hirdetés
hirdetés

Nem minden oltottat fogad egyformán Lengyelország

Megváltoztak az utazási feltételek Lengyelországba: 48 órás negatív teszten kívül, kedd éjféltől az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak is akadálytalanul léphetnek be az országba. Az EU által nem jóváhagyott vakcinákkal kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek - írja az Átlátszó.hu.

hirdetés

Kedd hajnaltól új lengyel kormányrendelet alapján lehet belépni Lengyelország területére. A helyzetet többen meglehetősen bonyolultnak jellemezték. A szabályozás egyik új eleme, hogyha valaki külföldről érkezik és rendelkezik az Európai Unió által jóváhagyott COVID-19 ellen beadott vakcináról szóló igazolással, azonnal beléphet az országba. Amennyiben valaki nem tud sem negatív tesztet, sem az EU által jóváhagyott vakcinával történt oltásról igazolást felmutatni a lengyel határon, azon személyre 14 napos karantén vár - írja az oknyomozó portál.

Magyarország varsói nagykövetségének Facebook oldalán a koronavírus helyzettel kapcsolatban hozott legfrissebb lengyel kormányzati intézkedések szerdán reggel még nem szerepeltek. A Turizmus Online szerkesztősége  a Konzuli Szolgálat Lengyelországra vonatkozó utazási tanácsai között kereste az új intézkedést, egyelőre azonban ott sem szerepel tájékoztatás.

A varsói magyar nagykövetség járványhelyzetről szóló hétfői posztjában felhívta a figyelmet az ország déli és nyugati határain február 22-től szigorított beléptetési menetrendre. A felhívás szerint minden Lengyelországba utazó személynek a határ átlépését megelőző 48 órán belül kézhez vett PCR típusú, negatív COVID-19 teszttel kell rendelkeznie.

Ara-Kovács Attila, európa parlamenti képviselő, szakemberekkel folytatott egyeztetés után egészen biztos benne, ha valaki orosz vagy kínai vakcinával beoltva szeretne belépni Lengyelországba, az illetőt a lengyel határőrök nyilvánvalóan nem tekintik beoltottnak.

A cseh köztévé twitter csatornáján is beszámolt a lengyelországi rendelkezésekről. “Az embereknek kötelező karanténba menniük, ha Lengyelországba utaznak. Ezt úgy tudják elkerülni, ha bemutatnak egy EU által jóváhagyott vakcínával történt oltásól szóló igazolást, írja a lengyel média.”

A Cseh Köztársaság varsói nagykövetsége szerint a karantén csak abban az esetben kötelező, ha valaki tömegközlekedéssel lépi át a határt. A karantén ekkor is helyettesíthető egy negatív teszttel. A varsói cseh nagykövetség szerint a lengyel szabályok módosítása nem jelent változást a cseh állampolgárok számára. Csehországban csak európai vakcinával oltják a lakosságot.(forrás: Átlátszó)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai