Wroclaw, Szilézia sokarcú fővárosa

Wroclaw, Szilézia sokarcú fővárosa 

Ha már sokszor jártunk Krakkóban, Varsó nagyvárosi hangulatára pedig nem vágyunk, akkor érdekes, értékes és szórakoztató célpont lehet Szilézia történelmi fővárosa. Wroclawot egy útikönyv, talán kissé elfogultan, a legizgalmasabb lengyel városként jellemzi.
Lengyelország: szép, új, hűvösebb világ

Lengyelország: szép, új, hűvösebb világ 

Kialakulóban Európa-szerte egy merőben új turisztikai trend, amely hosszú távúnak mutatkozik, és amely a pokoli hőség, a viharok és a tűzesetek miatt a nyugodtabb, kellemesebb klímát részesíti előnyben. Mindez a Baltikumnak, Skandináviának, Németországnak, és nem utolsósorban a lengyel vidékeknek, elsősorban a tengerpartjának kedvez.
Megtalálta Horvátország alternatíváját a turisták egy része

Megtalálta Horvátország alternatíváját a turisták egy része 

Horvátországban januárban vezették be az eurót, ami sokak szerint azzal járt, hogy az árak a korábbinál is jobban emelkedtek.
Lengyel témájú fotókiállítás a Városligetben

Lengyel témájú fotókiállítás a Városligetben 

Lengyelország az elsők között írta alá a világörökség védelméről szóló UNESCO egyezményt. A lengyel természeti és történelmi, építészeti értékek ugyanúgy az emberiség közös kincsét alkotják, akárcsak a magyar UNESCO világörökségek. Tizenhét lengyel UNESCO-helyszínről nyílt szabadtéri fotókiállítás a nagykövetség Városligeti fasori székháza körül, az épület kerítésén.
Régi-új szereplő a hazai ANTOR csapatában

Régi-új szereplő a hazai ANTOR csapatában 

Visszatérő Lengyel Turisztikai Képviselet, már eddig is rekord beutazási számok honfitársainktól a horvátoknál, Máltán és szlovák szomszédainknál, de Ciprus sem adja alább. Az ANTOR nemzeti turisztikai képviseletek szövetségének nyáríndító partiján jártunk, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia épületében lévő Akadémia Klub Étteremben rendeztek, június 7-én.
Nyártól díjmentes az autópálya-használat Lengyelországban

Nyártól díjmentes az autópálya-használat Lengyelországban 

Július elsejétől nem kell fizetni az állami kezelésű szakaszokon.
Új turisztikai attrakció nyílt Lengyelországban

Új turisztikai attrakció nyílt Lengyelországban 

Megnyílt szerdán a látogatók számára az 1410-es grünwaldi csata nagyszabású, multimediális múzeuma az északkelet-lengyelországi Warmia-mazúriai vajdaságban fekvő Stebark községben. A híres ütközetben a Német Lovagrend harcosai súlyos vereséget szenvedtek az egyesült litván-lengyel haderőtől.
Lengyelországban feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat

Lengyelországban feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat 

A koronavírus terjedésének jelentős lassulása miatt Lengyelországban feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat, ennek értelmében jövő héttől nem lesz kötelező a beltéri maszkviselés, és megszűnik a külföldről érkezők karanténkötelezettsége is - közölte csütörtökön a lengyel egészségügyi miniszter.
Virágzik a bevásárlóturizmus a lengyel határ mentén

Virágzik a bevásárlóturizmus a lengyel határ mentén 

Megsokszorozódott a forgalom a határ menti lengyel benzinkutaknál. A csehek, a szlovákok és a németek is átjárnak benzinért és élelmiszerért a lengyelekhez február eleje óta, mert negyedével olcsóbb, mint náluk.
Hazai piacokon az ukrán szilva

Hazai piacokon az ukrán szilva 

Rekordalacsony ára van az ukrán szilvának, Romániába és Lengyelországba is szállítanak belőle.

A lengyelek többsége idén belföldi nyaralásra készül 

Belföldi üdülésre készül a nyaralni szándékozó lengyelek mintegy háromnegyede, több mint hatvan százalékuk megterhelőnek tartja a külföldi utazást megnehezítő járványügyi korlátozásokat - derül ki a lengyel országos adónyilvántartási hivatal (KRD) megrendelésére készült, csütörtökön ismertetett felmérésből.

Lengyelország szigorít a beutazási szabályain 

Az összes schengeni országból érkezőknek keddtől negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk Lengyelország határain, máskülönben tíznapos házi karanténba irányítják őket - jelentette be hétfői sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

Nem minden oltottat fogad egyformán Lengyelország 

Megváltoztak az utazási feltételek Lengyelországba: 48 órás negatív teszten kívül, kedd éjféltől az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak is akadálytalanul léphetnek be az országba. Az EU által nem jóváhagyott vakcinákkal kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek - írja az Átlátszó.hu.

A lengyeleknél kezd betelni a pohár 

Lengyelországban, kockáztatva a magas hatósági bírságot, több vendéglátós a nyitvatartási korlátozás ellenére kinyit.

Nyitnak a lengyel szállodák 

Február 12-től egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt bezárt szállodák, színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények és fedett uszodák is - jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Rengeteg az eladó ingatlan a lengyel horecában 

Akinek van pénze és türelme, az nagyon jól járhat most Lengyelországban, mert a vendéglátásban fillérekért szerezhet ingatlanokat és felszereléseket, amelyeket a járvány után az idegenforgalomban meginduló fellendülésben hasznosíthat - írja a napi.hu.

Érthetetlen, miért a visegrádi országokkal kivételezünk a határokon 

A napi esetszámok Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is növekedésnek indultak az utóbbi hetekben - mutat rá a 444.hu.

Cseh, szlovák és lengyel turisták mégis jöhetnek 

Pár órája derült ki, hogy negatív koronavírusteszttel a csehek egy része beléphet Magyarországra a határzár ellenére, most pedig friss posztban jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon, hogy a lengyelekre és szlovákokra is kiterjesztik ezt a "mentességet".

Szombattól Lengyelország is látogatható 

Lengyelország június 13-án ismét megnyitja határait az EU-s országok előtt – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Koronavírus - Lengyelországban is megjelent a vírus 

A SARS-CoV-2 vírus okozta első fertőzést egy korábban Németországban járó embernél mutatták ki. Az illető jól érzi magát, a nyugat-lengyelországi Zielona Góra város kórházában kezelik - közölte sajtóértekezletén Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter.

A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában 

A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a tíz éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak - írja a Xinhua kínai hírügynökség a Lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetsége közlése alapján.

Turistamágnes lehet a lengyel bormatuzsálemekből 

Turisztikai érdekességgé válhat az a tizenöt, feltehetőleg a múlt század elejéről származó palackozott bor, amelyet a délkelet-lengyelországi Kozlówkában, a Zamoyski nagynemesi család egykori palotájában működő múzeum felújításakor találtak - közölte a lengyel sajtó pénteken.

Neckermann-csőd - mi lesz a szállásokkal? 

Lengyelországban nem ijedtek meg attól, hogy csődbe ment a Neckermann ottani érdekeltsége is, mert nem volt túl nagy súlya az idegenforgalmi piacon, ám ettől még nem alszanak nyugodtan az ágazat vállalkozásai.

Célba ért a 95 éves zarándok 

Célba ért a 95 éves zarándok

Áldozatokat szedett a vihar aTátrában 

Hirtelen kitört viharban többen életüket veszítették és megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók - jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

Csökkent a Tátra szimbólumának egyedszáma 

Többévnyi folyamatos állománybővülés után idén csökkent a Tátrában élő zergék száma, a legutóbbi felmérésen a hegység szimbólumának számító kérődzőkből már csak 989-et találtak - derült ki a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) honlapjain közzétett adatokból.

Megmenekülhet Európa leghíresebb őserdeje 

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ez mérföldkő, hiszen a szervezet két éve küzd kiemelten a világörökségi helyszínek védelméért, amelyek a Föld kevesebb, mint 1%-át foglalják el.

V4-ek Gödöllőn 

Idén Magyarország rendezte a V4-es turisztikai vezetők éves csúcstalálkozóját a Gödökkői Királyi Kastélyban. Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára szerint a kölcsönös információ és tapasztalatcsere segít növelni a V4-es országok versenyképességét.

Ezeket a helyeket ajánlja a TripAdvisor 

A TripAdvisor évről-évre elkészíti azon helyek rangsorát, amelyek a legtöbb és legjobb visszajelzéseket kapják az utasoktól. 

Kelet-európai szállodaboom 

Lengyelország és Csehország után Magyarország a harmadik a régiós sorrendben. 

Milliárdok folynak be Varsóban a turizmusból 

A múlt évben 9,6 millió turistát fogadott Varsó, ebből 2,7 millió volt a külföldi. Az egynapos látogatásokat figyelembe véve a városba látogatók száma meghaladta a 20 milliót. 

Lengyel piacra lépett a hazai utazási startup 

Lengyelországban is piacra lépett a hazai utazási szektorban nemrég debütáló online utazási iroda, a Beontrips. 

Cseh utazási irodát vásárolt a legnagyobb lengyel tour-operátor 

Az Itaka a csehországi Čedok utazási irodát vásárolta fel.

Tovább épülnek a kapcsolatok Nyíregyháza és Lengyelország között 

Egyre szorosabb a kapcsolat Nyíregyháza és a lengyelországi Bielsko Biala között, amellett, hogy a rzeszovi, több évtizedes kapocs is gyümölcsözően működik. A Krakkótól nyugatra fekvő, 175 ezer lelkes városba vezetett delegációt a napokban dr. Kovács Ferenc polgármester, ahol nagyon kíváncsiak voltak ránk és számos területen elkezdődhet a konkrét együttműködés.

8,2 milliárd euróból épül új repülőtér Lengyelországban 

Új nemzetközi repülőtér épül Lengyelország központjában Varsó és Lodz között félúton mintegy 8,2 milliárd eurós beruházással - számolt be csütörtökön a Puls Biznesu lengyel napilap. 

Tengeri hajók által járható csatornát vágnak a Visztula-turzáson 

Lengyelország 2022-ig csatornát vág az észak-lengyelországi városokat a Balti-tengertől elválasztó Visztula-turzáson, a mintegy 197 millió eurónak megfelelő beruházásról szóló törvényt pénteken jóváhagyta a lengyel alsóház.

Alsó-Szilézia legjobb gyógyüdülőhelyei 

Lengyelországot gyógyhelyeiért is érdemes felkeresni, ezúttal Alsó-Szilézia népszerű desztinációi között csemegézhet.

Közvetlen járat indul Krakkóból Chicagóba 

Jövő nyártól közvetlen légi kapcsolatot létesít Krakkó és Chicago között a LOT. A járat hetente egyszer közlekedik, egész évben. 

Lengyelország féláron 

Szeptember 23-25. között számos turisztikai attrakció látogatható féláron Lengyelországban.

Imádták Nyíregyházát Bielsko-Białában 

2016. június 16-19. között a dél-lengyelországi Bielsko-Białában találkozhattak az érdeklődők Nyíregyháza kulturális és turisztikai kínálatával. 

Idén is együtt buliztak a turisztikai képviseletek 

A több éves hagyományokhoz híven idén is megrendezte nyárköszöntő partnerpartiját a Magyarországon működő Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletek szövetsége (ANTOR) június 15-én a Károlyi-palotában működő Károlyi étterem és kerthelyiségben. Szerencsére az idő kedvezett az ünneplőknek, így a kerthelyiségben köszöntötte a megjelenteket a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselet-vezetője, Soňa Jelínková.

Visszaállítják a határellenőrzést Lengyelországban 

Júliusban több kiemelkedő nemzetközi eseményre kerül sor Lengyelországban, emiatt ideiglenesen visszaállítják a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését - hívta fel a figyelmet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a honlapján hétfőn közzétett figyelmeztetésben.

Lengyelországban tízszer annyit hoz az utazásszervezés, mint nálunk 

Bevételük szerint rangsorolta egy weboldal a lengyel tour-operátorokat, melyből kiderül, hogy az első helyet elfoglaló utazásszervező bevétele durván tízszer annyi, mint a legnagyobb magyar szervezőnek.

Wroclawban most minden a kultúráról szól 

Megnyitották vasárnap délután a dél-nyugat-lengyelországi Wroclawban az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozatot, a címet a városnak Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos adta át.

A nyári szezonban Zadarba és Splitbe is repül a LOT 

Április 30-ától mindössze kétórás repüléssel lehet eljutni Varsóból a horvát üdülővárosokba.

Nem fogja kitalálni, honnan érkezik a legtöbb külföldi vendég az Észak-Alföldre 

Mielőtt a címben feltett kérdésre válaszolnánk, elmondjuk, hogy fantasztikus évet zárhat turisztikai szempontból az Észak-Alföld. 

Eger Katowicébe, a lengyelek Egerbe utaztak 

A lengyelországi Katowicében mutatkozott be Eger, ezt követően pedig 30 lengyel utazásszervező szakember érkezett Heves megye székhelyére.

Kitörnének a fővárosok árnyékából a V4-ek második legnagyobb városai 

Turisztikai együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot a visegrádi négyek - Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország - második legnagyobb városainak turisztikai vezetői pénteken Debrecenben.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!