Michelin-csillagot kapott egy francia vegán étterem

A dél-nyugat franciaországi Ares városában működő ONA étterem megkapta a csúcsgasztronómia legjelentősebb elismerését, a Michelin-csillagot. Az ONA az Origine Non Animale, azaz a Nem Állati Eredetű szavak kezdőbetűiből áll össze, az étterem ugyanis vegán, nem használnak semmiféle állati eredetű alapanyagot.

Az étterem alapítója és vezetője Claire Vallee, aki a hétfői bejelentés után arról beszélt, hogy úgy érzi, mintha elgázolta volna egy vonat, döbbenten fogadta a hírt - írja a 444. A hagyományos Michelin-csillag mellett Vallee étterme egy zöld csillagot is elnyert: a Guide Michelin 2020 óta külön díjazza azokat az éttermeket, melyek üzemeltetésében hangsúlyos helyet kapnak az etikus gyakorlatok.



Vallee arról mesélt a francia hírügynökségnek, hogy a hagyományos bankok elhajtották, amikor évekkel ezelőtt hitelért házalt, bizonytalannak és kockázatosnak ítélték meg a vegán étkezés jövőjét, és azt sem tartották jó ötletnek, hogy az óceán partján fekvő Arcachon-öbölben lévő városban szerette volna megnyitni a helyet. A fiatal séf ezután közösségi finanszírozásból szedte össze az önrészt, majd egy olyan bankhoz fordult, amelyik kifejezetten zöld, etikus projekteket támogat. Elmondása szerint az étterem 2016-os megnyitása óta sokszor kérdezte magától, hogy vajon elég jó-e, amit csinálnak, hiszen a növényi alapú főzés nehéz és innovatív kihívás. De szerinte a legfontosabb, hogy élvezze, amit tesz, ez pedig itt megvalósult.



Franciaországban Vallee a vegán gasztronómia megteremtőjének számít, de mesélt arról is, hogy valójában bőven vannak elődjei, akiket követett, például a berlini Jean-Christian Jury.

Forrás: 444


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.