hirdetés
hirdetés

A gyógy- és egészségturisztikai szakma krémje tanácskozott Hévízen

A napokban Hévízen rendezte 125 éves jubileumi nagygyűlését a Magyar Balneológiai Egyesület. A fórum keretében tartották az Európai Unió támogatásával megvalósított Off to spas nemzetközi termálturisztikai projekt zárókonferenciáját és szakmai workshopját. Emellett a rendezvényen több, a gyógy-, illetve egészségturizmushoz kötődő európai és világszervezet adott tájékoztatást munkájáról.

hirdetés

A város számára rendkívül fontos, hogy a balneologiában dolgozó szakemberek tudásukat, tapasztalataikat publikálhassák, megmutathassák a világnak – magyarázta Papp Gábor polgármester, hogy miért is fontosak az ilyen fórumok a városnak.

A polgármester szerint Hévíz számára a jelenlegi legfontosabb feladat annak megtalálása, hogyan juttathatják ide a vendégeket a világ bármely tájáról. Hévíz esetében ennek egyik része a szükséges közlekedési kapcsolatok kiépítése a Hévíz-Balaton Airportra alapozva. A másik ilyen meghatározó feladat, hogy magukat a potenciális vendégeket hogyan lehet rávenni az utazásra, ehhez milyen feltételeket kell biztosítani nekik. A polgármester szerint ennél a feladatnál mindenképpen számolni kel azzal, hogy az egészség- és gyógyturizmust az elkövetkező időszakban a biztosítótársaságok fogják meghatározni. Ahhoz, hogy velük tárgyalni lehessen, szükség van a balneológiai kutatások folytatására, eredményük publikálására.

A sajtótájékoztató résztvevői: Alceste Santuari, Umberto Solimene, Géher Pál, Kovács Csaba alelnök, moderátor, Papp Gábor és Horváth Orsolya (Fotó: Győrffy Árpád)
A sajtótájékoztató résztvevői: Alceste Santuari, Umberto Solimene, Géher Pál, Kovács Csaba alelnök, moderátor, Papp Gábor és Horváth Orsolya (Fotó: Győrffy Árpád)

Az Off to spas projektet az egyik résztvevő szervezet képviselőjeként Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be. A projekt tavaly augusztusban indult a Pannon Egyetem (Veszprém), a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., a Zala Megyei Önkormányzat, az AGE Platform (Belgium), a Consilul Judetean Covasna (Románia), az Asociatia pentru Desvoltarea Turimuslui in Judetul Covasna (Románia) és a Travel Specialist Group Sweden AB (Svédország) részvételével.

Több más mellett idősekre vonatkozó felméréseket, összehasonlító elemzéseket végeztek, az idősek piacát és a balneológiai kérdéseket vizsgáló tanulmányokat készítettek. Balneológiai turisztikai termékhálózatot hoztak létre Hévíz és Kovászna példáján keresztül, ami hely- és piacspecifikus gyógyászati és egészségtámogatási programokat kínál az idősebb korosztály részére. A projekthez kapcsolódó vitafórumokat, műhelyfoglalkozásokat szerveztek a hálózatépítési és partnerségi kapcsolatok, valamint a jó gyakorlatok kicserélése érdekében.

Mint Horváth Orsolya elmondta, a munkával nem állnak le a projekt hivatalos lezárulásakor, az együttműködést új partnerekkel kiszélesítve folytatják. Abban bíznak, hogy új piacokra is be tudnak törni az idősek számára kifejlesztett termékcsomagokkal.

A Magyar Balneológiai Egyesület elmúlt 125 évéről, a jelenlegi tevékenységéről és céljairól prof. Dr. Géher Pál, az egyesület elnöke beszélt. Az addig egy szélesebb egészségügyi szervezetben dolgozó szakemberek 1889-ben alakították meg önálló egyesületüket Tauffer Vilmos szülész-nőgyógyász javaslatára. A következő évben megtartott első balneológiai kongresszuson 149 orvos és 19 "fürdőképviselő" vett részt. Az első időkben a legfontosabb tevékenységük a magyar fürdők évkönyvének rendszeres kiadása. Közben a fürdők önálló szervezetet alakítottak, a mai egyesület közvetlen elődje, a Magyar Balneoklimatológiai egyesület éppen 50 évvel ezelőtt alakult meg 70 fővel, 13 közülük ma is tagja a szervezetnek.

Géher Pál tolmácsolással segítette Alceste Santuari és Umberto Solimene tájékoztatóját (Fotó: Győrffy Árpád)
Géher Pál tolmácsolással segítette Alceste Santuari és Umberto Solimene tájékoztatóját (Fotó: Győrffy Árpád)

Jelenleg 274 fős, többségében orvosokból álló tagsággal működnek. A céljuk a mai kor követelményeinek megfelelő balneológiai eljárások megalapozása, és egyben az orvosok és a betegek tájékoztatása az új eredményekről. Ennek jegyében működik rendszeresen megjelenő folyóiratuk, készülnek önálló kiadványaik. A jubileumra kiadott kötetek közül az egyik az egyesület történetét dolgozza fel, egy másikban pedig az elődök példájára is építve elkészítették a gyógyfürdők kataszterét, ami alapján az orvosok jobban tudnak majd dönteni arról, hová küldjék a betegeket.

A sajtótájékoztatón is köszöntötte a jubiláló Magyar Balneológiai Egyesületet Umberto Solimene, a 80 éve Magyarországon alapított FEMTEC, a hidro- és klímaterápiai világszövetség olasz elnöke. A FEMTEC kezdeményezésére alakult meg tavaly az EAPTC, a Termálfürdők Látogatóinak Európai Szövetsége. A szervezet céljairól prof. Alceste Santuari főtitkár adott tájékoztatást.

Tevékenységüket az Európai Unió határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról, illetve a betegek jogairól szóló irányelveire alapozzák. Céljuk több más mellett az információnyújtás az általános és az egy-egy országban alkalmazott helyi szabályokról, hogy a más országokból érkező betegek igénybe tudják venni a szolgáltatásokat, illetve az azokhoz járó támogatásokat. Kiemelten foglalkoznak Olaszországgal, Ausztriával, Németországgal és Magyarországgal, ahol a gyógyfürdői kezelések az orvosi kezelések hatálya alá tartoznak.

A tájékoztatás és a fogyasztói érdekvédelem mellett a szervezet fel akar lépni azoknak a bürokratikus és jogi akadályoknak az eltávolítása érdekében, amelyek továbbra is akadályozzák az uniós polgárok számára az egészségügyi szolgáltatások megfelelő igénybevételét.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk