hirdetés
hirdetés

Nincs összefogás: veszélyben az európai turizmus

Eduardo Santander, az európai utazási bizottság (európai turisztikai ügynökségeket fog össze) vezetője a CNBC-nek elmondta, a sztenderdizáció és harmonizáció hiányától tart leginkább.

hirdetés

Az európai gazdaságnak mintegy 10%-át teszi ki a turizmus, közvetlen és közvetett módon 27 millió embernek ad munkát a régióban. A koronavírus miatt azonban ez a szektor is kényszerpihenőre került március óta, mivel sok ország lezárta határait és utazási korlátozásokat vezetett be a vírus terjedésének megfékezésére. Mostanság egyre több európai ország nyitja meg részlegesen vagy teljesen határait, hogy segítsék a nyári turizmus beindulását, de szakértők szerint az újranyitási politikák közötti koordináció hiánya hátrányba sorolja Európát más turistacélpontokkal szemben.

Eduardo Santander, az európai utazási bizottság (európai turisztikai ügynökségeket fog össze) vezetője a CNBC-nek elmondta, a sztenderdizáció és harmonizáció hiányától tart leginkább. Az Európai Bizottság múlt héten adta ki azokat az irányelveket, amelyek mentén szerintük a régió turistacélpontjainak ki kellene nyitniuk. Ezek között olyan ötletek vannak, mint az étkezésre és úszómedencékre vonatkozó foglalási rendszer kiépítése, de a döntést minden esetben az egyes nemzetek kormányainak kell meghoznia. Mindez pedig ahhoz vezetett, hogy nagyjából minden ország más intézkedéseket vezetett be a turisták fogadására. A hónap elején kijött jelentés szerint a legtöbb európai turisztikai desztináció idén 30-40%-kal kevesebb turistára számít, mint tavaly.

A jelentés szerint Franciaország lesz a leginkább kitéve a turizmus visszaesésének Európában, ahol a várakozások szerint 38 millió látogatóval kevesebb lesz idén, mint 2019-ben. Szakértők szerint az a baj, hogy az olyan országok, mint az USA vagy Kína egységes fellépést mutatnak ebben a kérdéskörben, ezért sokkal vonzóbb turisztikai célpontok lehetnek, mint Európa. Az OECD nemrég megjelent elemzése szerint a világ öt leglátogatottabb országa Franciaország, Spanyolország, USA, Kína és Olaszország, a 2018-as látogatószámnak több mint negyedét ezek az országok vonzották be.

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai