Megválasztották a világ legjobb éttermét

A New York-i Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme egy szerdán közzétett ranglista szerint, amely a világ 50 vezető éttermét sorolja fel.

A bloomberg.com beszámolója szerint amerikai étterem utoljára 13 éve jutott fel a lista csúcsára. Daniel Humm séf kortárs amerikai konyhája idén az olasz Osteria Francescana éttermet előzte meg, amely tavaly került az élre. A harmadik helyen a spanyol El Celler de Can Roca szerepel.

A győztesek listáját a melbourne-i Royal Exhibition Buildingben rendezett ceremónián hozták nyilvánosságra. A rangsor összeállításában több mint ezer séf, szakíró és más ágazati szakértő vett részt 26 földrajzi térségből.



Daniel Humm és az étterem társtulajdonosa, Will Guidara szezonális kóstoló menüiben olyan ételek kínál vendégeinek, mint a tengerisün-puding bébi tintahallal, fésűkagylóval és almával, vagy a mézes körte makkal.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

Amikor 2010-ben a koppenhágai Noma étterem először lett listavezető, másnap százezren próbáltak náluk online asztalt foglalni. Az El Celler de Can Roca 2013-as győzelme után pedig az étterem honlapjára 12 millióan kattintottak rá. Joan Cosa séf elmesélte, hogy csak arra három embert vettek fel, hogy elutasítsa a foglalásokat, és egyévesre nyúlt a várólista.



A bloomberg.com emlékeztet arra, hogy utoljára 2004-ben vitte el amerikai étterem, Thomas Keller séf French Laundry-ja a pálmát, a kaliforniai Yountville-ben található étterem egy évvel korábban is a ranglista csúcsán végzett. Azóta mindig európai éttermek álltak az első helyen.

Az idei első három helyezettet a franciaországi Mentonban működő Mirazur követi, az ötödik helyre pedig a limai Central került. A listán az első tíz étterem közé sorrendben még a spanyol Axpéban található Asador Etxebarri, a bangkoki Gaggan, a limai Maido, a San Sebastian-i Mugaritz és a bécsi Steirereck jutott be.

A teljes lista itt található:

1. Eleven Madison Park (New York City)
Chef: Daniel Humm
Last year's rank: 3
Average cost: $295

2. Osteria Francescana (Modena, Italy)
Chef: Massimo Bottura
Last year's rank: 1
Average cost: €220-€250

3. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)
Chef: Joan Roca
Last year's rank: 2
Average cost: €165-€195 (USD $184-$218)* 2015 pricing.

4. Mirazur(Menton, France)
Chef: Mauro Colagreco
Last year's rank: 6
Average cost: €110-€210

5. Central(Lima)
Chef: Virgilio Martinez, Pia Leon
Last year's rank: 4
Average cost: S/.348-428

6. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

7. Gaggan (Bangkok)

8. Maido (Lima)

9. Mugaritz(Errenteria, Spain)

10. Steirereck (Vienna, Austria)

11. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)

12. L’Arpège (Paris)

13. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris)

14. Restaurant Andre (Singapore)

15. Piazza Duomo (Alba, Italy)

16. D.O.M. (São Paulo)

17. Le Bernardin (New York City)

18. Narisawa (Tokyo)

19. Geranium (Copenhagen)

20. Pujol (Mexico City)

21. Alinea (Chicago)

22. Quintonil (Mexico City)

23. White Rabbit (Moscow)

24. Amber (Hong Kong)

25. Tickets (Barcelona)

26. The Clove Club (London)

27. The Ledbury (London)

28. Nahm (Bangkok)

29. Le Calandre (Rubano, Italy)

30. Arzak (San Sebastian, Spain)

31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris)

32. Attica (Melbourne)

33. Astrid y Gastón (Lima)

34. De Librije (Zwolle, Netherlands)

35. Septime (Paris)

36. Dinner by Heston Blumenthal (London)

37. Saison (San Francisco)

38. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

39. Relae (Copenhagen)

40. Cosme (New York City)

41. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai)

42. Boragó (Santiago, Chile)

43. Reale (Castel Di Sangro, Italy)

44. Brae (Birregurra, Australia)

45. Den (Tokyo)

46. L’Astrance (Paris)

47. Vendôme (Cologne, Germany)

48. Restaurant Tim Raue (Berlin)

49. Tegui (Buenos Aires)

50. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)

 

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.