Álláshirdetés a Jófogáson? Miért is ne?

A küszöbön lévő csúcsszezon miatt a kékgalléros álláshirdetésekben meghatározó Jófogás kielemezte az ekkortájt trendszerűen legnépszerűbb Vendéglátás, idegenforgalom álláskategóriát. A portál adatai alapján az látható, hogy idén nemcsak az átlagos bruttó bér, hanem a pályakezdőknek szóló hirdetések száma is megnőtt. A megállapításokat a Jófogás felkérésére iparági szakértőként Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kommentálta - tájékoztatta lapunkat a társaság. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Jófogáson pillanatnyilag több mint 1000 nyitott pozíciót kínáló Vendéglátás, idegenforgalom álláskategória a hirdetésmegtekintések számában 27%-kal teljesít jobban 2022 hasonló időszakához képest, vagyis a nyári csúcsszezont megelőzően a munkáltatók is jóval több jelentkezőből válogathatnak.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kiemelte: „Mi is úgy látjuk, hogy a 2021 és 2022-es szezonokhoz képest jelentősen csökkent a munkaerőhiány a szektorban. Minderre az építőipar lassulása is hatással van, hiszen az onnan kieső, jellemzően napi munkaviszonyban foglalkoztatott segédmunkásokat az alacsonyabb képzettséget igénylő, kisegítői vendéglátóipari munkakörökben láthatjuk viszont. A munkaerőkínálat erősödése mellett a szektorra még azok a nagyszabású, a hazai turizmus, sport, kultúra, és önmagában Magyarország presztízsét növelő rendezvények is remek hatást gyakorolnak, amelyek idén is egymást fogják érni a nyári időszakban.”

Szabó Zita, a Jófogás értékesítési vezetője a portál adatai kapcsán hozzátette: „Ebben a kategóriában a legtöbb álláshirdetést Budapesten és Pest vármegyén kívül Veszprém és Somogy vármegyékben adták fel, országos szinten pedig leginkább a szakács, a konyhai munkás és a pultos munkakörök futnak. Ami az elvárt tapasztalatot illeti: tavalyhoz mérten több mint másfélszeresére nőtt a pályakezdőknek kínált pozíciók száma, és idén is az 1-2 éves tapasztalatot igénylő állásokból van a legtöbb. A bruttó átlagbér eközben az adatbázisunk alapján megközelítőleg 250 ezer forintra nőtt, ami 31%-kal magasabb, mint 2022 hasonló időszakában.”

A legnépszerűbb munkakörök között a Jófogás adatai szerint a felszolgálót, az éttermi dolgozót, a takarítót, a recepcióst és az ételfutárt/kihordót találhatjuk. A legkevesebben a Jófogás adatai szerint jelenleg utazásszervezőt és kereskedelmi munkatársat keresnek. A Vendéglátás, idegenforgalom álláskategóriában a tavalyi trendeknek – és a szezonalitásnak – megfelelően júniusban további jelentős ugrások várhatók.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.