Vizsgázik már ló és lovas

Minden hatodik hazai lovasturisztikai szolgáltató engedélyét visszavonta idén májusban a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Az akció nem szándékos vegzálás volt, lejárt egy négyéves határidő, amely alatt a szolgáltatóknak teljesíteniük kellett a jogszabályban előírt feltételeket. Idén szeptembertől a lovaknak is vizsgázniuk kell.

A lovasoknak pedig bőven lett volna idejük pótolni a hiányosságokat – állítja Lóska János, a Magyar Lovasturisztikai Szövetség elnöke. A lovasszolgáltató tevékenységet szabályozó 14/2008., Önkormányzati Minisztérium által alkotott rendelet 2009. január 1-jei hatálybalépésétől számítva ugyanis bő négy év állt a nyilvántartásba vett szolgáltatók rendelkezésére, hogy megfeleljenek a rendeletben megjelölt szakmai elvárásoknak. 2013. január 31-ig várt az MKEH is, majd ez év tavaszán lecsapott. 48 szolgáltató működési engedélyét vonták vissza, mivel ennyi idő alatt sem sikerült a szakmai tevékenységért felelős személyt felmutatniuk, akinek vagy-vagy alapon a következő képesítésekkel kell rendelkeznie: középfokú lovastúra-vezetői képesítés, lovassportágban szerzett középfokú sportedzői képesítés, lovassportágban szerzett felsőfokú szakedzői vagy okleveles szakedzői képesítés, lovaskultúra-oktató felsőfokú szakirányú továbbképzést igazoló képesítés, lovassportágban nemzetközi sportszövetség által akkreditált edzőképzésben szerzett végzettség. A szolgáltatást 2013. január 1-jétől kezdőknél azonban már az indulástól megkövetelt a megfelelően szakképzett személyzet. A tananyag elsajátításához a minimum az érettségi, de még e feltétel alól is mentesülhetett az, aki negyvenéves elmúlt és legalább tíz év igazolt szakmai tapasztalattal rendelkezik. Lóska Jánostól megtudjuk, hogy képzésből – kedvezményes áron is – számtalan van. Még ebben ez évben, az utolsó pillanatban is szerveztek tanfolyamokat – teszi hozzá.

Terápiás céllal

Lóska János szerint a minőségi lovasturisztikai szolgáltatás két alappillére a jól képzett szakember és a szolgáltatásra alkalmas, megfelelően kiképzett ló. Előbbi garantálja a szolgáltatás minőségét, utóbbi a biztonságot. Elengedhetetlen, hogy a szolgáltatásba bevont lovat valaki egyszer megnézze. Olyan ez, mint az autóknál a műszaki vizsga – mondja Lóska.

A tevékenységtől eltiltottak között szintén szerepeltek lovasterápiát is kínáló vállalkozások. A rájuk vonatkozó elvárások még szigorúbbak, mivel a szolgáltatónak a szakmai tevékenységért felelős vagy az általa kijelölt személyen kívül a fogyatékosság típusának megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező gyógypedagógust (terapeutát) kell foglalkoztatnia. A gyógypedagógusnak legalább a felsőoktatásban megszerzett alapképzéssel vagy valamely EGT-államban szerzett, ezzel egyenértékű szakképzettséggel kell rendelkeznie. A terápia alatt pedig jelen kell lennie egy gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, orvos alapdiplomával, illetve ezekkel egyenértékű elismert vagy honosított képzéssel rendelkező szakembernek.

Minősített hátasok

A rendszer mostantól tovább szigorodik, mivel a lovak alkalmasságát is vizsgálni fogják a 2008-as rendelet legújabb, 2013. szeptember elsején hatályba lépett módosítása értelmében. A Magyar Lovasterápia Szövetség és a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség szakemberei által javasolt szempontrendszer alapján vizsgálják ezentúl a derék hátasok képzettségét, kondícióját, kezelhetőségét, kapcsolatteremtési készségét, valamint szolgáltatásra való alkalmasságát. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a lovasturizmus és lovasterápia országos működési területű szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd. A lovak minősítése kötelező, de majdnem egy évük lesz a szolgáltatóknak bevizsgáltatni a jószágot; 2014. június 30- ig érnek rá erre.

Az alkonyzónában

Arról nem tudni, hogy az egyre magasabb elvárásokat megfogalmazó lovasturisztikai szabályrendszerre fittyet hányva mennyien feketézhetnek a lovasturizmusban. Esetükben is legfeljebb a bejelentések alapján járhat el a hatóság, és megvizsgálja, hogy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény előírásainak megfelelően bejelentésköteles tevékenységnek minősül-e, amit csinálnak. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény előírásai szerint kereskedelmi jellegű turisztikai tevékenység az „üzletszerű gazdasági tevékenység keretében ló igénybevételével nyújtott, szabadidős, terápiás vagy oktatási célú szolgáltatás”. Legutóbb 2011 őszén intézkedett az MKEH feketéző lovasok miatt, elgondolkodtató eredménnyel. Győr-Moson-Sopron megyében és a Szentendrei- szigeten a rendőrség hathatós segítségével összesen 32 helyen ellenőriztek, és ezek közül hét esetben találtak jogsértést.

A szabadon lovagolható ország

Az engedélyek tömeges visszavonása ellenére sem várható, hogy Magyarországnak gyengülnének az esélyei az európai lovasturizmusban – véli Lóska János. Főképp, hogy az elmúlt másfél évben a regisztrált lovasszolgáltatók száma hatvan százalékkal nőtt. Az MKEH hatályos közhiteles nyilvántartásában – a 2013. augusztus 29-i állapot adatai szerint – 277 lovasszolgáltató szerepel. Ugyanakkor az továbbra is kérdés, hogy mi által válhat a Németországnál vagy Hollandiánál jóval kevesebb lovat felvonultató és jóval kisebb tömegbázissal rendelkező Magyarország – nemzetközi szinten is elismert – lovasturisztikai desztinációvá. Nem a tömegbázis révén – biztosít Lóska János. Hanem azért, mint azt a Kincsem Nemzeti Lovasprogramban is kifejtik, mert Magyarország Európa legszabadabban belovagolható országa lesz. Persze ebben sem leszünk egyedül. Spanyolország, Portugália és Írország az első számú versenytársaink. Hogy ezekkel az országokkal érdemben fel tudjuk venni a versenyt, szükséges volt a szabad terephasználatot biztosító erdőtörvény módosítása, amely 17 évnyi vajúdást követően született meg. Ennek értelmében immár nem csupán a kijelölt útvonalon poroszkálhat a lovas Magyarország területén. Ez főképp azért nagy előrelépés, mert kijelölt útvonal eddig sem nagyon volt. Más kérdés, hogy eddig is békén hagyták a lovasokat. A terv az, hogy a mintegy 400 kilométernyi lovas-gerinchálózatra kétnapnyi lovaglással bárhonnan rá lehet majd csatlakozni. Az útvonal teljes megvalósítása 2014 júliusára várható.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.