visszatérve a békésebb jelenbe, az Ötscher síterepen az összességében 19 kilométernyi sízést kínáló négy kék, öt piros és két fekete pályára kilenc felvonó szállítja a sízőket, ezen felül 17 kilométer sífutópálya, kiépített szánkópálya és a bravúrokhoz halfpipe is várja a vendégeket.

A síterep adottságaival egy besíző túra keretében a kecskeméti MistralTravel-Line utazási iroda jóvoltából ismerkedhettünk meg. A vállalakozás két hangulatos, magyar személyzettel működtetett családi panzióban kínál (pálya)szállást, a sífelvonóktól mindössze 200-250 méternyi távolságban. Hogy teljes legyen az élmény, arról nemcsak az egyszerű, de kényelmes, tiszta szállással, a finom és bőséges ételekkel, a külön igénybe vehető szaunával, masszázzsal, asztalitenisszel gondoskodnak, hanem széles választékban kínálnak bérelhető sífelszerelést is. De ami alapjában megkülönbözteti szolgáltatásaikat az ausztriai sítúrák gazdag választékától, az a gyerekeknek kínált, egyedülálló ingyenes síoktatás.

Irány a gyerekpálya!

Az ingyensioktatas.hu weboldalon részletesen leírt konstrukció keretében képzett síoktató pedagógusok – bizonyos turnusokban – napi kétszer másfél órában foglalkoznak a panziók 5–10 éves vendégeivel a kizárólag gyermekeknek elkülönített, biztonságos területen. (Hozzá kell tenni, hogy az életkori határok meglehetősen rugalmasak, illetve adott időpontokban kezdő felnőttek része is indul hasonló kurzus.) Elő- és utószezonban a sífelszerelés ingyen jár a gyermekeknek, főszezonban is csak mértékletes árat kell érte fizetni. Ráadásul a síbérlet is szinte ingyen, 2 eurós napi áron szerezhető be az apróságoknak.


– A tizenhatodik idényünket kezdtük meg ezen a télen Lackenhofban. Sokáig az akkoriban nagyon „divatos” iskolai sítáborokkal bőven meg tudtuk tölteni a teljes idényre a szálláshelyeinket. Az utóbbi években azonban több negatív hatással is szembesültünk, amelyek nagyban visszavetették a diákcsoportokra alapozott sítáboroztatást. Többek között sokkal szélesebb lett a kínálat, miközben például az euró árfolyamának megugrása miatt a kereslet visszaesett. Ezért úgy gondoltuk, hogy „előremenekülünk”, és egy egyedülálló konstrukciót dolgoztunk ki családok számára. A családi síeltetéshez először is a panzióinkban magasabb szintű ellátásra rendezkedünk be, de még mindig nagyon megfizethetően a félpanziós kategóriában. De a legfontosabbnak azt az új lehetőséget tartom, hogy a családdal érkező gyerekek – akár óvónői segédlettel is – költségmentesen vehetnek részt a síoktatásunkon – mondta el Dudás Ferenc, a MistralTravel tulajdonosa, aki nemzetközi síoktatóként aktív szerepet tölt be a gyermekek síelni tanításában.

A változatosság gyönyörködtet

Ha pedig már előállt az a remek állapot, hogy a család együtt síelhet, akkor is érdemes visszatérni Lackenhofba: egyrészt a helyben lévő Ötscher lejtői is éppen elég élményt kínálnak még tapasztalt sízőknek is egy néhány napos téli kikapcsolódásra, de ha ez nem lenne elég, akkor akár az ingyenes síbusszal is elérhető az alig több mint egyórányi autóútra fekvő, lényegesen nagyobb Hochkar. A változatosság kihasználását megkönnyíti a két pályarendszer közös síbérlete, tehát ha napijegyünket az egyik síterepre megváltottunk, akkor azt a másikon is gond nélkül használhatjuk.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.