Hogy válthatjuk be a maradék kunát?

Népszerű tengerpartunk a horvát, minden egyes partszakasznak vannak megszállott magyar rajongói és egyedi attrakciói. Az idei turisztikai újdonságokról Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője számolt be, egy hagyományos ételeket bemutató, főzőshow-val egybekötött sajtótájékoztatón.

Január 1-jétől Horvátország a schengeni térség része, ezért minden határellenőrzést megszüntettek a magyar határon. A magyarok többsége autóval utazik Horvátországba, fontos tehát tudni, hogy 2025-ben változik majd az útdíjfizetés: teljesen elektronikus lesz.

Autóval, vonattal, repülővel

Az egyetlen közvetlen légijáratot Horvátország és Magyarország között a Ryanair üzemelteti, Budapest-Zadar célállomásokkal, amely június elejétől szeptember végéig heti egy héten háromszor közlekedik. Népszerű a vonat is: a MÁV Adria IC éjszakai vonat Budapestről Splitbe érkezik, hetente háromszor, június 9-től szeptember 30-ig

Az euro bevezetése után mindenkiben felmerülhet: mi van, ha maradt egy kis kunám? 2023 végéig minden kereskedelmi bankban, postán és FINA-fiókban gond nélkül beválthatjuk a pénzt, 100 kuna fém apró és ugyanekkora értékű bankjegy beváltásáig nem kell jutalékot sem fizetni. 2024-től a HNB (CNB) fiókokban lehet ezt intézni, szintén plusz pénz fizetése nélkül.
A fém aprót 2025. december 31-ig lehet beváltani, a papírpénz beváltásának nincs időkorlátja jelenleg.

Ne csak a tengerpartot ismerjük meg

Horvátország népszerűsége egyre emelkedik, és nemcsak a közeli országokból való beutazásokat illetően. A legnépszerűbb régiók: a Kvarner öböl, Isztria és Splitsko, a városok között a vendégéjszakák tekintetében Opatija, Zágráb, Rovinj és Crkvenica vezet.

A jelenlegi turisztikai koncepció fontos része, hogy széthúzzák az elő- és utószezont, gyakorlatilag egész éves forgalomnövekedésre törekednek az ország belső részében is, nemcsak a tengerparton.
A már jól ismert szlogen: Tele élettel. A fő színek a kék és zöld, amelyek egyrészt a tengert, másrészt a fenntarthatóságot szimbolizálják. A hívószavak: nap, tenger, természet.

Ami a hírverést illeti, fontos részét képezik ennek az online hirdetések, a médiát illetően némelyik rangos printlap, az influenszerek, a bloggerek meghívása. A közösségi médián kívül a rádiónak és a tévének is nagy szerepet tulajdonítanak.

Töltöttkáposzta, krumplipürével

Az üdülővárosok képét jól ismerjük, de az ország 1244 szigete közül számos alig ismert, sőt lakatlan. A sziklacsúcsok, nemzeti parkok és örökségvédelmi oltalom alatt álló területek látogatottságát elősegíti a folyamatos, infrastrukturális és turisztikai fejlesztés.

A sajtótájékoztató egyik főszereplője a kulinária volt. Manestrával és szármával várták a vendégeket, jelezve, hogy a turisztikai vonzerő fontos részének tekintik a gasztronómiát, a helyi specialitásokat.
Nos, a manesztra egy kiadós, fő ételnek is beillő, horvát bableves, jó sok füstölt hússal, de kukorica és tészta is található benne. A szárma valójában töltöttkáposzta, de könnyebb, mint a magyar, nem tejföllel tálalták és Horvátországban krumplipüré jár mellé.

Michelin-csillagok is ragyognak már errefelé

Horvátország minden régiójának megvan a maga sajátos konyhaművészeti stílusa, amelyben magyar, osztrák és török hatások is érződnek. A görög, római és illír hatások főleg a tengerparti régió halételekre jellemzők.
De nemcsak a hagyományos fogásokkal büszkélkednek ma már, hanem 10 Michelin-csillagos éttermükkel is, ami jelzi a fine dining vonal előre törését.

 


Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.