A gyógy- és egészségturisztikai szakma krémje tanácskozott Hévízen

A napokban Hévízen rendezte 125 éves jubileumi nagygyűlését a Magyar Balneológiai Egyesület. A fórum keretében tartották az Európai Unió támogatásával megvalósított Off to spas nemzetközi termálturisztikai projekt zárókonferenciáját és szakmai workshopját. Emellett a rendezvényen több, a gyógy-, illetve egészségturizmushoz kötődő európai és világszervezet adott tájékoztatást munkájáról.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A város számára rendkívül fontos, hogy a balneologiában dolgozó szakemberek tudásukat, tapasztalataikat publikálhassák, megmutathassák a világnak – magyarázta Papp Gábor polgármester, hogy miért is fontosak az ilyen fórumok a városnak.

A polgármester szerint Hévíz számára a jelenlegi legfontosabb feladat annak megtalálása, hogyan juttathatják ide a vendégeket a világ bármely tájáról. Hévíz esetében ennek egyik része a szükséges közlekedési kapcsolatok kiépítése a Hévíz-Balaton Airportra alapozva. A másik ilyen meghatározó feladat, hogy magukat a potenciális vendégeket hogyan lehet rávenni az utazásra, ehhez milyen feltételeket kell biztosítani nekik. A polgármester szerint ennél a feladatnál mindenképpen számolni kel azzal, hogy az egészség- és gyógyturizmust az elkövetkező időszakban a biztosítótársaságok fogják meghatározni. Ahhoz, hogy velük tárgyalni lehessen, szükség van a balneológiai kutatások folytatására, eredményük publikálására.

Az Off to spas projektet az egyik résztvevő szervezet képviselőjeként Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be. A projekt tavaly augusztusban indult a Pannon Egyetem (Veszprém), a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., a Zala Megyei Önkormányzat, az AGE Platform (Belgium), a Consilul Judetean Covasna (Románia), az Asociatia pentru Desvoltarea Turimuslui in Judetul Covasna (Románia) és a Travel Specialist Group Sweden AB (Svédország) részvételével.

Több más mellett idősekre vonatkozó felméréseket, összehasonlító elemzéseket végeztek, az idősek piacát és a balneológiai kérdéseket vizsgáló tanulmányokat készítettek. Balneológiai turisztikai termékhálózatot hoztak létre Hévíz és Kovászna példáján keresztül, ami hely- és piacspecifikus gyógyászati és egészségtámogatási programokat kínál az idősebb korosztály részére. A projekthez kapcsolódó vitafórumokat, műhelyfoglalkozásokat szerveztek a hálózatépítési és partnerségi kapcsolatok, valamint a jó gyakorlatok kicserélése érdekében.

Mint Horváth Orsolya elmondta, a munkával nem állnak le a projekt hivatalos lezárulásakor, az együttműködést új partnerekkel kiszélesítve folytatják. Abban bíznak, hogy új piacokra is be tudnak törni az idősek számára kifejlesztett termékcsomagokkal.

A Magyar Balneológiai Egyesület elmúlt 125 évéről, a jelenlegi tevékenységéről és céljairól prof. Dr. Géher Pál, az egyesület elnöke beszélt. Az addig egy szélesebb egészségügyi szervezetben dolgozó szakemberek 1889-ben alakították meg önálló egyesületüket Tauffer Vilmos szülész-nőgyógyász javaslatára. A következő évben megtartott első balneológiai kongresszuson 149 orvos és 19 "fürdőképviselő" vett részt. Az első időkben a legfontosabb tevékenységük a magyar fürdők évkönyvének rendszeres kiadása. Közben a fürdők önálló szervezetet alakítottak, a mai egyesület közvetlen elődje, a Magyar Balneoklimatológiai egyesület éppen 50 évvel ezelőtt alakult meg 70 fővel, 13 közülük ma is tagja a szervezetnek.

Jelenleg 274 fős, többségében orvosokból álló tagsággal működnek. A céljuk a mai kor követelményeinek megfelelő balneológiai eljárások megalapozása, és egyben az orvosok és a betegek tájékoztatása az új eredményekről. Ennek jegyében működik rendszeresen megjelenő folyóiratuk, készülnek önálló kiadványaik. A jubileumra kiadott kötetek közül az egyik az egyesület történetét dolgozza fel, egy másikban pedig az elődök példájára is építve elkészítették a gyógyfürdők kataszterét, ami alapján az orvosok jobban tudnak majd dönteni arról, hová küldjék a betegeket.

A sajtótájékoztatón is köszöntötte a jubiláló Magyar Balneológiai Egyesületet Umberto Solimene, a 80 éve Magyarországon alapított FEMTEC, a hidro- és klímaterápiai világszövetség olasz elnöke. A FEMTEC kezdeményezésére alakult meg tavaly az EAPTC, a Termálfürdők Látogatóinak Európai Szövetsége. A szervezet céljairól prof. Alceste Santuari főtitkár adott tájékoztatást.

Tevékenységüket az Európai Unió határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról, illetve a betegek jogairól szóló irányelveire alapozzák. Céljuk több más mellett az információnyújtás az általános és az egy-egy országban alkalmazott helyi szabályokról, hogy a más országokból érkező betegek igénybe tudják venni a szolgáltatásokat, illetve az azokhoz járó támogatásokat. Kiemelten foglalkoznak Olaszországgal, Ausztriával, Németországgal és Magyarországgal, ahol a gyógyfürdői kezelések az orvosi kezelések hatálya alá tartoznak.

A tájékoztatás és a fogyasztói érdekvédelem mellett a szervezet fel akar lépni azoknak a bürokratikus és jogi akadályoknak az eltávolítása érdekében, amelyek továbbra is akadályozzák az uniós polgárok számára az egészségügyi szolgáltatások megfelelő igénybevételét.


Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.