hirdetés
hirdetés

885 millióból újították fel a majki kolostort

Az Oroszlány-Majkpuszta Remeteség konvent épületének műemléki rekonstrukciója és turisztikai hasznosítása uniós támogatásból, 885 millió forintból valósult meg. A fejlesztés 2015 tavaszán zárul végleg, amikor elkészül a látogatóparkoló, és a bekötő út felújítása is.

hirdetés

Dr. Puskás Imre (Miniszterelnökség, helyettes államtitkár), Sághi Attila (elnök, Forster Központ) és Molnár Tamás (ügyvezető igazgató, Közép-dunántúli Fejlesztési Ügynökség) köszöntőjükben hangsúlyozták, hogy nemcsak épületet, hanem szellemiséget építettek újjá a most átadott konventben. Igazi turistavonzó látványosságot, szakrális és kultúrtörténeti varázskastélyt hoztak létre. Kiállításai bemutatják a remeteség XVIII. századi históriáját, a szerzetesek, munkával és imádkozással töltött életének puritán színtereit. Ezekkel szemben gondosan és igényesen díszítették a már régi pompájában látható csodás ünneplő ebédlőjüket, a refektóriumot. Megemlékeznek II. Rákóczi Ferenc és a francia, Grosbois-i kamalduliak kapcsolatáról. Láthattuk a gróf Esterházyak vadászkastélynak egykori nagyvonalúságot idéző berendezett termeit, a belső díszudvar eleganciáját, és megfürödhettünk a kis ajándékbolt levendula illatában.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán


MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán


Hazánkban szokott módon, viharos és pusztító történetre tekint vissza ez az Európa-szerte különlegességnek számító barokk műemlék együttes. 1733-ban alapította Gróf Esterházy József, tervezője Anton Pilgram kiemelkedő osztrák építész volt. A némasági fogadalmat tett szerzetesek otthona a hallgatás szimbóluma volt, tiltakozásként a levert Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békével szemben. A 17 címerrel ékesített remetelak a Rákóczihoz hű nemesek adományaiból épült. A középen álló villámsújtotta templomromon túl áll a 2300 négyzetméter területű most felújított konvent épület, melyet alig 50 évig használhattak eredeti céljára, hiszen 1782-ben II. József rendeletére a remeteséget feloszlatták. A konvent, (vendégház vagy Foresteria) a későbbi századokban hol posztógyár, hol vadászkastély céljaira szolgált, a II. világháború idején részben leégett, később kórházként, kollégiumként, majd munkásszállóként működött. Jelenlegi tulajdonosa 2012 óta a Forster Központ.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán


A most átadott majki rekonstrukció csak egy állomás: a Nemzeti Kastély Programban 35 kastélyt újítanak fel. A 40 milliárdra tervezett költség jelzi, hogy a műemlékekre, a Budai Várra is, mint a magyar nép identitásának alapjára tekintenek. Cél, hogy a megmentett műemlékek hasznosuljanak, és önfenntartóvá váljanak. Az Oroszlány-Majkpuszta Remeteség jelentős lépéseket tett ennek érdekében, az Adventi hétvégeken jótékonysági rendezvényeket tartanak. A remeteházak bérléséről, a látogathatóságról és egyéb rendezvényekről a www.majk.hu honlap tájékoztat. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk