hirdetés
hirdetés

Hadrianus, Vasarely és a Hello Wood találkozása Óbudán

127 ezer lakosával a hatodik legnagyobb magyarországi település lehetne Óbuda. A kerület néhány évvel ezelőtt felgyorsította a turizmus fejlesztését. A minap konferenciát és workshopot rendeztek, ahol a szakma képviselői megismerhették a kerület vezetőinek terveit és az üzleti lehetőségekről is tárgyalhattak.

hirdetés

Turisztikai workshopot rendezett az Óbudai Turisztikai Egyesület és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Hadrianus-emlékév apropóján Óbudán, a Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérben. A rendezvény telt ház előtt zajlott, szép számmal vettek rajta részt beutaztatók, idegenvezetők, programszervezők és turisztikai marketinggel foglalkozó szakemberek.

Bús Balázs, a kerület polgármestere előadásában kifejtette, hogy 39,4 négyzetkilométeres területével Óbuda a főváros második legnagyobb kerülete, 127.222-en laknak itt. A polgármester kifejtette, hogy 30,5 milliárd forint a kerület költségvetése, ebből a kötelező feladatok mellett számos fejlesztésre különítettek el önrészt. 380 millió forintból kialakítják a Mészkő parkot és további négy projekttel pályáztak a főváros Tér-köz pályázatán. Ez a Holdudvar park, a Derű utcai park, a '48-as emlékparknak szánt Lékai bíboros tér és a promenád részét képező Krúdy sétány.

A békásmegyeri piac 4,8 milliárd forint értékű fejlesztése lesz Óbuda egyik legjelentősebb projektje - mondta Bús Balázs, a városvezetés minden beruházás esetében a közösségi tervezés mellett van. A leromlott állapotú békásmegyeri piac területén 2017 nyarától várhatóan 2019 nyaráig tart az építkezés.

A polgármester úgy látja, hogy 9 közgyűjteményével a kerület valóságos múzeum-nagyhatalom, amelyet turisztikai szempontból érdemes lenne még jobban kihasználni. Elmondta azt is, hogy a kerület kiinduló pontja lehetne egy olyan kerékpárútnak, amely a Dunakanyart veszi célba. Szálláshelyekben viszont hiányt szenved a kerület, ezen szeretnének – akár pályázati források bevonásával – változtatni.

Virág Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről számolt be. A város határában egy elhanyagolt Duna-parti ingatlanon kerékpáros és evezőscentrumot alakítanak ki. A cél az, hogy aki idáig elbiciklizik, itt szálljon csónakba, és ismerje meg a kerületet a víz felől is. A gyaloglók és a lovasok számára is terveznek fejlesztéseket. Szükséges, hogy a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és az evezős turisztikai lehetőségek egymást erősítve működjenek együtt – mondta.

Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft. ügyvezetője a kerület turisztikai kínálatáról és a szakmai együttműködési lehetőségekről tartott előadást. Emlékeztetett arra, hogy 10 év alatt teljesen átalakult a kerület központja: a Fő téren manapság már nem autók parkolnak, hanem sétálnak, beszélgetnek az emberek. Pezsgő élet folyik itt, szinte egész évben fesztiválok, rendezvények zajlanak. Büszkék arra, hogy a téren nyílt meg az első önálló kerületi információs iroda, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont. Több sikeres akciójuk közül az egyik, hogy februártól októberig minden hónap utolsó péntekjén komplett kis reggelivel vendégelik meg a kerület bringásait a Bike & Breakfast nevű akció keretében több vendéglátóhelyen.

Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park igazgató, valamint Lengyelné Kurucz Katalin, a létesítmény közönségkapcsolati vezetője turisztikai fejlesztési elképzeléseikről számoltak be. Elhangzott, hogy 120 év alatt a romkertből komplett régészeti park lett, amely új látogatói igényeket szolgál ki. Az utóbbi évek során több alkalommal bővült a park területe, ahol a legmodernebb technológia segítségével megelevenedhet előttünk az egykori római település városképe is.

Céljuk egy új turisztikai látogatóközpont létrehozása, továbbá az, hogy a Pannonia Limes programban kulcsszerephez jussanak. A múzeum körüli kerítések teljes rekonstrukcióját szeretnék, hogy a Szentendre felé vezető úton menő turistaforgalmat be tudják csábítani. Hadrianus császár trónra lépésének 1900. évfordulója alkalmából egész éves programsorozatot indítottak, amelyben lesznek rendhagyó történelem órák is, az eseménysort novemberben nemzetközi szakmai konferencia zárja.

A Hello Wood egyik alapítója, Pozsár Péter több jó hírt is megosztott a hallgatósággal. A különleges faszerkezetek és -installációk készítésével foglalkozó magyar társaság két méter magas Hadrianus-fejet avat fel a májusi jubileumi kiállítás megnyitójára. A lakosság és a turisták a Hello Wood által tervezett és elkészített, Viktor Vasarely munkásságát megidéző színes utcapadokkal is hamarosan találkozhatnak az op-art képzőművész alkotásainak otthont adó múzeum előtti téren.

A legfontosabb, hogy a Hello Wood hosszú idő után végre otthonra lelt, beköltözik Óbudára, a Zichy kastély északi szárnyába, amely ezelőtt magtár volt. Lesz a földszinten egy faipari műhely, ahol a tervek szerint bárki felügyelet mellett kipróbálhatja magát a fa megmunkálásában. Az épületben helyet kapnak még a kortárs építészeti és design kiállítások és konferenciák. A Hadrianus-fejet megformázó szobor hamarosan elkészül, és a Fő téren kap helyet, majd bejárja a kerület tereit.

Délután a harmadik kerület meghatározó turisztikai szereplői, múzeumok, kulturális intézmények, szállodák, éttermek, saját asztaluknál várták az együttműködést, üzletkötést kereső beutaztatókat, idegenvezetőket, szakmai újságírókat.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk