Desztinációvá fejlesztik Bács-Kiskun megyét

Bács-Kiskun megye hosszú idő után újra képviselte a megye turisztikai értékeit az Utazás kiállításon mintegy 72 négyzetméternyi, önálló standon, nyolc Bács-Kiskun megyei társkiállítóval (Kecskemét, Baja, Kiskőrös, Tiszakécske, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kalocsai Érsekség, Bócsa). A megye a települések összefogásával, közös megjelenéssel, egységes arculattal vett részt a kiállításon.

A megyei standon Bács-Kiskun megye turisztikai vonzerejét kívánták a látogatókkal megismertetni. Bemutatták az ott fekvő páratlan szépségű alföldi tájat, a megye különleges természeti értékeit, gyógyhelyeit, aktív turisztikai lehetőségeit, épített és kulturális örökségeit, hagyományőrző tevékenységeit, gasztronómiáját, a helyi borokat és pálinkákat, helyi termékeit, vízparti nyaralóhelyeit és az alföldi tanyák világát. Céljuk, hogy a megye települései lehetőséget kapjanak turisztikai attrakcióik, termékeik és szolgáltatásaik, valamint helyi termékeik bemutatására mind a nagyközönség, mint a szakma képviselői számára.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alapvető célja a megye turisztikai versenyképességének és vonzerejének növelése, a térségi turisztikai értékek tudatos megjelenítése, komplex turisztikai programok kialakítása és egyedi turisztikai termékek létrehozása a turisztikai marketing adta lehetőségek kihasználásával.

Egy kft. a turizmus szolgálatában

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a megye turizmusának fejlesztése céljából hozta létre 2015 decemberében a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft.-t. A szervezet a megyei TOP-os fejlesztések lebonyolításán túl szerepet vállal a megyei turizmus szereplői közötti párbeszédben, célul tűzte ki a meglévő helyi TDM szervezetek összefogását, új helyi TDM szervezetek megszületésének segítését és a Duna-Tisza Köze Turisztikai Desztináció menedzselését.

A szervezet kiemelten fontos feladata a turisztikai termékek kifejlesztése, a megfelelő partnerek bevonásával „vezető termék” létrehozása. A vonzerőfejlesztéssel, a térségre jellemző egyedi, táji és kulturális komplex termékek kialakításával, a professzionális vendégfogadás feltételeinek megteremtésével a cél a fenntartható turizmus fejlesztése. A megyei termékmárkázás, a megyéhez köthető turisztikai vonzerők, szolgáltatások, rendezvények megjelölése, megkülönböztetése, a megyei védjegy kialakítása biztosíthatja a térség sikeres piacra jutását. A Duna-Tisza Köze Turisztikai Desztináció vezető terméke az aktív turizmus részeként a kerékpáros és családi-kerékpáros turizmus.

A jövő tervei

Az elmúlt években számos, az idegenforgalom szempontjából fontos fejlesztés valósult meg Bács-Kiskun megyében. Ahhoz, hogy a jövőben olyan projektek, turisztikai attrakciók jöhessenek létre, melyek szinergiát teremtenek a megye jelenlegi turisztikai kínálatával, adottságaival – illetve azok jobb és hatékonyabb kihasználását tegyék lehetővé –, a turizmus jövőjének koncepcionális felvázolása, tervezése elengedhetetlenné vált. A lehetőségek számbavételével készült el 2016 novemberében Bács-Kiskun Megye Turizmusfejlesztési Terve, amelyet az első Bács-Kiskun megyei „Érték, Élmény, Egészség” című turisztikai konferencián mutattak be a szakemberek és az érdeklődők számára.

A Bács-Kiskun megyei turizmusfejlesztési terv célja, hogy a 2016-2020 közötti időszakra irányt mutasson az idegenforgalmi fejlesztésekben. A 2014-2020-as EU-s programozási időszak forrásait tekintve a turisztikai fejlesztésekre fordítható források köre rendkívül korlátozott, így még nagyobb hangsúlyt kapnak a megfelelően megalapozott projektek. A dokumentum képet ad a megye jelenlegi turisztikai helyzetéről, a turizmusfejlesztési célokról és a jövőképről, melyek alapvetően befolyásolják a fejlesztési irányokat, illetve kijelölik az elérni kívánt állapotot. Ahhoz, hogy a megye a leghatékonyabb kommunikációt valósíthassa meg, az adottságok és a kínálat által megszólítható célcsoportokat is megállapították, emellett a pozicionálás eszközével az egyediség és a versenyelőny alapjainak megteremtése, valamint a megye turisztikai piacon való professzionális megjelenéséhez szükséges cselekvési tervet is meghatározták.

A turizmusfejlesztési tervben meghatározott megyei turisztikai vonzerőkre építve készült el tavaly év végén az „Érték, Élmény, Egészség – Kincsek nyomában Bács-Kiskun megyében” című megyei turisztikai imázskiadvány. A 60 oldalas színes képeskönyv célja, hogy olvasójának már a kézhezvétel pillanatában komplex élményt nyújtson a Duna-Tisza Köze Térség turisztikai vonzerőinek felvillantásával, egy hangulatot, érzést sugározva, hogy miért érdemes Bács-Kiskunt választani, ha a turista aktív, de mégis nyugodt, páratlan kulturális és természeti környezettel párosuló, értékekben, élményekben gazdag kikapcsolódásra vágyik. A kiadvány az Utazás kiállításon került először a nagyközönség elé, majd elsősorban turisztikai szolgáltatókon keresztül juttatják el a potenciális célcsoportokhoz.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.