Növelte az utasszámot és árbevételét az Alitalia

Az Alitalia igazgatótanácsa - Compagnia Aerea Italiana S.p.A. - Rómában jóváhagyta a csoport 2011-es éves jelentését, amelyet Rocco Sabelli vezérigazgató prezentált.

A 2011. december 31-én zárult üzleti évben az Alitalia Csoport 3,478 milliárd € (+7.9%) árbevételt ért el, 25 millió (+5.5%) utast szállítva. A járatok töltése 0.8 ponttal nőtt elérve a 72.8%*-ot - közölte lapunkkal a légitársaság.

Az üzemi árbevétel (EBIT) -6 millió euró volt, ami 100 millió eurós javulást jelent a 2010-es évhez képest, összhangban az üzemeltetési fedezeti pont elérésének célkitűzésével. A nettó eredmény, a beszerzések és extra költségek után, -69 millió €, ami 99 millió euróval van a 2010-es fölött.

A személyszállítási árbevétel a nemzetközi járatokon 7.2%-al nőtt, így összességében 62%-át tette ki az összes személyszállítási árbevételnek.

A növekedést – utasszámban, árbevételben, EBIT-ben és nettó árbevételben – egy olyan időszakban érte el a légitársaság, amikor:

- az olajárak jelentősen emelkedtek (hordónkénti 83 dollárról 110 dollárra), ami az Alitalianak 266 millió euróval magasabb költséget jelentett;

- az Alitalia két fontos piacát is érintő események – Japánban és Észak-Afrikában – a kereslet drámai visszaesését eredményezték a régiókban;

- a gazdasági krízis hatására a negyedik negyedévben jelentősen csökkent a kereslet az üzleti szegmens részéről high yield termékek iránt.

Célzott intézkedések

Ezeket a hatásokat célzott intézkedésekkel hatásosan tudták enyhíteni:

- a kapacitáskínálat hatékony kezelése – rugalmas menetrend kialakítás, útvonaltervezés és flotta kihasználás, a hosszútávú charter üzemeltetés fejlesztése a téli hónapokban – a kereslet trendjénél magasabb töltöttség növekedést eredményezett.

Az AEA (European Airlines Associations) 10 legnagyobb fuvarozója közül az Alitalia érte el a legnagyobb mértékű töltöttség növekedést 2011-ben;

 Az újonnan bevezetett folyamatok és szabályozások célja a költések és a költségek csökkentésének optimalizálása;

 Kiegészítő bevételek fejlesztése, co-marketing kezdeményezések és egyéb megállapodás az iparági partnereinkkel.

A december 31-i állapot szerint a gazdasági pozíciót a 854 millió eurót kitevő adósságállomány határozta meg, melynek legnagyobb részét (675 millió €, ami 2010-ben 774 millió euro volt) a Cég tulajdonát képező géppark tette ki.

A 2010. december 31-i állapot szerinti az Alitalia LAI (korábbi Alitalia) gondnoksági folyamatból adódó 115 millió euróval együtt, 2011-ben a nettó adósság 54 millió euróval nőtt, leginkább a működőtőke változásával.

A likviditási összeg 2011. december 31-én 326 millió € volt (2010-ben 412 millió €). Az év során az Alitalia flottájába 13 új tag érkezett (mellyel párhuzamban 12 korábbi gép kivonásra került), melyből 3 szélestörzsű gép.

Megújuló géppark

December 31-én az üzemelő géppark 152 gépből állt (európai viszonylatban a legfiatalabbak egyike, átlagosan 8,3 éves élettartammal). A 2009 és 2011 közötti időszakban összesen 34 gép állt szolgálatba, csaknem havonta egy, és 26 gép került kivonásra. 2012-ben a flottamegújítás fő eleme a hosszú-, rövid-, és középtávú gépek gyosabb kiszállítása lesz, melynek során legalább 20 új gép áll majd szolgálatba, melyből 5 Airbus A330 lesz a hosszútávú útvonalakon.

Az év végégig továbbá a meglévő 10 Boeing B777 belső tere a tervek szerint teljesen megújul (a hosszútávú járatok 3 fedélzeti osztályú kiszolgálási modelljéhez igazodva), ill. további 16 gép kerül kivonásra.

A “Smart Carrier” Air One (ami 2010 áprilisától üzemel) 25%-al több utast szállított 2011-ben (az ápr-dec. időszakot összehasonlítva), 1,4 milliós utast szállítva Milánó Malpensa-ról illetve az újonnan nyitott Pisa-i bázisról.

A Cargo Belly-vel az Alitalia több mint 58800 tonna árut szállított, ami 15%-os növekedést jelent mind volumenben mind árbevételben, köszönhetően részben a hosszútávú szállítások növekedésének.

Kiemelkedő pontosság, nemzetközi elismerések

2011-ben jelentős fejlődést ért el a légitársaság a szolgáltatás minőségében, ami a már 2010-ben is tapasztalt trendet követte. A járatok érkezésének pontossága elérte 85,5%-ot, ami 5,5 pontos növekedés 2010-hez képest és 3,6 ponttal van az AEA légitársaságok átlaga fölött.

Az év során az Alitalia számos jelentős nemzetközi kitüntetést kapott, mint pl. a legjobb fedélzeti konyha díja (a Global Traveller 36000 törzsutas közötti felmérése alapján), a legjobb öt légitársaság között volt a járatok pontossága tekintetében, beleértve a leányvállalatok és code-share partnerek által üzemeltetett járatokat is (Flightstats On-time Performance Service Awards 2011).

A légifuvarozási szektor kilátásai 2012-re is kihívással teliek. Az Airline Business Confidence Index szerint, amit az IATA 2012 januárjában készített, az iparág nagy valószínűséggel a profit további esésének néz elébe 2012-ben, leginkább a volumen lassuló növekedése miatt, továbbá a high yield iráni kereslet csökkenése és a növekvő üzemanyagárak miatt. Az Eurozóna különösen ki van téve ezeknek a hatásoknak, mely a zónán belüli GDP várható csökkenésének következménye.

Idei újdonságok

Az Alitalia Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta:

 a Milánó - London szolgáltatás új arculatát (több járat London City Airport-ra, megcélozva az üzleti utazókat, valamint új járat beindítását Milánó Malpensa és London Gatwick között, melyet az Air One üzemeltet);

 a hűségprogramok további fejlesztése;

 több éves együttműködési megállapodások vezető repülőgép- és hajtómű karbantartó szolgáltatókkal;

 új járat nyitása Róma és Bengázi (Líbia) között, a 2011 novemberében első európai légitársaságként újranyitott Tripoli járat pozitív eredményeit követően.

Új vezérigazgató

Az Igazgatótanács tudomásul vette Rocco Sabelli lemondását a vezérigazgatói posztról. Sabelli az Igazgatótanács Elnökeként továbbra is részt vesz a munkában, teljes jogkörrel, a Tanácsbeli hivatali idejének lejártáig, ami a Cég pénzügyi elszámolásának részvényesek általi engedélyezésével egyidejűleg következik be 2011. december 31-én.

Ezzel egyidejűleg az Igazgatótanács kinevezte vezérigazgatónak Andrea Ragnettit, 2012. március 5-i hatállyal. Andrea Ragnetti jelentős olasz és nemzetközi tapasztalatot szerzett az üzleti életben vezetőként, illetve marketing területen, különösen a gyorsan mozgó fogyasztói cikkek, szolgáltatások, a telekommunikáció és fogyasztói technológiák területén.

Az Alitaliahoz a Philips Consumer Lifestyle elnöki pozíciójából érkezik, ahol évi 8,8 billió eurós bevételt és közel 17000 alkalmazottat irányított 2010-ben.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?