hirdetés
hirdetés

Airbnb-szabályozás: az önkormányzatoknál pattog a labda

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége részletes elemzést, állásfoglalást adott ki a döntéshozók számára a rövid távú lakáskiadás szabályozását illetően - tájékoztatta lapunkat a Szövetség.

hirdetés

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2015 óta foglalkozik a rövidtávú lakáskiadás megjelenésével, készít évente elemzést annak turizmusra, desztinációra gyakorolt hatásairól, egyeztet a döntéshozókkal a hazai és nemzetközi szabályozási környezetről, egyenlő versenyfeltételek kialakításának lehetőségeiről.

 

A 239/2009. Korm. rendelet 2020. évi módosítása önkormányzati szinten lehetővé tette a kiadható napok számának korlátozását, de nem ez az egyetlen megoldás az egyensúlyhelyzet megteremtésére mind a lakóközösségekkel, mind a piac többi szereplőjével. Az MSZÉSZ a rendeletmódosítás után munkacsoportot hozott létre a több éves elemzések összefoglalására, a legfrissebb nemzetközi jó példák felkutatására. A munkacsoport vezetője, Kollin Gergely (korábbi vezető: Nagy-Szász István) hangsúlyozta, hogy a nagyközönség által csak „airbnb”-ként ismert szálláshelytípusra szükség van Budapesten, főleg a nyári, hátizsákos turistákkal teli időszakban. Viszont az országimage, az egyenlő versenyféltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos az önkormányzatok felelősségteljes döntése, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása.

A döntéshozóknak is eljuttatott összefoglaló anyag megtalálható a Szövetség weboldalán.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai