hirdetés
hirdetés

30 éves Krisna-völgy

A járgányház átadásával és kiállítással is ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Somogyvámos határában található Krisna-völgy idén - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

hirdetés

Azt írták, Magyarország legnagyobb ökofalvában május 20-án kezdődnek a jubileumi ünnepségek: megnyílik a járgányház nevet viselő szárazmalom, amely olyan, a mindennapi élethez szükséges alapanyagokat képes előállítani, mint a liszt, az olaj vagy a faapríték, és mivel ökörerővel működik, "valódi függetlenséget jelent a kőolajalapú gazdaság korában." A látogatók idén már ezt az új épületet és a Krisna-völgy 30 éves történetéről szóló tárlatot is megtekinthetik - tették hozzá. Jelezték: a jubileumi év minden napján minden érdeklődőt várnak a Krisna-völgyben, de különösen az olyan fesztiválokon, mint amilyen Krisna-völgyi búcsú.

Fotó: krisnavolgy.hu
Fotó: krisnavolgy.hu

Emlékeztettek rá, hogy három évtizeddel ezelőtt néhány tucat Krisna-hívő fiatal úgy döntött, "a korszellemnek megfelelő nagyvárosi lét vagy külföldi tanulmányút helyett inkább egy elnéptelenedő somogyi zsákfaluba költözik". Kárpótlási jegyekből megvásárolták a faluszéli birkalegelőt, hogy önellátó gazdálkodásba fogjanak, elhivatottságukkal, mély hitükkel, kitartásukkal néhány év alatt sikert értek el - írták.

Kiemelték: a lakók felépítették Magyarország első és máig legnagyobb hindu templomát, emellett Tehénvédelmi Központot, két iskolaépületet emeltek, továbbá befőző üzemet, művészeti stúdiót és tárolópincét alakítottak ki. A ma már 300 hektáros Krisna-völgyhöz biokertészet, méhészet, arborétum, több tanösvény, textil- és kézművesműhely, turisztikai központ és vendégházak is tartoznak - fűzték hozzá. Hangsúlyozták: az évente 25 ezer turistát és 12 ezer zarándokot fogadó völgy lakói önellátásra rendezkedtek be. Az itt élők megmutatják, hogy a környezet sajátosságait szem előtt tartó fenntartható, természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi, vonzó és kellemes - közölték.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk