A magyarok munkahelyét mentik meg a külföldi munkavállalók?

Évről évre válságosabb a magyar munkaerő toborzása, amin nem könnyít, hogy szinte megszűnt az országon belüli munkaerő-vándorlás. Ember feletti kihívást jelent a demográfiai deficit, így elkerülhetetlenné vált a munkaerőpiaci átrendeződés. A külföldiek foglalkoztatásánál a jó munkabírás, a kitartás és a szorgalom mellett kultúránk alapos ismerete az általános tapasztalat - derül ki a minősített foglalkoztatók többségét átfogó MMOSZ felmérése alapján.

„Ugyan a bérek magasabbak a nyugati országrészekben, azonban a megélhetés költségei még a bérekénél is nagyobb különbséget mutatnak, így nem éri meg kicsit nagyobb bérért sokkal drágább helyre költözni, ezért az országon belül szinte megszűnt a munkaerő vándorlása” – állítja Berta Gábor irodavezető, Man at Work.  Úgy tapasztalja, a demográfiai deficit ennél is nagyobb problémát jelent. „Tavalyi évtől - nők esetében már 2019-től - lépnek nyugdíjba a 1947-1954 között született demográfiai bummosok. Látni kell, hogy I. világháborús szinten van évek óta a születések száma Magyarországon, azaz a munkaerőpiac évről évre egyre deficitesebb: 150 ezer fő kilépőre 100 ezer fő belépő se jut egyik évről a másikra. A következő ilyen katasztrofális helyzet 18 év múlva várható, ahol a 1974-1977-es születésűek esnek ki a munkaerőpiacról.” A fentiekből kiindulva, ha nem is nő a munkaerőpiac felvevőképessége a következő években, hanem csak stagnál, akkor is évről évre 50 ezer főt kell pótolni valahonnan és ez a valahonnan jelentette első lépésben a közeli, szomszédos országokat, remélve, hogy magyarajkú, vagy kultúrában közeli munkavállalókat tudunk beállítani, majd elérkeztünk a második lépcsőhöz, amikor távolabbra kell nyúlnunk ahhoz, hogy megtartsuk az ország versenyképességét.


Csizmadia Gábor MMOSZ elnök is megerősíti, a magyar gazdaság soha nem látott munkaerőhiánnyal küzd. Partnereik elsőkörben belföldön keresnek munkaerőt, ahova tudnak, magyarokat vesznek fel, de ez nem mindig lehetséges. A hazánkban működő cégek azért nyitottak a külföldi munkavállalók alkalmazására, mert a magyarok a hiányszakmákban vagy elfogytak, vagy nem jelentkeznek az adott állásra. „A sok betöltetlen munkahely hosszú távon ellentétes az ország érdekével, hiszen, ha a nemzetgazdaság teljesítménye szempontjából fontos termelő cégek nem tudják teljesíteni a vállalásaikat a munkaerő hiánya miatt, akár tovább is költöztethetik telephelyeiket olyan országba, ahol nagyobb számban állnak rendelkezésre a dolgozók. A hozzánk érkező külföldiek segítenek fenntartani a stabilitást és a munkahelyek megmaradását, a meglévő munkavállalók munkahelyét megőrizve.”



A külföldi munkavállalók nagyon erős szűrőn mennek át, a kiutazási feltételek, amivel a helyi hatóság megengedi, hogy külföldre menjen valaki dolgozni, rendkívül szigorúak, rengeteg szakmai és emberi szempontnak kell megfelelni. Azt is fontos kiemelni, hogy nem a nemzetiségi hovatartozás szabja meg, ki milyen bért kap, hanem a Munka Törvénykönyvének megfelelően meghatározott ekvivalencia szabályai szerint és az adott kölcsönvevőnél/munkáltatónál éppen érvényben lévő bértábla alapján, a munkakörhöz kötötten kapják a bérüket a munkavállalók. A harmadik országból érkezők elsődleges hozzáadott értéke, hogy akik őket is alkalmazzák, ott növekszik a cég teljesítménye, prosperálhat a vállalat tovább, mert a rendelési állományát tudja teljesíteni. Így megmarad a munkahely mindenkinek – a magyaroknak és a külföldieknek is.

Ez az oka, hogy a harmadik országoké a pálya
A COVID első hulláma alatt sok munkavállalót küldtek el a termelő szektor egyik-másik szegmenséből. 2020 őszén aztán főleg a raktári készletre való termelés okán volt egy nagy felszívó ereje a piacnak. Ez az átrendeződés nem tartott csak pár hónapig, amikor is elkezdődött az alapanyagválság. Gyakorlatilag 2021. év elejétől égető gondot jelent a magyar munkaerő toborzása. „Leggyakoribb tünetek, hogy nem jelennek meg a jelöltek, megbízhatatlanok a pályázók, nem elérhetőek telefonon. Megváltoztak az elvárások, mint például a többműszakos munkarend és nehéz fizikai munka elutasítása, céges busz hiánya miatti azonnali visszalépések. A toborzott kollégák egyharmada volt képes megcsinálni a felvételi teszteket, amik elsősorban olyan alapképességeket mérnek, mint szövegértés, alap matematikai műveletek, monotóniatűrés, színvakság kiszűrése” – fogalmaz Kovács Orsolya, a Humánia HRS Group HR igazgatója. A kereslet és kínálat nagyon eltávolodott egymástól. Kevés olyan cég van, aki időt, energiát és pénzt akart volna fektetni a felzárkóztatásba. Az elmúlt két évben egyre több HR konferencián hangzik el, hogy harmadik országbeli munkavállalók mellett rakják le vállalatok a voksukat, mert olyan gyorsan nem tudnak automatizálni, hogy az emberi erőforrást kiváltsák, miközben jönnek Magyarországra a projektjeik, amiket nem tudnak kiszolgálni. Partneri körükben a nagy gyártói beruházások miatt folyamatos igény mutatkozik az egyszerűbb operátori és gépkezelői munkakörökre, amelyet már, annak ellenére, hogy nyitottak a vállalatok ukrán, szerb munkavállalók fogadására is, ezekből az országokból már szinte lehetetlen kielégíteni az igényeket. „Ahhoz, hogy a munkaerő-piaci szükségletek dinamikáját le tudjuk követni, elkerülhetetlen az átrendeződés és más országok munkavállalóinak megszólítása, akik számára az itteni körülmények és kereseti lehetőségek egy biztosabb jövőképet, megélhetést biztosítanak, mint a saját országukban. A vállalatok egyre nyitottabbá válnak a távol keleti munkavállalók alkalmazására, ha ez valódi megoldást jelent számukra a jelenlegi munkaerőhiányra.”

Magas szintű angol nyelvtudás
A Jobtain HR Szolgáltató Kft. külföldi munkavállalóinak nemzetiségi összetételét tekintve évek óta nagy számban vannak jelen az ukránok, az utóbbi hónapokban előkészített folyamatoknak köszönhetően pedig a Fülöp-Szigetekről is az elsők között hoztak csoportos jelleggel hivatalos munkavállalókat hazánkba. Kiemelik, hogy a hazai gazdaság fejlődése jelenleg elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül, ennek tükrében úgy vélik, hogy a magyar társadalom közös érdeke, hogy közelebbről is megismerje és befogadja a hazánkba érkező külföldi munkavállalókat. „Mivel az ukránok alapvetően egy munkaalapú társadalomban szocializálódtak, nagyon jó a munkabírásuk, kitartóak, szorgosak. A fizikai munka náluk erény, így remekül boldogulnak a nagyobb erőnlétet igénylő területeken” – állítja Mihályi Magdolna ügyvezető igazgató. Míg az ukrán munkavállalók foglalkoztatásában már több mint ötéves gyakorlatuk van, a fülöp-szigeteki toborzást ebben az évben kezdték. Döntésükben fontos szerepet játszott, hogy a Fülöp-szigetek 110 millió lakosából jelentős számban, csaknem 10 millióan dolgoznak külföldön. „Az idegen nyelv tanulását már egészen kiskorban elkezdik, így a lakosság jelentős része szinte anyanyelvi szinten beszél angolul. Nagyon nyitottak, általában alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak. A munkában és magánéletben is rendkívül tisztelettudók, alázatosak és megbízhatóak. Emellett dolgosak és nagyon jó a munkabírásuk, így világszerte előszeretettel alkalmazzák őket a vállalatok. A filippinek római katolikusok, a vallásuk gyakorlása pedig nagyon fontos számukra. Hetente legalább egyszer templomba járnak, ami a vallásgyakorláson túl egy közösségi eseményt is jelent nekik. Szabadidejükben nagyon szeretnek sportolni (kosárlabda), énekelni, az egyik legnagyobb kedvencük pedig a karaoke. Összetartóak és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el életükben a családi értékek. Többségük azért vállal nálunk munkát, hogy innen támogassa az otthon maradt rokonságát – a magas munkanélküliségi arány és az alacsony átlagkereset miatt erre hazájukban kevesebb lehetőségük lenne.”

A pontosság és a jó munkabírás a filippínó munkaerő nagy előnye
Magyarország legnagyobb HR szolgáltatója, a Prohuman sok éves gyakorlattal rendelkezik a külföldi munkavállók behozatalában, így a szabályozás tavalyi módosítása után rövid időn belül már érkeztek is az első munkavállalók a Fülöp-szigetekről. „A munkaerő-piaci helyzet súlyosságára jellemző, hogy már az ukrajnai háború előtti időszakban is azt láttuk, hogy a környező országokban, így Ukrajnában vagy Szerbiában, kezd elfogyni a magyar munkaerőpiacra bevonható dolgozók száma, ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a távol-keleti toborzásra” – mondta Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint ez a konstrukció – bár kezdetileg nagyobb költséggel jár – hosszabb távon megtérül a hazánkban működő cégeknek, mivel szignifikánsan csökkenti a fluktuációt és az azzal járó toborzási-, HR-, és adminisztrációs költségeket. „Folyamatos kapcsolatban állunk a megbízóinkkal, hiszen fontos számunkra, hogy az ő tapasztalataik alapján fejlesszük tovább a szolgáltatásainkat. Elmondásuk alapján az indonéz vagy filippínó munkavállalók nagy erénye a pontosság és a jó munkabírás. Van olyan cég, ahol ezt az attitűdöt a régebben ott dolgozó kollégák is átvették, és nőtt a termelékenység. A nyelvi korlátok néha kihívást jelentenek, de azokban a csoportokban, ahol nem mindenki beszél angolul, mindig van egy-két vezető, akik tolmácsként, segítőként támogatják a beilleszkedést és a mindennapi munkát” – tette hozzá.

 


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?