Ezek lesznek jövőre a legfontosabb globális trendek a turizmusban

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kedden kezdődött kétnapos tisztújító közgyűlésén érdekes előadásokat is hallhattak a résztvevők. Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a WTTC manilai csúcstalálkozójáról számolt be, amelyen személyesen vett részt.

A Fülöp-szigeteki Manilában megrendezett eseményen 1200 meghívott vett részt a világ több, mint 50 országából és 30 ország kormánya is képviseltette magát az Utazási és Turisztikai Világtanács (World Travel & Tourism Council, WTTC) rangos nemzetközi tanácskozásán, amelyet online 10 ezer érdeklődő követett. Az idei rendhagyó év a rendezvény történetében, hiszen míg a járvány miatt tavaly elmaradt, idén kétszer is megrendezik. A szakember beszámolt a WTTC-csúcson ismertetett nemzetközi statisztikákról, turisztikai trendekről.

Egyre gyorsabban pattant vissza a hullámvölgyekből az ágazat
A Manilában bemutatott globális felmérés a 2022 januárjáig beérkezett adatokra épül. Eszerint a Föld teljes népessége már 7,9 milliárd ember, akik közül 4, 95 milliárd internet-használó, ami népességarányosan 62,5 százalékot jelent átlagban, az aktív közösségi média-felhasználók száma pedig 4,62 milliárd, ami jelentős növekedést mutat és tovább erősíti az elképzelést, hogy a digitalizáció irányába mutat a világ fejlődése. A WTTC adataiból kiderült, hogy 2020-ban több, mint 60 millió munkahely szűnt meg a turizmusban a járvány hatására. Jó hír viszont, hogy előzetes becslések szerint 349 millió munkahely lesz 2022 zárásával, ami meghaladja a 2019-es szintet, és ez gyorsabb, mint a szektor GDP arányos visszaépülése. "Számos globális sokk, válság tépázta már a elmúlt évtizedekben a turizmust a New York-i terrortámoadástól kezdve a 2008-as pénzügyi válságig, és úgy tűnik, eddig a leggyorsabb visszapattanást a Covid-járvány után mutatta az ágazat, amely várhatóan a jövőben egyre gyorsabban regenerálódik majd az átmeneti hullámvölgyek után" – emelte ki a vezérigazgató. 2019 óta jelentősen visszaesett a nyitvatartó, üzemelő éttermek száma világszerte, és 2022-ben még mindig sokkal alacsonyabbak globálisan a turisztikai kiadások, mint a csúcsévben.

Okos repterek és wellness elvonulások
A szakember hozzátette, hogy jövőre öt trend előretörése jellemzi majd a turizmust világszerte. Ezek közül egyik a kulturális élményekre való nyitottság. A felmérés szerint az amerikai utazók háromnegyede az all inclusive utazások helyett már egy-egy ország unikális adottságaira kíváncsi, és keresi a kevésbé ismert úti célokat. Ezenkívül a wellness elvonulások, a helyi közösségekben megélhető turisztikai élmények éve jön. A WTTC a társadalmi fenntarthatóságot szolgáló ezen programok támogatására pályázatokat is készül kiírni. A digitalizáció terén pedig jövőre folytatja menetelését a turizmusban a biometrikus felismerés és az érintésmentes szolgáltatások. Az öt meghatározó trenden túl a vendégközpontúság és az adatvezérelt kampányok is fontos fókuszt képeznek a globális turizmusban. A csúcstalálkozón szó esett a jövő reptereiről is, amelyek a külföldről érkezők számára az ország kapuját jelentik, ezért imázs-szempontból a legfontosabb turisztikai attrakciókká kell, hogy váljanak, ahol az okostechnológiák segítségével az időtöltés szórakozás.

A világ legdrágább turisztikai beruházása

A következő WTTC-csúcs Szaúd-Arábiában Rijádban lesz még az idén, ahol a világ legnagyobb turisztikai befektetését is bemutatják. Az országban épülő Neom idegenforgalmi célpontként is szolgál majd, és minden idők legnagyobb szabású turisztikai beruházásaként 1000 milliárd dollárba kerül. 2035 és 2050 között valósul meg. A fejlesztés ráadásul szintet kíván lépni a turizmus terén, és nem csupán lenyűgöző vonzerő kíván lenni, hanem egy olyan találkozási pont, ahol a világ összes kultúrája, nációja találkozni tud. A projekthez a világ legjobb szakembereit igyekeznek megnyerni, akik folyamatosan monitorozzák és a globális trendekhez igazodva aktualizálják a fenntartható módon felépülő város megvalósítását.

Ízelítő abból, hogy mi is lesz a NEOM:

Tóth Réka Anna


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.