hirdetés
hirdetés

Visszaesik-e a spanyolországi turizmus a terror hatására?

Korai még felbecsülni, ártanak-e a spanyol turizmusnak a múlt heti merényletek de több országot is érzékenyen érintett a terror okozta visszaesés. 

hirdetés

Túl korai megmondani, milyen hatása lesz a merényletnek a turizmusra – közölte hétvégén az International Airlines Group (IAG) a múlt csütörtöki barcelonai terrortámadás kapcsán - olvasható a Világgazdaságban. 

A légitársaságok közül a legnagyobb barcelonai kitettséggel rendelkező vállalat felajánlotta az augusztus 20-ig barcelonai foglalással rendelkező ügyfeleinek, hogy térítésmentesen más dátumot választhatnak utazásukra. 

A TUI Group, Európa egyik legnagyobb turisztikai vállalata a hét végén azt közölte: „minden nyugodt”, közvetlenül a merénylet után nem érzékelhető keresleti visszaesés Spanyolországban.

A TUI spanyol bevételeinek döntő többsége azonban a tengerparti nyaralásokból származik, így lehet, hogy meg sem érzi a cég a barcelonai utazásokban való visszaesést.

A vezető légitársaságok nem változtattak menetrendjükön, nem számoltak be arról, hogy jelentős számú foglalást mondtak volna vissza az utasok.

A Bernstein elemzője, Richard Clarke azt mondta a Bloombergnek: a fő kérdés, hogy a merényletekkel csak Barcelonát kötik össze a fogyasztók, vagy esetleg olyan célpontokat is, mint Tenerife, Mallorca, Ibiza. Barcelona ugyanis jelentős, de nem a legnagyobb spanyol desztináció.

Az amúgy is nehézségekkel küzdő államnak is fontos a kérdés: a Reuters adatai szerint az ország nemzeti össztermékének nagyjából 11 százaléka származik a turizmusból, évi 75 millió turistával Spanyolország a világ harmadik leglátogatottabb országa. 

Gépkocsival elkövetett halálos támadások Európában. Forrás: statista.com
Gépkocsival elkövetett halálos támadások Európában. Forrás: statista.com

A londoni merényletek után a brit turizmus nem esett vissza jelentősen, mivel a Brexit miatt gyengülő fontárfolyam növeli a külföldi devizák vásárlóerejét, és vonzóvá teszi a szigetországot a turisták szemében.

A terrorhullám kezdete óta a franciáknál látható leginkább, hogy milyen veszteségeket okoztak az események – az ágazat épp kezdi kiheverni a 2015-ös merényleteket. Az Eurostat adatai szerint 2016 májusában 8 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a külföldi turisták Franciaországban, mint 2015 azonos havában. 

Még így sem Franciaország, hanem Törökország és Egyiptom vesztett tavaly a legtöbbet a nemzetközi terrorizmuson. Egyiptomban a szálláshelyek kihasználtsága a 2015-ös, átlagos 48,3 százalékról 2016-ra 22,5 százalékig esett.

A 2017-os számok ennek ellenére már jelentős fellendülést mutatnak a két országban. A fvw.com portál összefoglalója alapján például a német turisták körében Egyiptom volt az egyik legkeresettebb úti cél idén, de Törökország is egyre jobban visszanyeri az üdülni vágyók bizalmát. 

Magyarországon szintén hasonló a helyzet, idén a nagy keresletre való tekintettel mi is beszámoltunk róla, hogy több utazási iroda is emelte a charterjáratainak a számát Egyiptomba és Törökországba egyaránt. 

(forrás: Világgazdaság, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai