hirdetés
hirdetés

Ezek lesznek jövőre a legfontosabb globális trendek a turizmusban

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kedden kezdődött kétnapos tisztújító közgyűlésén érdekes előadásokat is hallhattak a résztvevők. Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a WTTC manilai csúcstalálkozójáról számolt be, amelyen személyesen vett részt.

hirdetés

A Fülöp-szigeteki Manilában megrendezett eseményen 1200 meghívott vett részt a világ több, mint 50 országából és 30 ország kormánya is képviseltette magát az Utazási és Turisztikai Világtanács (World Travel & Tourism Council, WTTC) rangos nemzetközi tanácskozásán, amelyet online 10 ezer érdeklődő követett. Az idei rendhagyó év a rendezvény történetében, hiszen míg a járvány miatt tavaly elmaradt, idén kétszer is megrendezik. A szakember beszámolt a WTTC-csúcson ismertetett nemzetközi statisztikákról, turisztikai trendekről.

Egyre gyorsabban pattant vissza a hullámvölgyekből az ágazat
A Manilában bemutatott globális felmérés a 2022 januárjáig beérkezett adatokra épül. Eszerint a Föld teljes népessége már 7,9 milliárd ember, akik közül 4, 95 milliárd internet-használó, ami népességarányosan 62,5 százalékot jelent átlagban, az aktív közösségi média-felhasználók száma pedig 4,62 milliárd, ami jelentős növekedést mutat és tovább erősíti az elképzelést, hogy a digitalizáció irányába mutat a világ fejlődése. A WTTC adataiból kiderült, hogy 2020-ban több, mint 60 millió munkahely szűnt meg a turizmusban a járvány hatására. Jó hír viszont, hogy előzetes becslések szerint 349 millió munkahely lesz 2022 zárásával, ami meghaladja a 2019-es szintet, és ez gyorsabb, mint a szektor GDP arányos visszaépülése. "Számos globális sokk, válság tépázta már a elmúlt évtizedekben a turizmust a New York-i terrortámoadástól kezdve a 2008-as pénzügyi válságig, és úgy tűnik, eddig a leggyorsabb visszapattanást a Covid-járvány után mutatta az ágazat, amely várhatóan a jövőben egyre gyorsabban regenerálódik majd az átmeneti hullámvölgyek után" – emelte ki a vezérigazgató. 2019 óta jelentősen visszaesett a nyitvatartó, üzemelő éttermek száma világszerte, és 2022-ben még mindig sokkal alacsonyabbak globálisan a turisztikai kiadások, mint a csúcsévben.

Fotó: Tamás Pál
Fotó: Tamás Pál

Okos repterek és wellness elvonulások
A szakember hozzátette, hogy jövőre öt trend előretörése jellemzi majd a turizmust világszerte. Ezek közül egyik a kulturális élményekre való nyitottság. A felmérés szerint az amerikai utazók háromnegyede az all inclusive utazások helyett már egy-egy ország unikális adottságaira kíváncsi, és keresi a kevésbé ismert úti célokat. Ezenkívül a wellness elvonulások, a helyi közösségekben megélhető turisztikai élmények éve jön. A WTTC a társadalmi fenntarthatóságot szolgáló ezen programok támogatására pályázatokat is készül kiírni. A digitalizáció terén pedig jövőre folytatja menetelését a turizmusban a biometrikus felismerés és az érintésmentes szolgáltatások. Az öt meghatározó trenden túl a vendégközpontúság és az adatvezérelt kampányok is fontos fókuszt képeznek a globális turizmusban. A csúcstalálkozón szó esett a jövő reptereiről is, amelyek a külföldről érkezők számára az ország kapuját jelentik, ezért imázs-szempontból a legfontosabb turisztikai attrakciókká kell, hogy váljanak, ahol az okostechnológiák segítségével az időtöltés szórakozás.

A világ legdrágább turisztikai beruházása

A következő WTTC-csúcs Szaúd-Arábiában Rijádban lesz még az idén, ahol a világ legnagyobb turisztikai befektetését is bemutatják. Az országban épülő Neom idegenforgalmi célpontként is szolgál majd, és minden idők legnagyobb szabású turisztikai beruházásaként 1000 milliárd dollárba kerül. 2035 és 2050 között valósul meg. A fejlesztés ráadásul szintet kíván lépni a turizmus terén, és nem csupán lenyűgöző vonzerő kíván lenni, hanem egy olyan találkozási pont, ahol a világ összes kultúrája, nációja találkozni tud. A projekthez a világ legjobb szakembereit igyekeznek megnyerni, akik folyamatosan monitorozzák és a globális trendekhez igazodva aktualizálják a fenntartható módon felépülő város megvalósítását.

Ízelítő abból, hogy mi is lesz a NEOM:

Tóth Réka Anna

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk