hirdetés
hirdetés

Így módosulhat jövőre a cafeteria-rendszer

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben 2016-ban. A közszféra alkalmazottjainak ezenfelül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

hirdetés

A kormány benyújtotta a Parlament Törvényalkotási Bizottságának a tavaszi adócsomag-módosító javaslataként az új cafeteriaszabályokat, amelyeket a bizottság június elején tárgyalt.

Az előterjesztés szerint a jövőben két típusú béren kívüli juttatás illetheti meg kedvezményes adózású keretek között a honi alkalmazottakat: a készpénz-cafeteria mellett Szép-kártyára kaphatnak még juttatásokat a dolgozók.

A javaslat más szabályokat állapítana meg a versenyszféra munkavállalóira és a közszféra dolgozóira. A magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes éves cafeteriajuttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek Szép-kártyájára. A közszférában a keretösszeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló Szép-kártya tehát megmarad, ahogy az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány.

A munkáltató a cafeteria részeként továbbra is adómentesen adhat például sport- és ún. kultúrabelépőt, illetve szintén adómentesen támogathatja 5 millió forinttal a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit. A munkavállalónak semmit nem kell fizetnie a juttatás után. A munkáltató fizeti meg a kedvezményes közterhet.

A foglalkoztató a juttatott összeg 1,19-szerese után fizeti meg a 15%-os személyi jövedelemadót és a 14%-os eho-t. Amennyiben a parlament elfogadta a javaslatot, a dolgozók már 2017. január 1-től a fentiek szerint kapják meg a béren kívüli juttatásokat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai