hirdetés

Árképzés, energiaköltségek, mit hoz a jövő?

Vajon a belföldi vendégek „kiárazódtak” a hazai szálláshelyekről? Mi volt az elmúlt időszak tapasztalata átlagár esetén? Mit hozott a konyhára és mit vett el a bevételekből az energiára fordított költség, és mit a munkaerőhelyzet? Mi a helyzet a foodcost-tal? Miképp lehet a tulajdonosi kör elvárásait menedzselni? És mi várható a következő esztendőtől?

hirdetés

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Family Resort & Spa igazgatója, Csordás Imre, az Accent Hotels cégvezetője, Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont igazgatója és Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója. A beszélgetés moderátora Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója volt.

Forrás: MSZÉSZ
Forrás: MSZÉSZ
 

A RevPAR-t kell mindig figyelni, hallhattuk, valamint azt, hogy a költségnövekedés miatt az átlagárat kell fókuszba helyezni. Volt, ahol idén 15 százalékos visszaesést regisztráltak a bázishoz képest, és tényként megállapításra került, hogy a hazai családok ma óvatosabban költenek, a gazdasági környezet erősen befolyásolja azt, hogy mire fordítanak és mennyit a családi költségvetésből – főként egy nyaralás, pihenés esetén. Áremelés terén, hallhattuk a kerekasztal résztvevőitől, már a fájdalomküszöbnél tartanak a hazai házak, valamint az is kiderült, hogy többen elkezdtek ennek hatására árakat csökkenteni, erre főleg vidéki házaknál látnak példát.

Az energiakérdés kapcsán elhangzott, nem mindegy, hogy ki mikor köt szerződést, milyen feltételekkel és a napelem beépítésének kérdése is egyre fontosabb tényező. Elhangzott az élelmiszeralapanyag-árak kapcsán, hogy e téren nem tárgyalások, hanem inkább bejelentések vannak a beszállítói oldaltól, pedig jó lenne, ha végre árcsökkenésről hallhatna a szállodai fél, valamint azt tanácsolták a pódiumon ülők a kollégáknak, hogy versenyeztessék meg egy-egy adott területen a beszállítókat, ne mindig ugyanazokkal működjenek együtt.

A munkaerőkölcsönzés kapcsán elhangzott, többen már az állandó munkaerő kiváltásához is igénybe veszik ezt a szolgáltatást, de azt is hallhattuk, van példa egyes házaknál idehaza kétlépcsős béremelésre is – nyilván ez is a munkaerőmegtartása érdekében történik.

A tulajdonosi elvárások kapcsán türelemre intették a jelenlévőket a pódiumon ülők, valamint elmondták azt is, örvendetes, hogy a minőségi szolgáltatás terén egyre nyitottabb több helyütt a tulajdonosi kör.

A 2024. évi elvárásokról szólva pedig óva intették a kollégákat az árcsökkentéstől, az energetikai befektetések fontosságát is kiemelték, valamint azt, hogy az edukáció, tréningek fontossága egyre jobban előtérbe kerül.

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk