Mindenképp lesz szálloda Tatán, csak kisebb, mint tervezték

5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a hotel, és ígérik: egyetlen fát sem vágnak ki, megegyeznek a civilekkel, mélygarázs viszont lesz.

A korábban bemutatottnál kisebb szállodát tervez építeni a tatai Öreg-tó partjára az Avalon Center Kft. – mondta a hvg.hu-nak a cég ügyvezetője, Tóth Róbert. Eredetileg egy 120 szobás luxushotelről volt szó, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a tó partjától, 24 milliárd forintból. Az Avalon Center Kft. egy májusi sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy az Öreg-tó az építkezés után is körbesétálható lesz, a szálloda 19 méternél nem lesz magasabb, mélygarázsban lehet majd parkolni, és az épület nem takarja ki a népszerű Eötvös Gimnáziumot. A civilek legutóbb bő egy hete tiltakoztak a beruházás ellen. A hvg.hu-nak akkor azt mondták, fontos nekik, hogy az Öreg-tó partjának ezt a részét eredeti környezetében őrizzék meg, oda se szálloda, se wellness- és konferenciaközpont ne épüljön. 

A több mint tízezer tagot számláló Facebook-csoport, a Stop Avalon! Tata civiljei Bándi Gyulától, az ombudsman zöldügyekkel foglalkozó helyettesétől kértek segítséget. Azt a választ kapták, hogy jelenleg nincs mód arra, hogy az ügyben vizsgálat induljon. Az Öreg-tó 1977-ben lett természetvédelmi terület, 1989-ben pedig a Ramsari Egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé vált. A város 2010-ben a Biodiverzitás Fővárosa lett, 2018-ban pedig a világ 18 városának egyikeként Ramsari Város. A Ramsari egy nemzetközi egyezmény, amely a vizes élőhelyek védelmére jött létre. Szigorú kötelezettséggel azonban, ahogyan a többi cím, úgy ez sem jár, azaz nem elég az építkezés megakadályozásához. A városban, ezekben a napokban lakossági fórumokat tartanak a tervezett beruházásról. Ezeket Tata kormánypárti polgármestere, Michl József kezdeményezte. A polgármester korábban a hvg.hu-nak azt mondta, Tatának nagy szüksége van egy ötcsillagos szállodára, ami ha megépül, „óriási előrelépés lesz Tata turisztikai vonzerejében”. Szerinte izgalmas, hogy egy nem kiemelt turisztikai térségben lévő várost nézett ki a beruházó magának. „Jónak tartom ezt a helyszínt is” – mondta, ugyanakkor hozzátette: „a bemutatott ötletkép az én tetszésemet még nem nyerte el. Azt kell megtalálniuk, hogyan lehet egy ilyen feladatot ellátó épületet úgy megfogalmazni, hogy az abszolút illeszkedjen az épített és a természeti környezetbe. A telekre úgy kell építkezni és a közlekedést is úgy kell megszervezni, hogy ne érje kár a vadludakat és a természeti környezetet” – hangsúlyozta. Ezért határozatban szakhatósági véleményeket és tanulmányokat kért az ügyben.

Új koncepció

Az Avalon Center most sajtóreggelire hívta az újságírókat, hogy világossá tegye: mindenképp megépül a szálloda Tatán. Az építtető egy újabb koncepcióval állt elő, mert mint mondta, a korábbi terv nem ment át. Az új épület 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz, és kívülről zöldborítást kap – tudtuk meg. Az új tervet heteken belül be fogják mutatni. Kiderült még, hogy az épület átlagosan 7,5 méter magas lesz, a legmagasabb pontja 18,5 méter, Az ügyvezető a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a szálloda megépítéséhez egyetlen fát sem fognak kivágni, a területet a város felől lehet majd megközelíteni. 

A szabályozási terv egyébként akár már most is lehetővé teszi, hogy a területen szállodát építsenek, csak nem akkora méretben, mint az eddig bemutatott terveken szerepel. Ezért ahhoz még a város szabályozási tervét is módosítani kellene. Tóth Róbert most azt mondta, ha az önkormányzat végül a változtatáshoz mégsem járul hozzá, a jelenlegi szabályoknak megfelelően vágnak bele a munkába, de a szállodáról nem tesznek le. Úgy fogalmazott, fejükbe vették, hogy a szállodaláncot bővítik, erre a célra mindig a legjobb helyet fogják választani, tudván, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni. Megtudtuk, hogy nemcsak Tatán, hanem Bükkszentkereszten, Magyarország legmagasabban fekvő lakott területén, szintén erdei környezetben is szálloda lesz, és „ott örülnek is neki”. Az Avalon Center egy félig kész épületet vett meg a faluban, azt újítják fel, illetve kisházakat húznak majd fel az erdőben.

Forrás: hvg.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.