hirdetés
hirdetés

Maga síelne itthon?

A töprengésben segíthet az idén májusban alakult Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter valamint a Magyar Turizmus Zrt. hazai sízést támogató, népszerűsítő Síelj Itthon névre hallgató kampánya, melyet kedden, Budapesten mutattak be.

hirdetés

11 millió vendégéjt háltunk el belföldön tavaly, csupán 15%-át télen. Azt is főleg karácsony környékén. Törték a fejüket a turisztikai szakik, hogy lehetne növelni a számot. Ott van például az a közel 500 ezer síelő honfitársunk, aki nem biztos, hogy kielégítő módon él a hazai síelés adta lehetőségekkel. Vagy ott vannak azok, akik még nem tudnak síelni. Így már egész nagy a merítés lehetősége, de a meggyőzés során bizonyára akadnak kihívások, ha stimmel az - mint azt Fehér Gyula, a klaszter ötletgazdája, síbolt tulajdonos állítja -, hogy mindössze a hazai síelők mintegy 10-15 százaléka síel itthon. Az alacsony aránynak azonban nem az ismertség hiánya az oka, hanem egyfelől a földrajzi sajátosságok miatti szerényebb kapacitás, illetve az emiatt - főleg - hétvégén előforduló tömegjelenetek - ismerte el több, a hétfői kampánybemutatón megjelent pályaüzemeltető is. A tumultust meg lehet úszni egy-egy hétköznap. Aki ráér, több sípályán is kaphat ilyenkor kedvezményeket.

A másik, nem kevésbé nyomós ok a hóbiztosság, azaz bizonytalanság, amin bizonyos szintig segít a hóágyúzás, illetve egyes síterepek - Eplény, Mátraszentistván - hűvösebb mikroklímája. És bár Fehér szerint állítólagos a globális felmelegedés, azért akadnak, akik aggódnak. Szerintük a mi szélességi körünkön aligha érdemes 1500 méter alatt síközpontban gondolkodni. De inkább hulljon a pelyhes fehér!

Ugyanakkor vitathatatlan előny a hazai terepek közelsége, ami különösen a síelni tanulás esetében segítség. Erre pedig valóban nem mindegy, hogy mennyit költünk és hol, főképp ha egy hét drága szerencsétlenkedést követően úgy döntünk: ennyi pont elég volt. „Fontos, hogy itthon tanuljunk meg síelni, használjuk ki a hazai sípályák adta lehetőségeket” - javasolta Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója. „Nem szögesdrótot kívánunk állítani, hogy csak itthon síeljünk, de itthon is” - magyarázta Fehér Gyula.

Szerinte a hazai terepek hatékonyan kiszolgálhatják az általa ismertetett trendet, mely szerint manapság a síelők is gyakoribb, de rövidebb időszakokra kelnek útra. A kérdés, hogy a magyar síterepek meríthetnek-e a Fehér által hivatkozott 107 millió síző generálta forgalomból akár értelmetlennek is tűnhet. De meglepetésünkre Erbeszkorn Tamás, a mátraszentistváni Sípark sajtósa elmondta, hogy hozzájuk sokan érkeznek Szlovákiából, Lengyelországból vagy akár budapesti nagykövetségek dolgozói.

Magyarországon összesen 40 sípálya és 68 sílift található. Utóbbiból 22 darab műanyag tanulópályát szolgál ki. A maradék 46 szolgálja ki a havas pályákat. Továbbra is van 18 olyan pálya, ahol a rendszerváltásig üzemelt lift. Ezek fejlesztése 3-5 éven belül megkezdődhet - tudtuk meg a klasztertől, melynek jelenleg 18 tagja van, köztük a „nagyok”, Mátraszentistván, Eplény, Kékestető. A klaszter feladata az együttműködés megszervezése, népeszűsítés, pályázatokhoz való hozzáférés segítése.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk