hirdetés
hirdetés

Kolosszális kár érte a párizsi Notre Dame-ot

Hatalmas károkat okozott a hétfői tűz a párizsi Notre Dame székesegyházban. A tüzet kedd hajnalban sikerült megfékezni.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják. Az Index összefoglalója szerint hétfőn egyelőre ismeretlen okból kigyulladt az épület tetőszerkezete, majd európai idő szerint valamivel hajnali kettő után a párizsi rendőrség szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy a Notre-Dame tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet mostanra megfékezték, kontrollálják a lángokat. A francia hatóságok megerősítették, hogy balesetről és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó.

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A tűz miatt beomlott az épület csúcsa, a lángok elérték az egyik harangtornyot, de aztán sikerült megmenteni a fő szerkezetet és mindkét tornyot is. A közel nyolcszáz éves épületben felbecsülhetetlen kár keletkezett. Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere szerint "kolosszális kár" érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. A helyreállítás várhatóan évekig tarthat.

A vg.hu cikke alapján gondot okozhat hogy nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő. Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak kedden elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették. Véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt, mivel „jelenleg területünkön nincsenek akkora méretű fák, amekkorákat a 13. században kivágtak hozzá”. Új technológiákat kell felhasználni a födémszerkezet újjáépítéséhez – tette hozzá.

A magyar városok közül elsőként a szegedi önkormányzat tízezer eurót ajánl föl a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

A hétfő esti és éjszakai tűz után több felajánlás is érkezett az újjáépítésre. Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz. (Index, vg.hu)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai