Nagyon készülnek a télre az osztrákok

Stílusosan épp akkor tartották Pesten az Österreich Werbung (ÖW) télindító turisztikai kampányának szakmai tájékoztatóját, amikor hazánkban leesett az első hó.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyszerre 17 városban indult ÖW történetének eddigi legnagyobb méretű téli turisztikai kampánya, amely a Winterliebe nevet kapta. Az eddigi legnagyobb büdzséjű kampányt 9 helyszínen személyesen mutatták be a hivatal képviselői, egy közös hibrid rendezvény alkalmával. Videón kapcsolták Bécsből Lisa Weddiget, az ÖW júniusban kinevezett vezérigazgatóját, és Ausztria 5 régiójának (Stájerország, Vorarlberg, Karintia, Bécs és Alsó-Ausztria) képviselőit.

Indul a megakampány 

A különböző tartományi hivatalvezetők Európának Ausztria számára fontos városaiból - Varsó, Brüsszel, Budapest, Amszterdam és Barcelona - kapcsolódtak be az élő adásba.

Mint Lisa Weddig, az ÖW igazgatója elmondta, a téli szezon kezdete idén igencsak látványos lesz: #winterliebe mottóval indítják partnereikkel közösen az eddigi legnagyobb nemzetközi kampányukat, ezzel világszerte maximális digitális figyelmet szerezve az osztrák télnek. „Első alkalommal kommunikálunk a tartományi turisztikai hivatalokkal közös, világos és átfogó üzenettel a téli időszakban. Szeretnénk újraéleszteni a vendégek tél iránti szeretetét és közvetíteni a vendéglátók tél iránti rajongását”, mondta el Bécsből az ügyvezető igazgató. „Az osztrák tél változatos kínálatával törzsvendégeink mellett természetesen új célcsoportokat is szeretnénk megszólítani.”

Nemcsak síelésből áll a téli kikapcsolódás

A síelés, snowboardozás vagy freeriding még mindig messze az első számú téli sporttevékenység, és Ausztria továbbra is  piacvezető Európában, több mint 50 százalékos piaci részesedéssel.

Ez az évszak azonban már régen nemcsak a téli sportokat jelenti a vendégeknek: ez lehet rekreáció és pihenés, sípályán kívüli havas üdülés, természetben töltött vagy akár városi üdülés is. „A vendégek szeretnének sétálni, élvezni Ausztria kulináris finomságait, megcsodálni a látnivalókat, ellátogatni az adventi piacokra, vagy egyszerűen csak pihenni egyet a termálfürdőben – mondta Weddig. –Legyen szó a barátokkal vagy a családdal töltött téli üdülésről, Ausztria sokrétű téli ajánlata a vendégek igényeinek megfelelő választ kínálja.”

Új hívószavak

„A nagyszabású kampány egyben válasz a koronavírus okozta válság aktuális fejleményeire és tendenciáira is” – fűzte tovább prezentációjában. Hiszen az emberek vágya a természet és a szabadtéri testmozgás iránt egyre nagyobb. Különösen a túrázás és a könnyed séta a természetben vált fontosabbá a koronavírus következtében. Az olyan témák, mint az egészség és a fenntarthatóság szintén egyre erősebb hívószavak. Még ha biztonsági okokból az autóval való utazás részesülne is előnyben, mégis, a jövőben a vendégek nemcsak az Ausztriába és az Ausztriában való utazást szeretnék majd környezetetbarátabb módon megoldani, hanem tudatosabban is szeretnének élni, és a regionális ételeket és italokat is élvezni az üdülés során.

Tél, tél, tél - tartományonként

Mint elhangzott, a téli sportok központi szerepet játszanak, de Ausztria ennél sokkal többet is kínál. A városok, mint Bécs, Graz és Salzburg elvarázsolnak adventi vásáraikkal, kávéházaikkal és kulturális kínálatukkal.

Alsó-Ausztria, Stájerország és Burgenland arra invitálják vendégeiket, hogy a tél csendjét és csendes lassúságát fedezzék fel az állatvilággal együtt: itt a sítúrázás, a téli túrázás, a sífutás vagy akár az idilli tájakon való kényelmes havas séta áll a középpontban.

Tirol, Vorarlberg és Salzburg tartomány nemcsak nagy síterepeivel, hanem szokásaival, kultúrájával és vendégszeretetével is kitűnik.

Felső-Ausztria a családoknak szóló ajánlatokra összpontosít – családbarát síterületeivel és olyan tevékenységekkel, mint a téli lovaglás és a szánkózás.

Stájerországban, Karintiában és Burgenlandban számos termálfürdő és a gazdag kulináris kínálat nyújt kikapcsolódást a sokféle aktivitás után.

Az idei szezon újdonságai

Salzburg tartományban Európa egyik legnagyobb és legváltozatosabb téli sportrégiója jött létre az új Panorama Link felvonónak köszönhetően, amely Flachau/Wagrain és Flachauwinkl/Kleinarl télisport-központokat köti össze.

A stájerországi Kreischberg síterepén a téli sportok kedvelői az idei évtől kezdve 161 ultramodern, 10 üléses felvonóval utazhatnak a völgyből a hegyállomásig vezető 3,8 km-es távon.

Tirolban a Paznaunban található Silvretta Arena és a SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental is díjat kapott a fenntarthatóság és a klímavédelem iránti elkötelezettségéért.

Alsó-Ausztria a sípályák nyüzsgésének ellenpontjaként kínál programot: jól bebugyolálva élvezheti a téli csodavilágot a számos téli túraútvonalon – akár hótalpakkal is.

Karintia sem csak síelésre, hanem más téli tevékenységekre is hívogat, például korcsolyázásra a Weissensee-n, Európa legnagyobb természetes jégfelületén.

A Winterliebe am Feuerkogel jó példája a felső-ausztriai üdülés sokszínűségének. Egyetlen jegy számos szabadidős tevékenység végzésére jogosít: legyen az síelés a Feuerkogelen vagy szörfözés a Riverwave hullámán.

Vorarlbergben egy Lech és Zug közötti téli túra során megtapasztalhatja, hogy bizonyos időpontokban különleges helyek színpadokká alakulnak át, ahol a Lech történetéhez kapcsolódó részleteket mutatják be.

Bécsben az elmúlt hónapokban mintegy 10 új szálloda nyílt. A választék igen széles: a Hotel Motto az 1920-as évek elegáns hangulatát idézi, a Superbude trendi, a Jaz in the City pedig a zene életérzését tükrözi.

Burgenlandban romantikus lovas szánhúzáson vehet részt a sztyeppén, megállhat a számos borász egyikénél, majd pihenhet egy termálfürdőben és meghallgathatja Haydn Évszakok című művét az Esterházy-kastélyban, amely pontosan tükrözi az tartomány hangulatát.

Bizakodó hangulat a lassan induló turisztikai szezonra vonatkozóan

Az Österreich Werbung által szeptember eleje és közepe között 7 oszágban (Ausztriában, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Csehországban és Lengyelországban) végzett friss felmérés eredményei is adnak egy plusz löketet a következő téli szezonra. Alapvetően az utazási kedv töretlen, a téli utazások iránti bizalom nagy, így már most konkrét utazási tervek készülnek.

Számok, adatok, összegzés

A legnagyobb küldőországokban, mint Németország és Hollandia, Ausztria áll a rangsor első helyén. Svájcban, Csehországban és Lengyelországban a második helyen. A briteknél a negyedik, alig lemaradva a második és harmadik helyezettektől (Olaszország és Svájc).

Ami az utazások időzítését illeti, bizonyos fokú visszatérés tapasztalható a koronavírus előtti időszakhoz. A tervezés ismét hagyományosan, a szünidőkhöz igazodva történik – a legerősebb hónapok december, január, február. A tavaszi kilátások is optimisták. Abból indulhatunk ki, hogy a szezon egészét tekintve jó kihasználtságra lehet számítani, még akkor is, ha a foglalások általában még röviddel indulás előtt történnek.

Ha megnézzük a foglalási kritériumokat, világossá válik, hogy a vendégek legjobban a pénzvisszafizetési garanciákat és a rugalmas lemondási feltételeket keresik, ezt követi a higiéniai intézkedések megléte az adott szálláshelyen.

Osztrák biztonsági koncepció

A felmérésből az is kiderült, hogy a be- és kiutazási szabályok nagyban befolyásolják az üdülési célpont kiválasztását. Ausztria volt az egyik első ország, amely 2021-ben az egyértelmű és átlátható biztonsági koncepcióra összpontosított. „Az Österreich Werbung az aktuális biztonsági intézkedésekről időben és átfogóan tájékoztatja nemzetközi vendégeit – ígéri Lisa Weddig –, mert az ausztriai gondtalan üdülés előfeltétele az utazók biztonsága, ezért számunkra is ez az elsődleges prioritás.”

Végül Lisa Weddig összegzésként elmondta: „Minden idők legnagyobb téli kampányával, a partnereinkkel való sikeres együttműködéssel, valamint a széleskörű és vonzó üdülési kínálattal a lehető legtöbb vendéget szeretnénk inspirálni arra, hogy Ausztriában töltse a téli szabadságát.”

Forrás: ÖW / Turizmus Online


Újabb Banksy-műalkotás bukkant fel Londonban

Újabb Banksy-műalkotás bukkant fel Londonban 

Most egy magányos, némileg rozzant cseresznyefa lódította meg a világ leghíresebb utcai művészének fantáziáját az észak-londoni Finsbury Park egyik házának udvarán.
Málta, ahol élmény a Húsvét

Málta, ahol élmény a Húsvét 

Itt nemcsak nézője, hanem aktív résztvevője is lehetünk az ünnepnek.
Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban

Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban 

Az új központ egy többfunkciós intézmény lesz, ezzel a látogatói csoportok minél szélesebb körét kívánják megszólítani.
Hányan látogatnak idén Dubajba?

Hányan látogatnak idén Dubajba? 

A legek városában a fém- és üvegtornyok mellett óvárost és tengerpartot is találunk.
Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben

Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben 

Az izlandi Reykjanes-félszigeten kitört egy vulkán szombat este.
Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél

Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél 

Tudtuk meg a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjétől egy minap tartott szakmai tájékoztatón.
A hely, ahol a Chanel parfüm terem

A hely, ahol a Chanel parfüm terem 

Tudta, hogy a Chanelnek nemcsak óriási tekintélyű divatmárkája, történelme, illatcsaládja és butikjai vannak, hanem ültetvényei is? Ahol a parfümjei „teremnek" ?
Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes

Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes 

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális-, regionális- és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan.
Utazik a hétvégén?  Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel

Utazik a hétvégén? Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel  

Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások.
Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota

Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota 

A The World elnevezésű luxusóceánjáró utasai nem csak utaznak, hanem egyben a hajón is élnek.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.